sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką . Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet(...)ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „ Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producenta w 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimny
Takie tam pichcenieproszku do pieczenia 100 g cukru 220 g masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g) 4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy(...)sztywno. Dodajemy do masy makowej wraz z bułką tartą i aromatem. Delikatnie mieszamy. Ciasto chłodzone w lodówce wyjmujemy. Wyklejamy nim blaszkę (posmarowaną masłem i obsypaną mąką). Na ciasto wykładamy masę makową - wyrównujemy ją. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy. Dodatkowo lekko
Walijskie Pichceniemiękkiej margaryny6 jajek300 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g rodzynekkilka kropli aromatu cytrynowegoDodatkowo:2 opakowania gotowej polewy czekoladowej50 g masy marcepanowej na gwiazdkiSkładniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić(...)Odstawić do wystudzenia. Przy pomocy dużego talerza odciąć kawałek sernika - tak, aby przypominał kształtem księżyc (fot.1).Polewę czekoladową przygotować wg zaleceń na opakowaniu i pokryć nią całe ciasto (fot.2). Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i powycinać z niej gwiazdki, którymi następnie udekorować nasz księżyc.Źródło przepisu podstawowego: opakowanie serka Dr. Oetker
Świat Ciastapłaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody, masa: 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 2 jajka, 150 ml śmietany 18%, ½ łyżeczki kurkumy, 50 g tartego sera(...)roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, rozmaryn, ser żółty, (trochę zostawiamy na posypanie po wierzchu) doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na podpieczone, wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczną, na około ciasta układamy pionowo jedn ą koło drugiej mini marchewki. Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztę sera i wstawiamy do rozgrzanego
Moniki Smakołykipiana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiane przez sito), delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na biszkopt jasny(...)gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką
In my kitchendosypywałam. Odłożyłam je do lodówki, a gdy troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo. Jeśli o mnie(...)wyciśniętym z połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę serowo-budyniową. Umyte śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Rozkładamy na masie budyniowo-serowej (rozcięciem do góry) delikatnie je w nią wciskając. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzuzostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko ubijmy na gładką i sztywną masę. Na pierwszą część ciasta wykładamy ubitą bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)masę cappuccino. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy kawę oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki i na górę wykładamy masę cappuccino. Całe ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą
Ciastka i ciastaolej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli, kto jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)boki jednym kawałkiem papieru). Przestudzone ciasto łamiemy na drobne kawałki i przekładamy je do formy. Wyrównujemy je na dnie i rozsuwamy niewielką ilość na boki. Ciepłą masę warzywną przekładamy na rozkruszone ciasto francuskie, wierzch wyrównujemy. Ciasto studzimy, następnie przekładamy do lodówki min. 2 godz. do stężenia. Zapewne dziwicie się, dlaczego tak ciasto francuskie przygotowałam :) chciałam, żeby było szybciej i łatwiej
Moniki Smakołykimałe wieńce) 500g maku 100g rodzynek smażona skórka z pomarańczy i cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy(...)masa nie jest słodziutka, a taka ma byc, proponuję dodać odrobinę więcej miodu. Ciasto rozwijamy, będzie miało formę prostokąta. Wykładamy masę i równo rozsmarowujemy po całym prostokącie ciasta. Ciasto z masą zwijamy w rulon według dłuższego boku. Ostrym nożem nacinamy rulon, zostawiając niewielką końcówkę ciasta w całości ok.4-5 cm. Nacięte części delikatnie przeplatamy ze sobą, formując kształt wieńca. Końce splecionego
Raj dla Podniebieniasolą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier(...)pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać
Pyry na GazWreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła(...)piec około 10 minut. Ciasto z pianą piec jeszcze dodatkowo 10 minut w 160*C. Wystudzić. Kremówkę ubić, pod koniec wsypując proszek malinowy. Odłożone ciasto pokruszyć do masy, dodać maliny i wyłoży na ciasto kakaowe. Przykryć blatem z bezą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić(...)cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować
RAROSSAtruskawek 80 g płatków owsianych 2 jajka 50 g ksylitolu Polewa: 70 g masy kajmakowej 150 g jogurtu skyr owoce do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto wykładamy do melaksera i miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie blendera(...)składniki lepiej dodawać partiami, aby składniki dobrze się rozdrobniły. Można osobno utrzeć twaróg z jajkami. Użyć płatków błyskawicznych i zmiksować truskawki na mus, a następnie wszystkie składniki połączyć. Masę na ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut. Jogurt mieszamy z masą kajmakową, a następnie wykładamy na ostudzone
KucharzycaSkładniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc(...)minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta. Na gotowe ciasto wylewamy masę, zanosimy na balkon lub wystawiamy na parapet albo korzystamy z lodówki, ale dopiero po wystygnięciu ciasta. Po kilku godzinach, ciacho jest już gotowe
Zdrowie na języku :Pwciąż jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na święta, a dodatkowo posiadacie nadmiar białek, to przychodzę Wam z pomocą i proponuję bardzo smaczne ciasto makowo-kokosowe :) Ciasto z dużą ilością maku przełożone jest masą budyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto(...)wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną :) Składniki: Ciasto makowe: 10 białek (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 125 g masła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa
MyCookBook.pl