ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:113/3191)

Lecytal - wyborowy chleb pszenny 249

trafna, gdyż chodzi właśnie o „podmłodzenie” drożdży, które rozmnażają się przez pączkowanie. Młode komórki drożdżowe tworzą substancje smakowo-zapachowe znacznie intensywniej niż ich „matki i babki”, występujące w fermentującej masie ciasta. Dawniej na podmłodę mówiono też „naciasta”. W krajach anglosaskich podmłodę nazywa się „sponge”, w Rosji „опара”, we Francji „levain-levure” dla gęstej podmłody lub „poolish” dla luźnej

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik brzoskwiniowo-migdałowy 161

st.C około 15 minut na jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić. Uwagi: Do masy migdałowej używać wyłącznie masła. Do odmierzenia proporcji(...)składników używałam szklanki o pojemności 250 ml. Podczas pieczenia należy uważać, by za mocno nie spiec masy migdałowej. Mając to na uwadze zawsze ciasto zaczynam piec od dołu, następnie po około 30 minutach przełączam piekarnik na grzanie: góra-dół

In my kitchen
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 695

biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.  Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą(...)prawie gotowa, ale  tak ( można powiedzieć trzęsąca się)   Kroimy galaretkę w kostkę.   Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.  Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę. Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie  nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto W -Z . 354

dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne. Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę .Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy dalej(...)łyżki serka mascarpone Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto. Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ,dodajemy mleko, mieszamy i polewamy nią ciasto .Wstawiamy do lodówki

Ladylaura.
Kilka słów o soi i Tofurnik kawowy 290

malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas

pyszne zdrowości
tort straciatella 252

wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
CHRUSTY 950

soli • olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka szczyptę soli, wodę, wódkę, i śmietanę, wszystkie składniki łączymy, dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto musi elastyczne, wyrobione ciasto dobrze ubijamy wałkiem w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto musi być cieniutkie

KUCHNIA POLSKA
Drożdżowa Rolada Makowa 226

esencja waniliową oraz cały wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 30-45 min. 4. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy masę makową, dodajemy bakalie, roztopiony miód z masłem, cukier, esencje migdałową, żółtka oraz na sam koniec ubite białka na sztywno. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość(...)blaszek. Aby mak dobrze trzymał sie ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem.  Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta. Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad

Gotowanie...to proste !
Budyniowe naleśniki 276

cukru (wedle gustu) 4 łyżki mąki 2 budynie waniliowe po 40 g 2 łyżki oleju 200 ml wody gazowanej 200 mleka Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Ciasto jest dość rzadkie ale naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia. Ja smażyłam je bez dodatkowego tłuszczu

The Sweet Damsel
Ciasto z ciecierzycą i dynią 209

Składniki: 1 puszka opłukanej ciecierzycy 1/2 szklanki  puree z dyni 6 łyżek cukru brązowego 2 jajka aromat śmietankowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. miksujemy na gęstą masę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 244

soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowa my do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie(...)truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy posiekany rabarbar , a na niego ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
PIEROGI Z MIĘSEM 196

się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masęCiasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze.  Smażymy na maśle

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 202

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości

Food Square
Sernik w łatki 186

przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania