zostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko ubijmy na gładką i sztywną masę. Na pierwszą część ciasta wykładamy ubitą bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)masę cappuccino. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy kawę oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki i na górę wykładamy masę cappuccino. Całe ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą
Ciastka i ciastaolej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli, kto jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)boki jednym kawałkiem papieru). Przestudzone ciasto łamiemy na drobne kawałki i przekładamy je do formy. Wyrównujemy je na dnie i rozsuwamy niewielką ilość na boki. Ciepłą masę warzywną przekładamy na rozkruszone ciasto francuskie, wierzch wyrównujemy. Ciasto studzimy, następnie przekładamy do lodówki min. 2 godz. do stężenia. Zapewne dziwicie się, dlaczego tak ciasto francuskie przygotowałam :) chciałam, żeby było szybciej i łatwiej
Moniki Smakołykimałe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy(...)masa nie jest słodziutka, a taka ma byc, proponuję dodać odrobinę więcej miodu. Ciasto rozwijamy, będzie miało formę prostokąta. Wykładamy masę i równo rozsmarowujemy po całym prostokącie ciasta. Ciasto z masą zwijamy w rulon według dłuższego boku. Ostrym nożem nacinamy rulon, zostawiając niewielką końcówkę ciasta w całości ok.4-5 cm. Nacięte części delikatnie przeplatamy ze sobą, formując kształt wieńca. Końce splecionego
Raj dla Podniebieniasolą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier(...)pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać
Pyry na GazWreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła(...)piec około 10 minut. Ciasto z pianą piec jeszcze dodatkowo 10 minut w 160*C. Wystudzić. Kremówkę ubić, pod koniec wsypując proszek malinowy. Odłożone ciasto pokruszyć do masy, dodać maliny i wyłoży na ciasto kakaowe. Przykryć blatem z bezą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić(...)cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować
RAROSSAtruskawek 80 g płatków owsianych 2 jajka 50 g ksylitolu Polewa: 70 g masy kajmakowej 150 g jogurtu skyr owoce do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto wykładamy do melaksera i miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie blendera(...)składniki lepiej dodawać partiami, aby składniki dobrze się rozdrobniły. Można osobno utrzeć twaróg z jajkami. Użyć płatków błyskawicznych i zmiksować truskawki na mus, a następnie wszystkie składniki połączyć. Masę na ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut. Jogurt mieszamy z masą kajmakową, a następnie wykładamy na ostudzone
KucharzycaSkładniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc(...)minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta. Na gotowe ciasto wylewamy masę, zanosimy na balkon lub wystawiamy na parapet albo korzystamy z lodówki, ale dopiero po wystygnięciu ciasta. Po kilku godzinach, ciacho jest już gotowe
Zdrowie na języku :Pwciąż jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na święta, a dodatkowo posiadacie nadmiar białek, to przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto(...)wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 125 g masła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa
MyCookBook.plszkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Wykonanie: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać. Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki(...)MASA SEROWA: 400 g sera białego 1 szkl. cukru 2 jajka 50 g rozpuszczonego masła jeżyny Wszystko miksujemy blenderem lub robotem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką. Tortownicę średnicy 26/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy ( przy pomocy wałka ), uformować rant wysokości 4cm Na ciasto wylać masę serową. Ułożyć
kolorowotorcikowopianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę(...)mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę. Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi. Źródło
Smaki Na TalerzuKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany
Kuchnia MagdaLenyciemnej czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego i rozsmarowujemy go równą warstwą na całym cieście. Następnie wylewamy naszą masę orzechową i również rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175’C (termoobieg
KasiaiKrzysiu.plpokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika
Różne smaki w kuchnisię jedną rzadką masę, którą wylewa się na blaszkę, a podczas studzenia ciasto rozwarstwia się na trzy części. Góra jest biszkoptowa, środek jest kremem, a dół przypomina zbitą masę budyniową. Ciasto robiłam już dwa razy, jest bardzo smaczne i efektowne. Plus za wielką radość i czekanie niczym dziecko, czy się uda. W wykonaniu jest bardzo łatwe, należy jednak wykonywać(...)mleko – ubijać Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć raptownie. (opcjonalnie
Mojewlasne.pl