ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:105/3191)

Orkiszowe pierogi z jagodami 161

miski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło. Farsz: Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką. Całość: W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko

Trufelkowo
Pierogi z jagodami 92

oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i mleko. Całość porządnie wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę

Di gotuje
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 150

wkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość. W tym czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort gryczany 141

Składniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie(...)miski, dodać żółtka, masło oraz cukier wymieszany z kakao oraz sodą.  Zmielić za pomocą malaksera na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka maślano-serowe 103

Przygotowanie Do dużej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach zamrożone masło. Do masła dodajemy twaróg i mąkę, delikatnie, ale szybko wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Masa będzie miała grudki, tak ma być. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2mm. Szklanką wykrawamy kółka, aż do wyrobienia

Gotowanie moimi oczami
Tort makowy z masą czekoladową 190

Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:2 szklanki niebieskiego maku1 i 1/2  szklanka cukru kryształu2 łyżki kakao2 łyżki mielonej kawy4 łyżki maki pszennej10 jaj2 łyżeczka proszku(...)mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta.Masa czekoladowa:75 dag masła4 jaja8 łyżek cukru kryształu15 dag czekolady3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej1

Apetyczna babeczka
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 192

środka wlewamy 2 żółtka. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy ostrym nożem z pozostałymi składnikami. Dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy.  3. Ciasto owijamy szczelnie w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce,  4. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy wcześniej zmielony twaróg, oraz dodajemy cukier całość miksujemy(...)bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia i uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy mały aromat śmietankowy krótko mieszamy by zbytnio nie napowietrzyć masy. 5. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy tak by dokładnie wyścielić dno i boki tortownicy o śr 28 cm. Tortownicę uprzednio należy wyścielić papierem do pieczenia. Ja wyścieliłam jedynie dno a boki lekko natłuściłam

vaniliowoczekoladowa
Halloween Ciasteczka dynie 201

maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.Przepis na ciasteczkaPrzepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka.Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej - w razie potrzeby możemy

Ciastkozercy
Ciasto makowe z galaretką i wiśniami 137

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki maku suchego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną(...)posypania ciasta uprażonych na suchej patelni. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym 122

250g mąki tortowej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru Odrobina soli 1 jajko Składniki na masę 250g serka mascarpone 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka pudełeczko malin Instructions Posiekaj na "kaszę" mąkę, cukier i masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Zmiksuj serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym(...)dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu tarty z pieca odczekaj 2 min i gęsto udekoruj malinami. Rusty fork

Rusty Fork
Truskawkowy obłoczek 232

mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody(...)łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Migdałowiec 230

działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie to ostatnia moja inspiracją tą książką. Co prawda przyznaje się, że w przepisie w środek ciasta wchodziła masa ale nie miałam czasu już na dodatkowe wyczyny kuchenne. Postanowiłam więc stworzyć uproszczoną wersje, nie oznacza to, że jest mniej smaczna:)Składniki na blaszkę 25 na 35 cm:ciasto(...)cukru1/2 szklanki mleka150 g masłaWykonanie:Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po kolei wszystkie składniki mieszając je mikserem. Gdy wszystkie składniki będę dokładnie połączone, gotową masę przelewamy do przygotowanie wcześniej formy.  Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż się nie zarumieni. W tym czasie masło roztapiamy na patelni i dodajemy cukier i mleko. Gdy składniki się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 394

Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek(...)temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać

Opowieści z piekarnika
ANANASEK CYTRYNOWY 122

Dawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie.     Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek  20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego(...)odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń. Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę. Masę podzielić na dwie części.  Przełożenie ciasta: Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką Ciasto można nasączyć jakimś ponczem by nie było suche.  Przepis s. Anastazji

Niespełnione zdolności kulinarne
Ucierane ciasto z truskawkami i masą kokosową 165

patelni roztopić masło dodać cukier, wymieszać. Chwilkę smażyć żeby cukier się roztopił. Dodać kokos i mieszając smażyć aż lekko nabierze złotawego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jajka, wymieszać. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku. Dodać olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)manną. Wylać ciasto do formy. Forma o wymiarach 25-30 cm. Truskawki umyć osuszyć, wyciąć szypułki. Jak truskawki są duże do przeciąć na pół. Rozłożyć truskawki na cieście. Na truskawkach rozłożyć masę kokosową. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 190 C i piec 30-40 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać złotego koloru. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Piernik z jabłkami i kawą Inką 168

cynamonu 2 galaretki agrestowe 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można pominąć) Masa waniliowa: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać cukier, miód i powidła, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawę(...)rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać mleko, rozmieszać i wlać do garnka, wymieszać (ja użyłam tu ręcznej trzepaczki). Dodać kawę zbożową, sodę, a następnie mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub włożonej papierem do pieczenia). Piec do suchego patyczka ok 40-50 minut w 175*C.  Jabłka: Jabłka pokroić

Kto ugości moich gości?