Ravioli z wątróbką drobiową 271sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię lub ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Wątróbkę kroimy na małe części, cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek
Czerwona Porzeczka
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK 185ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę 3 pierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne(...)DODATKOWO : masa orzechowa, proponuję zrobić jej zrobić więcej o 1/2 części - masa orzechowa do ciast 500 g powideł śliwkowych 500 g czekolady do polania dowolne posypki do dekoracji
Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche babeczki z masą orzechowo – karmelową 266Dzisiaj propozycja babeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki(...)śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej. Zimne spody z kruchego ciasta wypełnić masą mascarpone, posypać orzeszkami polać karmelem i jeść! mniam
Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z masą rabarbarowo - truskawkową 206Pyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej(...)sito i odstawić, aby odciekła Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrobić palcami, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone wcześniej ciasto nałożyć masę owocową i równo ją rozsmarować. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto karmelowe warstwowe 194kakao ½ łyżeczki proszku ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag mąki tortowej 14 łyżek mleka Wykonanie ciasta kakaowego: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni. Składniki masę kajmakowa: 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego 400 ml Śmietana 30% 1 puszka masy kajmakowej 10 łyżeczek(...)wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić
Tradycyjna Kuchnia
Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami 149cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest(...)powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Poncz : cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch
Słodki Zakątek
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 270średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta). Masa Serowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy(...)śmietanką. Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim sernik na kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania
Słodka Strona
Proste ciasto z rabarbarem 139położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową (fot.3) . Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę (fot.4) . Jajko dokładnie roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować nim kratkę z ciasta. Całość
Świat Ciasta
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1121proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut(...)mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusi
Red velvet 189razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort amerykański. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy znalazł w tym cieście coś dla siebie:) ja czerwone ciasto, przyjaciółka masę a moja mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu:) Polecam wszystkim to ciasto, jest bardzo smaczne więc nie będę długo opisywać go tylko(...)kakao i barwnikiem spożywczym. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy maślankę i miksujemy je razem. Dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gotowa dodajemy sypkie składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Zimne ciasto przekrawamy na pół
ciastkarnia na kruchym spodzie
Żurawinowiec 279użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu ok. szklanki wódki Przygotowanie masy budyniowej do ciasta: Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch(...)Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam
Proste Potrawy
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 329powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 25g masła szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich 1 op. galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można
https:KKuchniaMniam
Arbuzowiec - ciasto 622blaszki nie smarować. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem 200 g masła Budynie wymieszać ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszane budynie(...)łyżka kakao Śmietanę mocno podgrzać, zdjąć z palnika i dodać kakao oraz pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej masa arbuzowa 1/2 masy budyniowej blat ciasta polewa arbuzowiec
O kuchni z uczuciem
Wegańskie muffiny z granolą 210babeczki nie musisz zaraz biec do kuchni i zabierać się za robienie granoli (skądinąd wyśmienitej), możesz ją kupić w sklepie albo też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy(...)Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp granolę i wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów
Roślinna - blog wegański
Kokosowe bułeczki 188blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych Do roztopionego masła(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym
O kuchni z uczuciem