ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:56/3191)

Pączki budyniowo-piernikowe 192

dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje  zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie  pączki i filmik można zobaczyć  tutaj .  1  kg mąki 200 g masła(...)mleka i razem podgrzać. Do mąki cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać, budyń i masło z mlekiem oraz zaczyn i utarte żółtka z cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubość około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi + film 126

następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, budynie oraz 3 żółtka i wszystko dokładnie łączymy trzepaczką lub mikserem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się(...)ognia i studzimy. Pokrojone miękkie masło miksujemy na puszystą masę a następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na cieście, a na masie układamy biszkopty. śliwki w czekoladzie Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając

Smakowite Dania
Tort tęczowy z masą twarożkową 154

pozostałej dodajemy żółty barwnik spożywczy i mieszamy. Pomarańczową masę wylewamy na górę masy czerwonej i delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika. Następnie tak samo postępujemy z blatami żółto-zielonym i niebiesko-fioletowym. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut (do suchego patyczka) Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości ok. 0,5 meta na podłogę. Wystudzić(...)ostatni blat, nakłuwamy, nasączamy i całość zakrywamy pozostałą masą twarożkową - górę i boki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy masę śmietankową, którą dekorujemy ciasto. :)   Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki (30-36%) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka

Cooking Monster
Ciasto truskawkowo – chałwowe Bez Pieczenia 297

budyniami wlewamy do gotującego się sosu. Zmniejszamy gaz i gotujemy (ciągle mieszając), aż masa zgęstnieje. Ściągamy z gazu dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i przelewamy na ciasto (uwaga, dość szybko zastyga). Na masie truskawkowej układamy kolejną warstwę herbatników i znów wstawiamy ciasto do lodówki. Na końcu, podgrzewamy śmietankę (powinna być tylko ciepła) i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy(...)śmietanką. Przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki. Ciacho najlepiej jeść na drugi dzień, chociaż już po kilku godzinach w lodówce będzie pyszne Proste i pyszne ciasto bez pieczenia Masa truskawkowa z masą chałwową i czekoladą – pycha Ciasto bez pieczenia z truskawkami i chałwą Ciasto dla każdego – bez pieczenia Proste i szybkie ciasto – truskawkowe

Relaxtime
Ekspresowe babeczki walentynkowe z masą Lauretta wg Aleex 146

wiedziałam, czego mogę się spodziewać, bo wcześniej nie korzystałam z gotowych mas. Poniżej przedstawiam swoje spostrzeżenia. 1. Opakowania są duże. Każde waży 1 kg, więc wystarczy na duże ciasto. 2. Masy mają konsystencję i smak przypominający masę budyniową. 3. Masa waniliowa ma ładny kolor, jest bardzo słodka, jak dla mnie za bardzo. Jednak po połączeniu z ciastem czekoladowym, słodycz(...)przez tylkę zachowuje nadany kształt, ale po kilkunastu minutach w cieple, nieco się rozpływa i babeczka się chwieje. Natomiast na pewno świetnie sprawdzi się przy przekładaniu dużych blatów ciasta. 5. Masa malinowa zaskoczyła mnie. Przede wszystkim ma bardziej stabilną konsystencję. Babeczki nią przełożone trzymały się prosto, nic się nie rozpływało. 6. Masa malinowa smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jest lekko kwaskowa

W mojej kuchni
Tarta czekoladowa z wiśniami 186

Kruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)ceramiczne kuleczki to pieczenia tart, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 25 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, usunąć ceramiczne kulki i zrumienić ciasto. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Masa czekoladowa; Wiśnie osączyć na sicie z syropu, przełożyć do rondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać.  Ponownie osączyć

Wanilia i Kardamon
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką 185

możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie(...)ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy

Smakowy Raj
Sernik królewski z brzoskwiniami 175

mieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy – możemy pociąć je na plastry i wyłożyć spód lub odrywać po kawałeczku i uklepywać. Wlewamy masę serową. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce, posypujemy(...)dokładnie wierzch ciasta. Spód ciasta możemy również podpiec, jeśli nie macie wprawy w robieniu ciast, natomiast nie jest to konieczne, w tym przepisie ciasto spokojnie wyrośnie razem z masą serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60-75minut, zmniejszamy temperaturę do 100*C i zostawiamy jeszcze na 15 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika

Gotowanie i blogowanie
Chałwowe bułeczki francuskie 166

mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone(...)francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Lekko ubijamy 1 białko i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo chałwową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta też smarujemy białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu

mojewypiekiinietylko
SERNIK SZACHOWNICA 146

posypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy ok. 30 minut, studzimy. Masa serowa: Ser mielimy. margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser, a następnie resztę składników. Ubijamy pianę, dodajemy sera, delikatnie mieszamy. Wykonanie ciasta: Ciasto wkładamy(...)pasków równej wielkości, wyjmujemy co drugi pasek ciasta, w to miejsce wlewamy masę serową, drugą warstwę robimy odwrotnie: tam gdzie była masa serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami

słodki bratek
Ciasto Red Velvet 148

serek mascarpone. Z obu ciast odcinamy cieniutkie warstwy ciasta i kruszymy do miseczki. Teraz łączymy ciasta. Najpierw układamy 1 ciasto, wykładamy na niego 2/3 masy i przykrywamy drugim ciastem. Resztą masy obkładamy całe ciasto i posypujemy wcześniej przygotowanymi okruszkami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) 178

świątecznym menu. Jakie s ą  Wasze ulubione wielkanocne potrawy? Na naszym stole w tym roku na pewno nie zabraknie sernika. I właśnie przepisem na to przepyszne ciasto chciałabym si ę  z Wami dziś podzielić . Sernik z jogurtu greckiego, ricotty i jogurtu greckiego,  pieczony bez spodu i bez dodatku m ą ki. Niesamowicie delikatny(...)ziarenka z laski wanilii miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku.  Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując wierzch łyżką.  Formę przykrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą

La grande e la piccola cuoca
Strucla wiśniowa 232

zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą wiśniową i zwijamy roladę. Roladę przekładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasto słonecznikowiec 207

Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być, tak jak u mnie, polewa czekoladowa. Na wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch. składniki: biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aż składniki się połączą. Polewę przestudzić i polać ciasto. Posypać pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto odstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem najlepiej ciasto wystawić z lodówki na kilkanaście minut

Monia miesza i gotuje
Snikers 352

już ubite dodać miód a następnie małymi partiami dodawać mąkę z orzechami. Mieszać drewnianą łyżką. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa budyniowa: z 500 ml mleka odlać 200 ml. Do 200 ml dodać żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Rozbić ręczną ubijaczką tak aby nie było grudek(...)kostę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia. Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę położyć ciasto orzechowe, na ciasto orzechowe pozostałą część masy a na nią drugi placek ciemny. Po wierzchu polać ciasto ciepłą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki. Serwować na stół wyjęte bezpośrednio

mecooks

Proponowane wyszukiwania