łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! *** Na zdjęciu: proteiny z pestek dyni, pestki
Poranek na słodkomasłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore
Malinowo w kuchnicukrami, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą oraz solą, zmiksować. Na koniec wlać jogurt, dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać na banany z karmelem, piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 minut, do suchego patyczka (jeśli po 60 minutach będzie oblepiony surowym ciastem, należy przedłużyć pieczenie
Cakes By Kejtwysmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, masło i proszek do pieczenia. Jak już uzyskamy jednolitą masę, ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy (36x25) i nakłuwamy widelcem. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka. Budynie ugotować na mleku i gorące
Calzonella.comDodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy
Nastoletnie WypiekanieDodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi
Nastoletnie Wypiekaniemąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g) DEKORACJA: 3 batony Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni(...)Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodać ubite jajka a następnie krem Snickers i ucierać aż, masa będzie jednolita. Przekładać kolejno ciasto, 1/3 masy czekoladowej, blat kokosowy, 1/3 masy i kolejny blat ciasta. Wierzch udekorować resztą kremu czekoladowego oraz pokrojonymi batonikami Snickers. Podawać schłodzone
Pyry na Gazkakao. • Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. • Piec w temp 170 st.C przez 30 minut. • Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą pomarańczową. Masa czekoladowa • Jajka ubić na parze na puszystą masę. • Mleko zagotować i dolewać powoli gorące do masy jajecznej, cały czas ubijając. • Ubijać ok. 10 minut(...)łyżce masy jajecznej. • Jeśli masa zacznie się warzyć, to dodać 2 łyżki kakao. • Dodawać na przemian masę i kakao, aż powstanie gęsta masa czekoladowa. • Na ciasto posmarowane konfiturą pomarańczową wyłożyć masę orzechową i wygładzić. • Wierzch i boki torciku posmarować masą czekoladową i odstawić na 2 godziny do lodówki. • Przed podaniem
To co kochambardzo przypadł mi do gustu. W połączeniu z sosem owocowym domowej roboty smakuje jeszcze lepiej. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Ciasto: 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki kakao 200g masła 100g cukru Masa serowa: 2 serki homogenizowane waniliowe po 250g 100g masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 6 białek(...)waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 60-70 minut. Polecam! Smacznego
Motylkowa Kuchniawahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne(...)cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie przy pomocy miksera. Rozsmarować masę na ostudzonym cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Przygotować w tym czasie polewę. Polewa 'Milky way' 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów 50 g masła
Słodkie inspiracjemasa zaczęła mi spływać i rozjeżdżać się na boki. Pierwsza myśl? Oczywiście trzeba na szybko wymyśleć jakiś zamiennik, bo ciasto nie wyszło jak powinno. Kiedy jednak ciasto przeleżało noc w lodówce, a wszystkie masy zastygły, okazało się wielkim hitem. Poważnie, jest przepyszne. Przeplatają się tutaj wyraźnie adwokatowe i kawowe smaki. Smaki zdecydowanie moje. Jeśli i Wy lubicie takie połączenia(...)jednym żółtku, miksujemy dalej. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiane składniki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dwie szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier
Smaki Na TalerzuJeszcze jeden sernik. Tym razem na kakaowym spodzie, oblany masą krówkową. Ciasto: 3 jajka 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego President 1 szklanka cukru + 2 łyżki(...)białości. Dodać proszek budyniowy, następnie ser oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą serową. Gotową masę rozprowadzić na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Pozostawić w nim ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony sernik lekko przestudzić. Delikatnie
Praktyczna pltarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj . Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować na średnich obrotach(...)mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się zbyt duża, dlatego babka była ciut niższa ;)). Formę wysmarować uprzednio
Nastoletnie Wypiekaniepierniczki, masę, biszkopt nr 2 i masę. Całość posypujemy startą deserową czekoladą. Smaki ciasta komponują się idealnie, kwaskowość powideł świetnie współgra ze smakiem pierniczków i masy, a delikatny biszkopt świetnie scala całość. Ciasto wychodzi zawsze, bo jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wygląda ślicznie, a smakuje...poezja :-) Polecam Wam wykonać samemu pierniczki, polecam przepis z którego ja korzystałam , znajduje się(...)składania ciasta :-) Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami, na powidła układamy pierniczki następnie wykładamy na pierniczki 2/3 masy, na masę dajemy drugi biszkopt, smarujemy go resztą masy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ciasto musi poleżeć noc w lodówce by pierniczki namokły. Na drugi dzień ciasto rozpływa się w ustach. Jest mięciutkie i przepyszne. Polecam Wam gorąco, pyszne, proste
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: (na 8-16 sztuk) ciasto: 200 ml mleka 50 g drożdży 5 łyżek cukru 500 g mąki 3 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła olej do smażenia polewa: masa czarna i masa biała: śmietana 36% czekolada deserowa- pół tabliczki Przygotowanie(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę mieszać z resztą cukru, solą, jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać za pomocą grubej szklanki
KreatywnePinymnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki(...)Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta wsypać przyprawę do piernika i połączyć(...)około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto
W Mojej Kuchni LubięPyszne, lekkie ciasto kakaowe z powidłem śliwkowym, masą na bazie serka mascarpone i śmietany z czekoladkami Michałki. Na to polewa z gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej(...)Wszystko topimy w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą polewę dajemy na wierzch ciasta i od razu posypujemy posiekanymi orzeszkami. Przełożenie ciasta: blat ciasta - smarujemy powidłem - masa michałkowa - drugi blat ciasta - polewa - orzeszki
kruche babeczkiSmak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem(...)dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm. Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta białego, następnie
Kuchnia PokoleńSkładniki ciasta podstawowego łączymy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i słodziwem. Masło topimy, mieszamy z mlekiem. Obie masy łączymy ze sobą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mak i cynamon, do drugiej kakao i kawę. Tortownicę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem
Kucharzycapizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. D odajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś
Health-Fit-Lifewykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu *** *** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta *** *** Wałek
Blog z ApetytemNastępnie dodajemy mąkę, jajko, cukier szczyptę soli i roztopione masło, zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okręgi, w środku robimy wgłębienie i wyciągamy brzegi w górę. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Nakładamy nadzienie twarogowe i umyte borówki. Pieczemy
Delusional Trinegórę, następnie zrób to samo z bokami, a środek wytnij tak aby był pusty. Ciasto włóż s powrotem do keksówki tak aby boki i spód były wyłożone ciastem. masa serowa ser zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka, dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystko wymieszaj i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli(...)budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Niezły Młynekcukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego patyczka”. Artykuł Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniachleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie , wyrabiamy ponownie , przez około 10 minut
Ogrodnik w podróżybrzeg (czyli wychodzimy z ciastem na bok formy), pamiętamy o nakłuciu widelcem całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok. 15 minut (aż nabierze złocistego koloru). W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy masę serową. Łączymy śmietanę, ricotte i jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę solimy (łosoś jest słony, więc trzeba uważać z ilością). Do masy dodajemy przestudzone pory i łososia pociętego(...)ewentualnie porwanego w palcach) na małe cząstki, dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (góra-dół) przez 35 minut. Po pierwszych 15 minutach włączamy termoobieg. Smacznego
Kuchnia w bieguposmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki 30-60 minut przez rozpoczęciem pracy. Wszystkie składniki nadzienie zmiksować w blenderze na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Połowę ciasta (15x50 cm) posmarować nadzieniem. Złożyć ciasto na pół, sklejając brzegi. Pociąć je w poprzek na 16 równych pasków. Każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze