ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:148/3191)

Torcik orzechowy z krakersami 254

które tak jak Ja jeszcze tego dnia obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra mleka - 1/2 szklanki cukru(...)studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto. Wierzch dekorujemy cienką warstwa masy i posypujemy pokruszonymi krakersami

Zainspirowana w kuchni
Królewicz. 396

cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy(...)żółtka. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem    Warstwy ciasta :   Ciasto miodowe Powidła Masa budyniowa Biszkopt Powidła Masa budyniowa Ciasto miodowe  Polewa Migdały Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 189

smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli(...)blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki.  Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce. Teraz nawiń wolne krawędzie ciasta na nadzienie, pomagając sobie papierem do pieczenia, formując ozdobne falbanki. Posmaruj wierzch ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto czekoladowe z serem 243

rozpuści. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę.  Następnie delikatnie wmieszać w masę przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 29 minut. Piec dokładnie tyle czasu(...)gotować).  Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo ser i wanilię. Na koniec krótko miksując połączyć ser z wystudzoną żelatyną i nie czekając przekładać ciasto powstałą masą. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż połączą się wszystkie składniki

Kuchcik gotuje
Szarlotka z polewą z orzechów 207

rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.  Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość(...)gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :)  Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów

Ciasteczkowy Potwór
Seromakowiec z bakaliami 194

Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. 3. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser, budyń oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę(...)dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję. 4. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam bakalie oraz mak mielony, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  Mak mielony MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw przygotowywanych na słodko. Mak  jest bardzo wygodny do użycia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort bananowy z masą Milky Way 404

będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :)zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki(...)Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.Wykonanie :1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę

charlotte gotuje
Ciasto KINDER BUENO 247

mleka 10 łyżek mleka w proszku (120 g; w niebieskim opakowaniu) 150 g wafelków, np. o smaku orzechowym 2,5 łyżki masła orzechowego 1 łyżka gorzkiego kakao masa orzechowa na wierzch ciasta 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody do dekoracji(...)dwie części. Pierwszą z nich nasączyć połową ponczu (składniki wymieszać ze sobą). Następnie wyłożyć krem orzechowy i przykryć drugą warstwą biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować masę orzechową : żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie dodać do niej cukru puder, masło orzechowe i wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość

Ugotować
Czekoladowo miętowy sernik 219

gotujemy około 3-4 minut.  Zdejmujemy z ognia studzimy. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta po upieczeniu. Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.   Zmielony(...)miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem,  oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy. Masę serową  wylewamy na kakaowe ciasto.  Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c. Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną  posypką. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Wegański jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy/jak kto woli, 173

banany 120 g cukru łyżka cynamonu sok z 1 cytryny 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ja użyłam mąki z tapioki) Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Zagnieść ciasto z mąki, 2 łyżek cukru, oleju i 2-3 łyżek zblendowanego banana. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka(...)tapioki/ziemniaczaną i jabłka. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową i piec około 1 godziny w temp. 180 C. Sernik może trochę urosnąć, ale nie przejmujcie się , na 100 % opadnie i tak ma być. Najlepszy jest na drugi

greenscarf
Orzechowiec 437

samo pysznie :) Przepis jest na dużą blaszkę więc taka rodzinna porcja ciasta na jesienne wieczory i nie tylko.  Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zapraszam również po wersję ciasta z masą kajmakową -> Orzechowiec - Miodownik  Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie(...)pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Masę orzechową wykładamy na samą górę ciasta. Ciasto chłodzimy, najlepiej smakuje na drugi dzień. Może wydawać się ciut twarde ale z czasem mięknie i jest przepyszne

W Moim Magicznym Domu
Tarteletki toffi 213

szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut.  mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem(...)minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego

Luźna Kuchnia
Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową 285

Kremowe ciasto krówka bez pieczenia z wyraźną nutą kawową, która świetnie ożywia smak ciasta. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Ciasto pomimo wykorzystania masy krówkowej nie jest wcale bardzo słodkie. Jego niewątpliwym atutem jest łatwość i prostota przygotowania, ale także przyjemy smak. Rewelacyjny efekt smakowy otrzymałam, dodając do ciasta galaretkę kawową, która okazała się przysłowiową(...)masy krówkowej, na którym ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki pokryć tężejącą galaretką kawową i wstawić na 10 minut do lodówki, aby nieco stężała. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy i przykryć herbatnikami. Ciasto polać polewą wymieszaną z posiekanymi orzeszkami.  Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie dobrze

Kuchcik gotuje
ciasto usta Adama z owocami i galaretką 568

składników. 1/2 przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru(...)powideł śliwkowych wykonanie: Biszkopciki sklejmy powidłem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy równomiernie masę. Układamy pokrojone owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Snikers -moja ulepszona wersja 226

Witajcie :)   Święta i po świętach, przejedzeni i kilka kilogramów więcej :) Mam dla was przepis na mój ulepszony Snikers z warstwą herbatników, masą orzechową, i masą czekoladową. Ciasto było przepyszne i wszystkim bardzo smakowało, zapraszam do wypróbowania, może kiedyś go wypróbujecie np : na rodzinną imprezkę:) Zapraszam :)  Składniki : około 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki lejącego prawdziwego(...)waniliowego  Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru  100 g masła 2 kropelki olejku waniliowego   Masa orzechowa na wierzch ciasta : 150 g orzechów włoskich lub pekan 3 łyżki cukru 110 g masła 2 łyżki miodu  1 puszka masy orzechowej Helio 1 puszka masy krówkowej o smaku czekolady

Sama słodycz i szczypta chili