galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubijam(...)sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. 4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)serki. Ubijamy na puszystą masę na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo
kruche babeczkimnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie zalewamy całość małą ilością mleka(...)strucla (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozsmarować na nim 1/3 części masy makowej. Podobnie rozwałkować kolejną część ciasta, przykryć nią spód posmarowany masą i ponownie rozsmarować 1/3 masy. W taki sam sposób rozwałkować i ułożyć dwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które
chili & sugarSernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)margaryną. Na końcu do masy wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę. Formę (*) wysłać papierem do pieczenia, a na jej dno wklepać większą część ciasta. Na spód z ciasta przelać masę waniliową i na końcu umieścić pozostałe ciasto - lekko krusząc w palcach i później odrobinę dociskając. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu porządnie
Di gotujeprzygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy 50 min w 155 C. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intoleranceMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo(...)się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie
Oryginalny smakCiasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy(...)gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto: 15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka(...)gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku. Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam i studzę. Polewą oblewam wierzch ciasta z biszkoptami
Ciasteczkowy PotwórWielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto. Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała. W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru
Taste Of My Daymasy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!). Powinien być mocno słodki i dość gęsty, można(...)więc rozrobić go ze szklanką wody i jeśli brakuje mu mocy, doprawić na przykład czystą wódką. Syropu powinno być przynajmniej 350ml. Będziemy używać go do masy wiśniowej i nasączenia ciasta. W garnuszku umieszczamy rozmrożone wiśnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 200ml wspomnianego wyżej wiśniowego syropu oraz cukier z prawdziwą wanilią i pozostałą część nalewki wiśniowej. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyanagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy. Robimy masę budyniową. Połowę mleka wlewamy do garnuszka i dosypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem(...)wylewamy na nie tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na musie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nie pozostałą część masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie wylewamy na ciasto tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Smacznego
Piekę, bo lubiępieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Drugą część ciasta wykładamy na brytfankę tej samej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wykładamy masę orzechową, a na nią masę serową. Ser mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ewentualnie(...)bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem
Trzeci talerzszklanki cukru 40 g masła 2 łyżki miodu Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Składniki na masę kokosową: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 słoik kwaśnego dżemu Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć(...)szklanki cukru 150 g chałwy waniliowej 125 g miękkiego masła Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego
Domowa cukiernia EwyZapraszam dzisiaj na kakaowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami :) Składniki na ciasto kakaowe;1 szklanka mąki 3 łyżki kakao1 cukier waniliowy Skworcu5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa :500 g sera białego śmietankowego1/2 szklanki mleka5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 galaretki czerwone 4 łyżeczki żelatyny1 puszka brzoskwiń(...)cukier , cukier waniliowy, jogurty i mleko , chwilę mieszać .Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .Ciasto przeciąć na pół.Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .Na brzoskwinie połowa sera .Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę i reszta masy serowej.Odstawi
Sama słodycz i szczypta chili