Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki(...)mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami
Domowy Smak Jedzeniapieczenia; Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Masa orzechowa: 300 g mielonych orzechów włoskich; 300 g cukru pudru; 9 żółtek; 11 białek; szczypta proszku do pieczenia; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200 o C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
In my kitchenzielony budyń: 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy(...)pudrem na sztywno. Następnie delikatnym strumieniem wlewamy przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować. Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry. Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi
W kuchennym oknie EwyŚląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle(...)prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować białkiem. Ciasto
Jadło i czytadłomisce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie(...)dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę. Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę; 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru (lub więcej
Radość kipiąca uśmiechem.pięknej, złotej jesieni. Najlepsze okazało się ciasto marchewkowe. W wzbogaconej wersji. Orzechy, daktyle, suszone brzoskwinie. Dużo cynamonu, a do tego nadzienie z mascarpone i wierzch pokryty słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ (źródło przepisu: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/01/atwe-ciasto-marchewkowe.html , ze zmianami) ciasto: 4 duże jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)połowę. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy(...)mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniaciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy(...)wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję masy makowej. Zlepiam brzegi ciasta formując kule. 4. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiObie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej. Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka, aż ocet się wchłonie. Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe. Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp(...)Zimne ciasto kroję na dwie części. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki , aż masa całkowicie stężeje
Ciasteczkowy Potwórwięc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm.Składniki:Masa krówkowa – 510gMleko – 400mlCukier zwykły – 3 łyżkiCukier waniliowy – 16gBudyń śmietankowy – 1 opak.Mas(...)rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :) The post Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojelubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki: Masa serowa(...)mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Smacznego
Krakowskie smaki Animiksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser. Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Mąki mieszamy, przesiewamy i partiami dodajemy do ciasta. Łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki, dzięki czemu masa zbytnio nie opadnie. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170*C - do suchego patyczka. Ciasto wkładamy(...)również nakładamy konfiturę z róży. Biszkopty zostawiamy na 15 minut. Krem wyciągamy z lodówki, odkładamy 3 łyżki masy na później, pozostałą wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wyrównujemy masę, przykrywamy ją drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy biszkopt za pomocą szpatułki, tak by pozostały prześwity czerwonego ciasta. Tort dekorujemy żywymi, czerwonymi różami
Gotowanie i blogowanieodlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł(...)upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła
Smakołyki Berenikisera 2 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 łyżki mąki kartoflanej 2 łyżki manny 8 żółtek i 8 białek WYKONANIE Ciasto: Wszystko składniku razem zagniatamy i dzielimy na 4 części. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Masa serowa: Margarynę, żółtka i cukier ucieramy(...)Dodajemy stopniowo ser, mąkę i mannę- ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i wiórki oraz ubitą pianę z białek- delikatnie mieszamy. Do foremek ścieramy na tarce po 1 kawałku ciasta. Wylewamy masę serową, ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach
słodki bratekzakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy(...)dość drobno, drugą kruszymy na kawałeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odłożone ciasto mieszamy z drobno zmielonymi herbatnikami i dolewamy ok. 1/2 szklanki masy kakaowej. Powstałą masą wykładamy dno blachy. Do reszty ciasta dodajemy dżem, pokruszone herbatniki i przestudzoną masę kakaową wraz z bakaliami. Jeśli masa jest sucha dodajemy również serek lub krem czekoladowy. Mieszamy wszystko i przekładamy na blaszkę
Kuchnia od dwojga