truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne
Anioły w kuchnioliwa z oliwek Sposób przygotowania Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Składniki nadzienia dokładnie miksujemy na dość gładką masę. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25x35 cm. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Ułożone na blasze ślimaczki pieczemy
Kucharzycatruskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne
Anioły w kuchniciasto także z bezą i zawsze smakuje rewelacyjnie. Składniki (forma 20 x 20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 8-10 dużych jabłek cynamon(...)WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie ciasto rozwałkować, jedną połową ciasta wyłożyć spód blachy. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki i układa na cieście, posypać cynamonem. Ugotować budyń
RAROSSANastępnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już(...)upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Mus czekoladowy : Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona
Słodki Zakątekblaszkę 20x36 cm Ciasto orzechowe : 8 jaj 20 dkg cukru kryształu 20 dkg mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa : 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 25 dkg dobrego masła ( 82 % tłuszczu ) 1 puszka brzoskwiń Do dekoracji : 5 dkg czekolady ( może być gorzka lub mleczna ) Sposób wykonania : C iasto(...)pokrojone w małą kostkę brzoskwinie z puszki, wymieszaj. Pamiętaj, aby je wcześniej osączyć na sitku z syropu. Ja użyłem 5 połówek brzoskwiń. P rzełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach czekoladę. Ciasto zostaw do zastygnięcia w chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnemąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę wstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, natomiast mniejszą wkładamy do zamrażarki(...)masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię i całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy studzimy ciasto i podajemy
Miód i pieprzsztywną pianę. Do miski z mąkami dodaj masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy. Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C. Studzimy całkowicie na kratce
SMYKWKUCHNIdodatek spirytusu - w czasie wyrabiania ciasta i podczas smażenia wywietrzeje, a dzięki niemu ciastka nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę. Ciasto jest dość wilgotne i miękkie. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować wałkiem oprószonym mąką na grubość arkusza papieru. Początkowo to trudne zadanie, bo ciasto wciąż potrzebuje mąki
Weekendy w domu i ogrodziedodawać) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę. Twaróg ugniatamy z żółtkami, następnie mieszamy z danio i cukrem, tak abyśmy uzyskali jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy w kształt koła. Następnie koło z ciasta kroimy na trójkąty (jak pizze). Na każdy trójkącik układamy 1-2 łyżeczki nadzienia, następnie zwijamy. Pieczemy
IMPRESJA SMAKUskładników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym
Kulinarne Fantazje Mariolizalewamy budyniem. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut. Smacznego! Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną masę ciasto wkładamy dodatkowo na kilka godzin do lodówki
Ostra na SłodkoSkorzystałam z przepisu S. Anastazji i nie jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam z Jej przepisów. Jeśli chcecie zobaczyć inne ciasta to zapraszam tutaj. Szczególnie polecam ciasto kakowo-kokosowe z masą serową Źródło Ciasta S. Anastazji Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać(...)Masło utrzeć na gładko dodać kajmak i ponownie zmiksować. Do masy dodać 3/4 wystudzonego zrumienionego słonecznika i dokładnie wymieszać. Dodatkowo 1 paczka herbatników 100 g czekolady Składanie ciasta 1 blat biszkoptu 1/2 masy 1 blat biszkoptu pozostała część masy (ale zostawić dwie czubate łyżki) herbatniki posmarować delikatnie masą posypać resztą słonecznika polać rozpuszczoną czekoladą ciasto wesoły słonecznik
O kuchni z uczuciemDosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą(...)gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią formę do tarty. Forma
Kuchnia PokoleńKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany
Kuchnia MagdaLeny