Przepis znalazłam na stronie prześlij przepis i postanowiłam wypróbować. Jestem zadowolona, ciasto miodowe przełożone delikatną masą gruszkową i śmietanową. Słodkość dla mnie odpowiednia, ładnie się kroi i również ładnie wygląda. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto miodowe: 350 g mąki 3 łyżki miodu około 1/2 szklanki 100 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę miksować. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć drugim ciastem miodowym. Polać polewą. Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 100 g śmietany 30% Śmietankę zagotować dodać pokruszone czekolady
talerz przyjemnościKiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na GWIAZDA . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki. Składniki(...)gotowa. Przygotowanie strucli: Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta bez masy, z każdej strony leciutko zakładamy kawałek ciasta i dopiero wtedy zwijamy struclę. Możemy nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować
Lili w kuchnipozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Białko jajka ubij z 1/3 szklanki cukru pudru, dodaj kakao, ubij i wyłóż na ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną(...)rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie. Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi. Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą czekoladą i udekoruj według uznania
Z Kuchni Do Kuchnidodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, przekładamy wierzchem(...)koloru. Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i tężejącą galaretkę przekładamy na masę. Ciasto wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki. Smacznego
paapilotkaaNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...Czas pieczenia: około 60 min Temperatura(...)miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniażółtka z cukrem 100 g i miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polewa: Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę
Różowa kuchniaLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem masy krówkowej, dlatego właśnie i nazywa się - ,,Krówka". Jest naprawdę pyszne, a robi się je bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem(...)powierzchni herbatników. Na to wykładamy drugą warstwę nasączonych w mleku herbatników. Na herbatniki wykładamy krem, równamy. Krem przykrywamy pozostałymi nasączonymi herbatnikami, a na powierzchni herbatników rozsmarowujemy pozostałą masę krówkową. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 5-6 godz i możemy serwować! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszaubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez(...)dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy 1/3 częścią masy, obficie oprószmy kakao, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności kończąc ciasto masą. Boki smarujemy odrobiną masy i przyklejamy biszkopty (jeśli zajdzie potrzeba przycinamy je na dowolną długość). Całość schładzamy minimum 3 godz. w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao. Przewiązujemy kokardką
Domowy Smak Jedzenianarkotyk. Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci(...)razu, zanim dodamy ubite białka z cukrem, należy masę wystudzić 10. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym odrobiną mąki, tworzymy prostokąt o wymiarach ok 35/45 cm, na płacie ciasta rozsmarowujemy masę makową, pozostawiamy wokół ok 2 cm wolnej przestrzeni 11. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, następni ostrym, ząbkowanym nożem przecinamy rulon wzdłuż na dwie części, następnie zaplatamy szybko, łączymy
Słodki KompromisSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje(...)chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika. Opcja: Jeśli mamy w domu
Ugotowane pozamiatanepokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny(...)być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawiamy 1 chochelkę ciasta do obtaczania krokietów. Po usmażeniu naleśników zaczynamy zawijać krokiety. Na każdy naleśnik dajemy farsz kapuściano-pieczarkowy, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. Krokieta moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego
Kuchenne Wariacjeukładamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę. DEKORACJA CIASTA : Częścią masy budyniową smarujemy boki ciasta. Obsypujemy rozdrobnionymi biszkoptami. Do reszty masy dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego ozdabiamy najpierw kraje, robimy napis(...)uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć je na prosto, nasączyć i poukładać. Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne. Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje
Pani na deserwystudzonej masy i dokładnie wyrobić. Masło roztopić i wystudzić i dodać do wyrobionego ciasta wraz z resztą mąki, bakaliami do rozrobionego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich
Na słodko lub wytrawniedwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa jogurtowa: 1200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 250 g cukru pudru 65 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 5 jajek oraz: 350 g wydrylowanych wiśni(...)wzdłuż na pół i nożem zeskrobać z niej ziarenka. Dodać wanilię do masy jogurtowej. Całość dobrze wymieszać by składniki ładnie się połączyły. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę jogurtową przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć odsączone wiśnie. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec około 2 godzin (u mnie zwykle trwa to 1.50h). Wyjąć ciasto
maniapieczeniaoraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty(...)pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy według uznania
kgwjanczewo