ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:111/3191)

Chałka 116

wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części: równe jeśli chcemy upiec dwie chałki

Ciastkozercy
Ciasto kawowe 95

ciasto właśnie jest w piekarniku… Robię je po raz drugi, przepis na blogu po raz pierwszy, postanowiłam się podzielić. Jest ekspresowe, na jedną keksówkę, a radości i aromatów masa! Ciasto z kawą, aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja

Zasmakuj Kuchni
Chałka 170

wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części: równe jeśli chcemy upiec dwie chałki

Ciastkozercy
Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 161

miksując dodajemy stopniowo płynne dodatki.  Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i razem przesiewamy. Wsypujemy powoli do masy cały czas miksując. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru. Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około

Qchnia po prostu
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 161

łyżeczka suszonego tymianku   sól, pieprz Przygotowanie: Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się(...)wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze

Symfonia smakowa
Naleśniki z serem i pomarańczami 155

ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy je bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka(...)wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne

SMYKWKUCHNI
Ciasto z masą truskawkową i śmietanową 204

czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam  tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka(...)wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[ Ja wyłożyłam część

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 132

dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości(...)kawałków ciasta robimy trzonek choinki. Na blaszkę wysypaną mąką układamy pierwszy trójkąt, rozsmarowujemy porcję masy makowej, brzegi choinki smarujemy rozmieszanym jajkiem. Następnie kładziemy drugie ciasto, dociskając brzegi. Znowu masa i ostatnie ciasto. Układamy trzonek, wycinamy z choinki gałązki, pozostawiając na środku konar. Każdą gałązkę delikatnie zwijamy. Choinkę smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Karpatka 252

Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta papka. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ

Pani domowa
Oszukane udka przepiórcze 162

zbyt rzadkie dodać pozostałe 50 gramów mąki.    Do zmielonego mięsa dodać bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrobić na gładką masę.  Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm). Na środku każdego koła położyć paluszek (paluszek

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z maślanką i jagodami 210

cieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę. Do składników mokrych dajemy suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki

kruche babeczki
Sernik ,,Złota Rosa” 172

Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, żółtka oraz cukier(...)miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki masy serowej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wylewamy gotową masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę. Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując

Podróż w kulinaria
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 196

proszku do pieczenia1 jajo1 żółtko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany1/2 kostki margarynyCiasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. Składniki na masę serową:1,4 kg  dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 żółtka1 jajo1 szklanka cukru1 cukier waniliowy żurawina, wiśnia lub inne bakalie1(...)wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo - kokosową:4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 4 łyżki cukru kryształu 10 dag kokosu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą

Apetyczna babeczka
Gryczane ciasto czekoladowe 83

kakao i przyprawami. Obie masy łączymy ze sobą dodając mąkę z przyprawami. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach ok. 25×35, ale może być także okrągła o średnicy 25-30 cm. Pieczemy w 160 st. C przez 45 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części. Ja przekroiłam na pół całe ciasto, jeśli piekliście(...)krążki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ze słodziwem i dżemem. Masą smarujemy jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Część masy wykładamy na wierzch, tworząc polewę. Gdy masa stężeje ciasto można kroić na porcje

Kucharzyca
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC 108

Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i migdałami - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto wychodzi troszkę gęste.  Przełożenie: 1/3 ciasta przełożyć do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką

Ciastka - domowe słodkości
Croissant 185

folią i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ponownie wyjmujemy i uderzamy pięścią oraz wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Masło wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Ciasto musimy rozwałkować na prostokąt. Na 2/3 długości ciasta rozkładamy połowę masła i składamy je jak list, an 3 części. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie musimy je rozwałkować

Ciastka i ciasta
Ciasteczka zbożowe z konfiturą 138

której formujemy kuleczki a w nich robimy dziurkę po czym lekko spłaszczamy. Do dziurki wkładamy niewielką ilość konfitury. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta/ masy możemy dodać drobno posiekane orzechy:) Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Świąteczne ciasteczka ślimaczki 169

według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Do 1/3 ciasta dodajemy czerwony barwnik i dokładnie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując

Ciastkozercy
Jabłecznik bez tłuszczu 178

łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko

Moja Micha
Ciasto z rabarbarem – na szybko 97

tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Ewy
Ślimaki z szynką 384

opakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na

Lawendowe Niebo