pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto. Kakaową część ciasta
Zrób to smacznielodówki i pokroić na kawałki. Dodać do suchych składników. Rozgnieść masło z mąkami. Jajo i żółtka rozbełtać. Ewa Wachowicz tego nie robi, bo miesza widelcem razem ze składnikami ciasta. Masę jajeczną dodać do miski. Wyrabiać ciasto, dodając po łyżce śmietany. Może się okazać, że jedna łyżka Wam wystarczy, bo jej ilość jest uzależniona od wilgotności powietrza i reszty składników
Weekendy w domu i ogrodziefalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny
R'n'G Kitchenproszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut
Camilla w kuchnicukru pudru barwniki spożywcze: żółty, czerwony, niebieski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Odstawić do ostudzenia. Dosypać cukier puder i zagnieść ciasto. Masę zabarwić barwnikami mieszając kolory. Rozwałkować ciasto, na każdą różę wyciąć kieliszkiem 5 kół. Ułożyć koła w rzędzie, tak żeby każde kolejne koło lekko pokrywało poprzednie. Zwinąć w rulon wszystkie
Przepisy Kulinarnełyżek oleju agawa Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam w kliku miejscach widelcem i wstawiłam na 10 min do lodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C. Jeśli
nietadietaOstatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą
Niespełnione zdolności kulinarnesoli szczypta cuktu Farsz: truskawki cukier Do polania: masło prawdziew (ok. 1/2 kostki) bułka tarta Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi
tojestpyszne.blogspot.comwody. WYKONANIE..... Śmietanę ubić ,dodając cukier ,pod koniec ubijania dodać ciepłą żelatynę .Do takiej masy dodacć serek Danio ,dokladnie wymieszać ,2/3 masy wyłożyc na ciasto Pozostałą masą posmarować wierzch ciasta.. .SMACZNEGO...ps.ostatnia fotka pokazuje malo ponczu ,bo takie lubi moja córka ,dla reszty dużo ponczu w biszkopcie jak na dwóch pierwszych fotach
w mojej kuchnipaczki drożdży mała śmietana 3 łyżki cukru 100 gram margaryny Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Masa makowa: Można użyć gotową. Ja jednak robię sama. 2-3 szklanki maku 1/2 paczki masła Skórka z pomarańczy Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek) Bakalie (orzechy, suszone morele(...)razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta
tojestpyszne.blogspot.compół banana czerwone winogrono kilka kulek Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy. Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć nią ciasto . Oblepić dokładnie brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem. Na wierzch położyć papier
Cukier&Puderwyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20/30 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem. Po wyciągnięciu i przestudzeniu górkę odkrawamy, a ciasto przecinamy na pół. MASA 1: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła rozcieramy na puch(...)wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko bo gęstnieje. Chowamy na chwilę do lodówki, aż całkiem stężeje. Następnie nakładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą budyniowej masy. Ścięty wierzch ciasta kruszymy i sypiemy po masie. Chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego
Pani na deserstopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek. Mięso wraz z pieczarkami zmielić, dodać 1 jajko, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim
Kraina Miodem Płynącakażdym razem – mięciutki i wilgotny i taaaki kakaowy, że aż palce lizać. Większa trudność jest jeśli chodzi o masę – trzeba wyczuć odpowiedni moment zarówno w ubiciu śmietany, jak i rozmieszaniu jej z budyniem i żelatyną. Całościowo ciasto bardzo pozytywnie zaskakuje. Jest niesamowicie lekkie i wilgotne. Ja je lubię bardzo. Ciasto: 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. wody 1 szkl(...)zimnej wody. Po napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia). Przestudzony budyń mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Na mandarynki wylewamy masę budyniowo-śmietankową. Wierzch posypujemy okruszkami ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzubudyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g obranego i pokrojonego w grubą kostkę rabarbaru kilka łyżek brązowego cukru - do posypania rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta- niekoniecznie Składniki na masę budyniową: 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 3-4 łyżki cukru 350 ml mleka 1 duża łyżka masła 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Ciasto należy(...)papierem do pieczenia, a następnie większą część ciasta rozprowadzić dokładnie na jej dno. Następnie równo rozprowadzić przestudzoną masę budyniową. Na tak rozprowadzony budyń rozprowadzić dokładnie drugą część ciasta, tak by w masa została w całości pokryta. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony z grubą kostkę (wcześniej obrany) i obficie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w 170 stopniach
Aromatyczne Podróżeorzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam(...)lekko wystudziłam. *całość: Krem podzieliłam na dwie części. Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta pokryłam masą orzechową. Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce
Kulinarny Pamiętnikproszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki(...)następnie jej resztę wykładamy na wierzch (ale najlepiej w taki sposób, aby zostawić widoczne miejsca z ciastem). Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając masę makową. Na koniec w ciasto i masę makową wciskamy kilkanaście wisienek (robimy to w dowolnych odstępach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45 minut (stan upieczenia można sprawdzić wbijają patyczek
Słodkie okruszkipewno częściej będzie gościł na naszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera w kostce 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka(...)pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze(...)ubitej śmietany. Gotową masę wylać na ciasto i przykryć drugim blatem (najlepiej wstawić ciasto do lodówki na jakiś czas aż masa stężeje i dopiero wówczas nałożyć drugi blat ciasta, wtedy masa nie wyleje się na boki). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
My simple kitchenmoja propozycja na Walentynki... ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy 💗 Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna! Składniki: (forma w kształcie(...)pszenicę prażoną i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekrawamy na 2 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku wykładamy większą część masy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch i boki ciasta pokrywamy pozostałą częścią masy. Przyozdabiamy pszenicą prażoną w miodzie. Ciasto przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLeny