była chęć na ciasto czekoladowe .... była chęć na ciasto , które nie będzie suche ... No i jest ... z owoców wybrałam soczyste wiśnie , a całość wzbogaciłam masą serową. Poprzeplatane biało czarne ciasto z zatopionymi w nim wiśniami zaspokoiło może zachciewajki :) Składniki : Ciasto czekoladowe : 2 jajka 3/4 szklanki (170g) cukru 2 szklanki (340g) maki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)umieścić w misce i wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Wiśnie umyć i wydrylować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową . Łyżka ciasta , obok łyżka sera itd , gdy ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami. Piec
Malinowa Kawiarenkacukier, jajko i budyń w proszku przekładamy do miski, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Jeżeli nie macie blendera można użyć miksera. 2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek(...)pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto. 3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto ,, kupkami '' wykładamy masę serową. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. 5. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy
Izabelawkuchnicytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym(...)stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 10 - 15 minut do zrumienienia. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 170 stopni. Na podpieczone ciasto wlać masę serową, wyrównać. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paseczki (zrobiłam to radełkiem) o szerokości 1,5 cm i ułożyć z nich na masie serowej kratkę (można posmarować kratkę rozkłóconym
w mojej kuchniCiasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami. Składniki masy śmietankowej: 300 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 300 ml śmietany 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki masy truskawkowej: 500 g truskawek 100 ml gorącej wody(...)napęcznieją, łączymy je ze śmietaną. Wykonanie masy truskawkowej: Truskawki miksujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami. Wykonanie ciasta: Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa truskawkowa lekko stężeje, wylewamy na nią masę śmietankową i tortownicę wstawiamy do lodówki. Na koniec wylewamy resztę masy truskawkowej
Smak mojego domulaskę cynamonu. Do mleka dodać wodę z kwiatów pomarańczy/esencję pomarańczową. Wymieszać. Do zaczynu dodać mąki, cukier, szczyptę soli, rozbełtane jajka i drożdże w kawałkach. Wymieszać. Wyrabiać ciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka. Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić. Odstawić ciasto na 10-15 minut(...)gazu. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Masę marcepanową uformować w wałek o długości równej długości dłuższego boku prostokąta. Wcisnąć do niej fasolkę. Wałek masy marcepanowej położyć na cieście. Zwinąć i zlepić końce wałka, by uformować z ciasta pierścień. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. kwadrans. Małe jajko
Weekendy w domu i ogrodziekibicuje ,ja również postanowiłam jakoś się przyłączyć i dopingować naszych Piłkarzy :) upiekłam pyszny sernik w barwach naszej reprezentacji , Wygląda niesamowicie i tak tez smakuje...słodkie wilgotne ciasto połączone z waniliowym sernikiem ...masą z serka Philadelphia , serek ma słonawy posmak co wydaje się dziwnym dodatkiem do ciasta ale ta słoność idealnie podbija smak reszty ciasta(...)masę do przełożenia, masło ucieramy na białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami ,wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Wypieki Renepiekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko 2 łyżki miodu 5 łyżek cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła Na masę: 500 g masy marcepanowej 1/2 szkl. śmietanki 30 % 1/2 szkl. cukru pudru Na wierzch : cukier puder i kakao do posypki Masło rozpuścić(...)temp. 180 C. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką. Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem . Możemy jeszcze dla fajnego wyglądu przygotować szablon z gwiazdeczkami izrobić dekoracje z kakao. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniDziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki(...)koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy co najmniej 3-4 godziny (choć najlepiej przez
Rozpustne gotowaniemasła oraz pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub dłonią. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy(...)cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Przełożenie: 1 blat ciasta- 1 słoiczek powideł- połowa masy grysikowej- 2 blat ciasta – 2 słoiczek powideł- reszta masy grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy
Kuchnia w czekoladzieMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy(...)oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać - dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone
Smakołyki BerenikiCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto:2 szkl.mąki3 jajka1/2 słoiczka dżemu1 szklanka cukru1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 łyżka cynamonu1 łyżka sody1 łyzka kakao1 op. cukru waniliowegomasa:1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy1/2 l mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1(...)rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.Gotowe wystudzone ciasto przekrajamy na połowę. Przekładamy wystudzoną masa. Przykrywamy. wierzch:Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ubitą smarujemy wierzch ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu
Z Majeczką w kuchnicukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki(...)orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą
w mojej kuchnisoli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem(...)koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę możliwości wyrównać powierzchnię i dobrze schłodzić około 2 godzin. Dopiero
W garach u Gosisoli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem(...)koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę możliwości wyrównać powierzchnię i dobrze schłodzić około 2 godzin. Dopiero
W garach u Gosimasa będzie za gęsta stopniowo dodać więcej, masa ma być dość gęsta, a wszystko zależy od kaszy ile płynu pochłonie). Dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCiasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej
słodki bratek