dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;) foremka 23x33 cm Biszkopt: 3 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)reszcie mleka rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 36%, łyżeczka żelatyny, sok z 1 cytryny, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościczerwona lampka... :-) Słodkie lubię, ale takie nie przesadzone..., więc korzystając z jednego z naszych ulubionych ciast snickers , część herbatników zamieniłam na krakersy i to był strzał w dziesiątkę, ciasto pomimo słodkiej masy kajmakowej miało idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel to połączenie idealne, okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może(...)całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą na tarce czekoladą (u mnie deserowa) Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj upiekłam kolejne ciasto z truskawkami. Są truskawki i jest wspaniałe ciasto z masą jogurtową. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Wygląda i smakuje wspaniale. Polecam Wam, koniecznie musicie upiec. Truskawki można zamienić na maliny lub inne sezonowe owoce. Za każdym razem będzie inne ciasto i inny smak. Żródło Ciasta S.Anastazji Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)truskawek Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę. Składanie ciasta biszkopt 1,2 masy jogurtowej galaretka zielona masa jogurtowa truskawki galaretka czerwona truskawkowe marzenie
O kuchni z uczuciempiorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę 20-23 cm: *podane składniki na ciasto mają masę 1,1 kg wiec tak naprawdę od Was zależy ile ich zrobicie, no ale te 5 warstw to minimum 500 g mąki pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)przesianej mąki wraz z przyprawami i z sodą Przemieszać delikatnie, następnie 1/3 jogurtu i tak całą mąkę i cały jogurt w 3 częściach. Na końcu powstała masę wyrobić delikatnie rękoma. Ciasto podzielić na równe części w zależności od tego z ilu warstw Wasz tort będzie się składał.Zważyłam sobie moje ciasto i tak u mnie każda warstwa miała
greenscarfprzełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę twarożkową.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić(...)ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie
Codzienna kuchnia niecodziennazagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja podpiekłam w 180 st. C na lekko rumiano). składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 350 g cukru 200 g masła, miękkiego(...)śmietanę, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną, opcjonalnie ekstrakt. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na spód ciasta. Na masie serowej równomiernie rozkładamy większą część jagód. Na jagodach układamy kratkę z pozostałego ciasta. Środek każdej kratki uzupełniamy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniautrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać ubite żółtka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)chwili miód i zmiksować blenderem) Dodać bakalie (przy czym rodzynki najlepiej jest namoczyć w rumie) i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto wysmarowane grubą warstwą masy makowej należy zwinąć dość luźno w roladę
Wielki apetytTorcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe przełożone masą jogurtową z dodatkiem deserów mlecznych Monte. Ciasto jest lekkie i bardzo przyjemnie się go je 😉 Nie jest też przesłodzone. Ze względu na to, że desery Monte zawierają w składzie sporą ilość cukru, to masy dodatkowo nie słodziłam, dlatego po wymieszaniu jogurtu naturalnego z deserami warto spróbować czy taki smak nam odpowiada(...)przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym wykładamy pozostałą masę jogurtową. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą i dekorujemy połówkami mini wafelków. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do degustacji po ok. 2 godzinach, jak masa dobrze stężeje. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyTorcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe przełożone masą jogurtową z dodatkiem deserów mlecznych Monte. Ciasto jest lekkie i bardzo przyjemnie się go je 😉 Nie jest też przesłodzone. Ze względu na to, że desery Monte zawierają w składzie sporą ilość cukru, to masy dodatkowo nie słodziłam, dlatego po wymieszaniu jogurtu naturalnego z deserami warto spróbować czy taki smak nam odpowiada(...)przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym wykładamy pozostałą masę jogurtową. Całość posypujemy startą, gorzką czekoladą i dekorujemy połówkami mini wafelków. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do degustacji po ok. 2 godzinach, jak masa dobrze stężeje. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyczekolady, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę. 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto(...)cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zwijam rogaliki. Rogaliki układam na blaszce i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i polewam nią rogaliki. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasinasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy(...)barwimy ją na zielono. Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA
Malinowe Pocałunkiblendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej po kolei wbijając jajka. Następnie wsypujemy cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie blendujemy na gładką i jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy - u mnie była to średniej wielkości prostokątna blacha - i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto(...)mleka W garnuszku roztapiamy olej oraz czekoladę. Zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość blendujemy. Dodajemy tyle mleka w zależności jak gęstą polewę chcemy otrzymać. Gotową masą polewamy ciasto. Smacznego
Health-Fit-Lifezwiązku z cotygodniowym wyjazdem weekendowym postanowiłam upiec coś na szybko do kawy. Dzisiaj zapraszam na biszkopt o smaku toffi z masą serowo- cappuccino. Ciasto jest pyszne i bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław 1 budyń toffi Winiary 1 szklanka(...)smarujemy powidłami śliwkowymi. Serki ubijamy na gęsto ze śmietaną fix, na końcu dodajemy cappuccino i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i układamy cherbatnki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do małej miski wlewamy gorąca wodę na nią stawiamy szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą i śmietanką, mieszamy aż się
Sama słodycz i szczypta chiliucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo cukier puder, a po nim po łyżce zimnego grysiku i stale miksujemy, by masa stała się jednolita, bez grudek. Gotowym kremem przekładamy ciasto, po połowie masy na jeden blat ciasta. Po przyłożeniu ostatniego blatu ciasta, lekko je dociskamy. Boki ciasta wyrównujemy nożem. Na wierzch ciasta przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem(...)gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy masa się zagotuje. Z polewy robimy nożem lub uchwytem z łyżeczki cienkie kreseczki. Można też zamiast kreseczek polać całą powierzchnię ciasta polewą czekoladową, wtedy dajemy 100g czekolady i 100 ml mleka, a resztę robimy tak samo. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej co najmniej do następnego dnia
Smakowy Rajdalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści(...)gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła. Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy. Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą
Kulinarne Fantazje Marioli