ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:154/3191)

Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4081

Rewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.  Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ostudzenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino. Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Połamaną czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy

Słodka Strona
Sernik złota rosa 203

szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej powierzchni spodu blachy.  Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową zmiksować - tak by powstała jednolita masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec(...)cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy.  Ubitą pianę wyłożyć na ciasto 15min. przed końcem pieczenia.  Uwaga!!! Piec w rozgrzanym piekarniku do 170stopni C. 45min. ciasto z masą serową + 15min. z pianką = łącznie 1h. Kropki na wierzchu ciasta, tzw. złota rosa wyjdą same gdy ciasto ostygnie. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 404

sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika(...)opakowania budyniu1 niecała łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka mleka1/4 szklanki olejuPianka:3 białka3/5 szklanki cukru pudru1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy

Szefowa kuchni
ciasto kawosz-dla smakoszy kawy 157

kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka(...)gęste zaparzone fusy z kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny

Moje Wyroby
Miodownik królewski. 243

cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i wymieszać. Wlać do gotującego mleka(...)Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Każdy balat ciasta delikatnie nasączyć herbatą.    Warstwy ciasta : Ciasto miodowe Powidła   Masa budyniowa   Biszkopt   Powidła   Masa budyniowa   Ciasto miodowe   Polewa   Starty wafelek  Wszystkich zainteresowanych produktami Młynów Stoisław zapraszam na stronę internetową http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-luksusowa-typ-550-kg-p-3692 . Wszystkich zainteresowanych produktami Orzech zapraszam na stronę internetową

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowe 147

szklanki startej marchewki (ok. 5 średniej wielkości marchewek) Składniki na polewę: 150 g twarogu na sernik 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki na domową masę cukrową Jak zrobić ciasto marchewkowe? Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Bakalie (ja dałam orzechy włoskie, migdały i rodzynki) kroimy na mniejsze kawałki. Mokre składniki – olej, jajka i cukier, mieszamy razem(...)kupnej (ja zdecydowałam się dzisiaj na tę drugą). Gotowe ciasto przekładamy na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu dekorujemy polewą z twarożku i marchewkami z masy cukrowej. Jeśli nie macie czasu lub ochoty, ciasto marchewkowe można też po prostu posypać cukrem pudrem :) Ciasto najłatwiej pokroić po schłodzeniu. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasto marchewkowe pojawił się

Ciastkozercy
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 627

proszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote.   Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko(...)należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Ponownie smarujemy

Słodkości i nie tylko
KAKAOWY JABŁECZNIK 118

spożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 min. Masa jabłkowa: 1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)grubszą kostkę. 2. Przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy do zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Cynamonowo-jabłkowy torcik 149

charakterystyczny zapach jesiennych wypieków, który unosi się w całym domu pod postacią szarlotek, cynamonu czy orzechów... Dzisiejszy torcik z pewnością zalicza się do tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo zgrane trio z cynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)   Ciasto wykonałam na podstawie(...)wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę wyłożyć na wierzch ciasta

My simple kitchen
Tradycyjny murzynek z serem Izaura 114

dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.  Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser  (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać.  Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową.  Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory.  Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika

Z notatnika
Makowiec z serowym nadzieniem 141

nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)zmielić, dodać banany zgniecione widelcem i pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej prostokątnej blaszce na papierze do pieczenia. Powidła wymieszać z kakao, posmarować ciasto. Rozprowadzić masę serową, a następnie makową. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć, ułożyć w kratkę na masie makowej. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Z cukru pudru i śmietany

Praktyczna pl
Ciasto „Coca-cola” 524

dobrze mi się nie dopiekło. Polewa też wyszła mi jakaś taka zbyt rzadka. Tym razem ciasto piekłam dłużej, a z polewy zrezygnowałam. Wierzch posmarowałam cienką warstwą masy, którą przykryłam pokruszonym ciastem. Zrobiłam tylko rant z roztopionej czekolady, ale efekt który chciałam osiągnąć tylko popsuł mi wizualnie ciasto, niż go ozdobić;) Nad tym muszę jeszcze popracować. Samo ciasto ma fantastyczną konsystencję(...)okruchami ciasta. Dla chcących skorzystać z oryginalnej polewy, podaję przepis: Masło, coca colę i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Nie gotujemy. Dodajemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Ciepłą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i obficie posypujemy zblendowanymi okruszkami. Źródło

Smaki Na Talerzu
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 346

masło i  miksujemy.  Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.  Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość(...)Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.  Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.  Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.  Teraz przygotowujemy polewę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karpatka. 170

ciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy.  Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką(...)całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.  1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu

W kuchni u Moniki
ciastka-babeczki nadziewane 134

masy budyniowej- u mnie mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko ostygnie dodać rozbełtane żółtka - i ponownie mikser pracował za mnie,lub trzepaczką na gładką masę . Wykonanie ciasta Mąkę przesiać ,utworzyć kopczyk . Masło i sól włożyć do mąki i całość rozetrzeć palcami. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto – tylko do połączenia wszystkich(...)około 12-16 minut do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam i mam ciut ciemniejsze ,drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.du

w mojej kuchni