klasyczną roladę makową, przywołującą klimaty świąteczne. Nie jestem specjalistką w tego typu deserach, ale uważam swój wypiek za całkiem udany. W czasie, gdy krzątałam się w kuchni pomiędzy ciastem drożdżowym a masą makową, wciąż po głowie plątało się wspomnienie makowej piegowatości . To jedno z moich ulubionych powiedzonek Maćka : ) Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 80 ml letniego mleka(...)łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła
zadanie-gotowaniekoniec mąka z proszkiem do pieczenia ale to już mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na dużą blachę i pieczemy temp 180 st. gdy ciasto jest już upieczone i zimne przekroić go na 2 części masa składniki 500 ml mascarpone 500ml śmietany 36 procentowej 3 lyżki cukru pudru przygotowanie śmietanę ubijamy a potem dodajemy serek i cukier puder ubijamy na jednolitą(...)banany ,gdy to mamy zrobione smarujemy masą ,ale z tej masy ok 4 łyżki odkładamy gdy już posmarowaliśmy masą nakładamy 2 część biszkopta i smarujemy pozostawioną masą a na koniec posypujemy czekoladą ciasto nie jest za słodkie ale takie w sam raz polecam
Moje WyrobyZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka owoce WYKONANIE : blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny masa serowa biszkopty galaretka i dowolne owoce Smacznego
Domowe ciastałyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza
Ogrodnik w podróżyprzygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników. Gdy ciasto się piecze, przez pierwsze około 40 minut nie otwieramy piekarnika! Składniki: …Uwaga
Blog z Apetytempieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta(...)oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką
Smakołyki Asiopakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie: 2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka po mleku) powycinać kółka. W każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko
Di gotujejajko, 1 sztuka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku, pozostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki ciasta, delikatnie spłaszczamy, nacinamy na krzyż. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano rozgrzewamy piekarnik do temperatury
Gotowanie moimi oczamiczęść wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel. 5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim gotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej
Apetyczna babeczkaśmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tą wielką blaszkę przygotowałam(...)pianę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie zimna połącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego
Wielki apetytszklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 10 minut. Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty
kolorowotorcikowoZmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni(...)misie miksera wlać śmietanę z drożdżami i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć dno blaszki o wymiarach 34*24 cm papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Na cieście rozsmarować masę makową. Na masę makową zetrzeć na dużych oczkach lub rozkruszyć w dłoniach kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Ostudzić przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujesporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą(...)zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszone morele, figi, orzechy, migdały i rodzynki. Ubijamy na sztywno pozostawione białka i dodajemy do masy makowej z ekstraktem wanilowym i rumem. Delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy masę samodzielnie zaglądamy do Joanny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy(...)prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach
mojewypiekiinietylkoczego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg(...)masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie, ale nie nie cisz się za bardzo
greenscarf