dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki. Masa makowa: Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować. Masa serowa: Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać(...)wymieszać. Blachę o wymiarach 32 × 22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop. Polewa: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać
Kuchnia Danusiposypki, oraz puszystego serowego wnętrza. Moglibyśmy wiele pisać o smaku serników, ale zamiast tego proszę spróbować. Przepis Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 250 g margaryny 3 żółtka Masa serowa: opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 6 białek (czyli nic się nie marnuje) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)połączyć z masą serową. Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko docisnąć dłonią. Na ciasto wylewamy masę serową i delikatnie ją wygładzamy. Następnie na górę zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plolej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się(...)Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki(...)cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Wanilia i Kardamonodkładamy do oddzielnej miski) i trzech łyżek cukru, wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę wstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Do mniejszą kuli dodajemy dwie łyżki kakao(...)cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone ćwiartki śliwek. Z zamrażarki wyjmujemy kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy studzimy ciasto i podajemy
Miód i pieprzRewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika. Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ostudzenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Połamaną czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy
Słodka Stronaszklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej powierzchni spodu blachy. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową zmiksować - tak by powstała jednolita masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec(...)cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto 15min. przed końcem pieczenia. Uwaga!!! Piec w rozgrzanym piekarniku do 170stopni C. 45min. ciasto z masą serową + 15min. z pianką = łącznie 1h. Kropki na wierzchu ciasta, tzw. złota rosa wyjdą same gdy ciasto ostygnie. Smacznego
W kuchni u Monikisernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika(...)opakowania budyniu1 niecała łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka mleka1/4 szklanki olejuPianka:3 białka3/5 szklanki cukru pudru1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy
Szefowa kuchnikostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka(...)gęste zaparzone fusy z kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny
Moje Wyrobycukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy i wymieszać. Wlać do gotującego mleka(...)Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Każdy balat ciasta delikatnie nasączyć herbatą. Warstwy ciasta : Ciasto miodowe Powidła Masa budyniowa Biszkopt Powidła Masa budyniowa Ciasto miodowe Polewa Starty wafelek Wszystkich zainteresowanych produktami Młynów Stoisław zapraszam na stronę internetową http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-luksusowa-typ-550-kg-p-3692 . Wszystkich zainteresowanych produktami Orzech zapraszam na stronę internetową
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki startej marchewki (ok. 5 średniej wielkości marchewek) Składniki na polewę: 150 g twarogu na sernik 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na domową masę cukrową Jak zrobić ciasto marchewkowe? Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Bakalie (ja dałam orzechy włoskie, migdały i rodzynki) kroimy na mniejsze kawałki. Mokre składniki – olej, jajka i cukier, mieszamy razem(...)kupnej (ja zdecydowałam się dzisiaj na tę drugą). Gotowe ciasto przekładamy na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu dekorujemy polewą z twarożku i marchewkami z masy cukrowej. Jeśli nie macie czasu lub ochoty, ciasto marchewkowe można też po prostu posypać cukrem pudrem :) Ciasto najłatwiej pokroić po schłodzeniu. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasto marchewkowe pojawił się
Ciastkozercyproszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote. Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko(...)należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Ponownie smarujemy
Słodkości i nie tylkospożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 min. Masa jabłkowa: 1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)grubszą kostkę. 2. Przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy do zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem
Marcepanowa kuchniacharakterystyczny zapach jesiennych wypieków, który unosi się w całym domu pod postacią szarlotek, cynamonu czy orzechów... Dzisiejszy torcik z pewnością zalicza się do tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo zgrane trio z cynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;) Ciasto wykonałam na podstawie(...)wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę wyłożyć na wierzch ciasta
My simple kitchendodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika
Z notatnika