ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:72/3191)

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 235

misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą(...)rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam  marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych fig (jak na zdjęciach).Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna

kuchcikownia
Ciasto popapraniec 181

ubić z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepać i wymieszać z octem oraz z olejem, delikatnie wmieszać do białek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie razem wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na trzy części i do każdej dodać kolejno wiórki, kakao oraz mak. Każdą masę wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemiennie wykładać ciasto. Ciasto piec(...)kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie jest to konieczne. W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego wkręcić miękkie masło. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy budyniowej przykryć drugim blatem, na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym i cienko resztą kremu. Posypać startą

W garach u Gosi
Sernik z pianką cytrynową. 183

Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto Cappuccino z orzechami 199

rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy(...)Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą i dekorujemy startą czekoladą

kulinarne odsłony pati
Łabędzi puch 198

Ostatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to delikatne ciasto kokosowe, którego masę przygotowuje się m.in… z bułek kajzerek. Tak więc jeśli Wam zostały bułki z poprzedniego dnia – nie wyrzucajcie(...)Świetnie odnajdą się w masie. Składniki do ciasta są bardzo proste – być może większość znajdziecie u siebie w domu. Sam wypiek jest mało słodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki

Poezja smaku
Tort 144

cały czas ucierając. Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy(...)masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień. Kąpiel wodna

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 139

pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka  i taka ma być ). 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie

Izabelawkuchni
Makowiec w cieście francuskim 161

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki(...)środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową.    Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni

Kuchnia co dnia
Ciasto Banoffee na biszkopcie 955

upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciastoMasa kajmakowa: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy, dodajemy trzy łyżki kajmaku, miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund(...)masę wykładamy ciastka petitki. 4. Pozostały kajmak przekładamy do miseczki i mieszamy, żeby stał się bardziej płynny i jednolity, następnie delikatnie rozsmarowujemy go na ciasteczkach. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.  Masa śmietanowa: 1. Dwie łyżki żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 2. Do misy miksera wlewamy śmietanę

kruche babeczki
Strucla makowa 141

masy makowej 1 szklanka bakalii 2 białka dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru,  rozpuści w letnim mleku. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić masło i przestudzić. Jajko oraz żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z masłem dodać do zaczynu, dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać(...)rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek przekładany 147

pieczenia Masa: 1 masa krówkowa o smaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta(...)piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać odlaną wcześniej czekoladą i  odstawić na 2 doby w chłodne miejsce

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Cielaczek 322

Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe bułeczki z serem 116

serowa • 500 g sera białego mielonego • 1 jajko • 1/2 szklanki cukru pudru • powidła śliwkowe Wykonanie: Masa serowa • Ser wymieszać z cukrem pudrem i jajkiem na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko(...)zmiksować na gładki krem. • Masło rozpuścić. • Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wykrawać kółka. Ja wykrawałam metalową obręczą. • Ułożyć w odstępach

To co kocham
Ciasto kokosowe z pianką i owocami 215

dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki na masę: 2 galaretki truskawkowe 330 g śmietanki 30% Mix mrożonych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)lodówki aby szybciej stężała. Śmietankę ubijamy, uważamy aby jej nie przebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni ciasta układamy mieszankę owoców i zalewamy tężejącą, wcześniej odłożoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię