nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)zmielić, dodać banany zgniecione widelcem i pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej prostokątnej blaszce na papierze do pieczenia. Powidła wymieszać z kakao, posmarować ciasto. Rozprowadzić masę serową, a następnie makową. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć, ułożyć w kratkę na masie makowej. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Z cukru pudru i śmietany
Praktyczna pldobrze mi się nie dopiekło. Polewa też wyszła mi jakaś taka zbyt rzadka. Tym razem ciasto piekłam dłużej, a z polewy zrezygnowałam. Wierzch posmarowałam cienką warstwą masy, którą przykryłam pokruszonym ciastem. Zrobiłam tylko rant z roztopionej czekolady, ale efekt który chciałam osiągnąć tylko popsuł mi wizualnie ciasto, niż go ozdobić;) Nad tym muszę jeszcze popracować. Samo ciasto ma fantastyczną konsystencję(...)okruchami ciasta. Dla chcących skorzystać z oryginalnej polewy, podaję przepis: Masło, coca colę i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Nie gotujemy. Dodajemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Ciepłą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i obficie posypujemy zblendowanymi okruszkami. Źródło
Smaki Na Talerzumasło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość(...)Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut. Teraz przygotowujemy polewę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy. Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką(...)całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu
W kuchni u Monikimasy budyniowej- u mnie mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko ostygnie dodać rozbełtane żółtka - i ponownie mikser pracował za mnie,lub trzepaczką na gładką masę . Wykonanie ciasta Mąkę przesiać ,utworzyć kopczyk . Masło i sól włożyć do mąki i całość rozetrzeć palcami. Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto – tylko do połączenia wszystkich(...)około 12-16 minut do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam i mam ciut ciemniejsze ,drugim razem będą idealne ,ale i te przypieczone są smaczne Ciasto francuskie przyjemnie chrupie, masa smakuje słodko i kremowo,dlatego ciężko nam poprzestać na jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.du
w mojej kuchnimomentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety, nie miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Na każdy wycięty kwadraty z papieru
Mango Papajamomentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety, nie miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Do nagrzanego tłuszczu wyciskam partie ciasta
Mango Papajarodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy. Sernik z brzoskwiniami i czekoladą SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany masa serowa: 1 kg sera (wiaderko - ser na sernik) 2 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2-3/4 szklanki cukru pudru(...)wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń. Pianka: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Pianę wykładamy na brzoskwinie. Z zamrażalki wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać(...)rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką. Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć do stężenia. Inspiracja: Wiem
Ala piecze i gotujeKolejny smaczny sernik w wersji przekładanej do kolekcji. Pyszna masa serowa( jak w serniku gotowanym) podkręcona czekoladą i ciekawym( nieco innym niż zazwyczaj) ciastem kokosowym. Wilgotne, przesiąknięte zapachem waniliowego sera pięknie komponuje się z mocno czekoladowym biszkoptem i słodyczą kokosa. Zapewne często będę korzystać z przepisu na ciasto kokosowe: nie jest suche, a lekko kwaskowe( dzięki dodatkowi soku z cytryny(...)budyniu). Dzielimy na 2 części. Dodatkowo: polewa wiórki kokosowe do posypania po wierzchu WYKONANIE: blat czekoladowy ½ ciepłej masy serowej blat kokosowy ½ ciepłej masy serowej blat czekoladowy polewa+ wiórki Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aż masa serowa całkowicie ostygnie i mocno się schłodzi. Smacznego
Domowe ciastakawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić(...)miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę. Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!"]} Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który(...)momentu zrumienienia ciasta. Gotowe! Mostek radzi Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej. Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta. 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/ciasteczka-francuskie-twarogiem/ Artykuł Ciasteczka francuskie z twarogiem pochodzi z serwisu Mostek
Mostek w kuchniNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku
Smaki Na Talerzumascaropne po 25 dag - cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Poncz: - 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru Składanie: Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki(...)dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie. Przed podaniem tort na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce
Apetyczna babeczka