łyżeczka mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny200 g masła Masa z żurawiny120 g żurawiny suszonej Kresto2 łyżki cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówkiPolewa 100 g białej czekolady4 łyżki kremówkiPrzygotowanie:Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe(...)minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami
Ala piecze i gotujestop. Upieczone ciasto wystudzić.PONCZ:Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą.Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać,ostudzić.Ponczem nasączyć ciasto.MASADo rondla wlać mleko,zagotować.Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy.Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie(...)chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się margaryny w masę.Gotową masę wiórkową,wyłożyć na ciasto.POLEWAMargarynę roztopić w rondelku.Do miski wsypać cukier,kakao,wbić jajko,zmiksować.Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka,ciągle miksować do rozpuszczenia cukru.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową
Kuchnia Danusimieszamy, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy. Można też zmiksować blenderem. Na ciasto przelewamy zastygającą masę jagodową, dodajemy umyte i osuszone jagody, odstawiamy do lodówki, żeby stężała. Mus malinowy: Maliny rozgniatamy, gotujemy na wolnym ogniu, bardzo często mieszając, żeby owoce jak najszybciej(...)temu powstaną w niej fajne bąbelki powietrza. Mus powoli przelewamy na zastygniętą masę jagodową. Rada: mus malinowy powinien być na tyle gęsty, żeby nam nie wypłynął za krawędzie ciasta. Obydwie masy robimy równocześnie, jagodowa szybciej zastygnie bo jest jej mniej, a w tym czasie malinowa będzie powoli się studzić. Tak przygotowana tarte wstawiamy do lodówki na min 3 godz
Moniki Smakołykitakie gdzie podstawą sernika jest kruche ciasto, biszkopt czy gdzie dodajemy także np. owoce. Sernik na kakaowym spodzie to prosty sernik, do przygotowania którego potrzebne jest ciasto kakaowe oraz kremowa masa serowa. Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym. Sernik jest łatwy do zrobienia i u mnie znajduje się na liście ciast, do których często wracam. Nie zapomnijcie też(...)delikatnie wymieszać. Z lodówki wyjąć kulki ciasta kakaowego. Część ciasta utrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia utartym ciastem. Na utarte ciasto wylać masę serową. Na wierzch masy serowej utrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Ciasto serowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Ciasto po upieczeniu należy całkowice wystudzić
mecooksdłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie pączki i filmik można zobaczyć tutaj . 1 kg mąki 200 g masła(...)mleka i razem podgrzać. Do mąki cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać, budyń i masło z mlekiem oraz zaczyn i utarte żółtka z cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubość około
Moje domowe kucharzenienastępnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, budynie oraz 3 żółtka i wszystko dokładnie łączymy trzepaczką lub mikserem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się(...)ognia i studzimy. Pokrojone miękkie masło miksujemy na puszystą masę a następnie partiami nie przerywając miksowania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Gotową masę budyniową dokładnie rozprowadzamy na cieście, a na masie układamy biszkopty. śliwki w czekoladzie Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając
Smakowite Daniapozostałej dodajemy żółty barwnik spożywczy i mieszamy. Pomarańczową masę wylewamy na górę masy czerwonej i delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika. Następnie tak samo postępujemy z blatami żółto-zielonym i niebiesko-fioletowym. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut (do suchego patyczka) Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości ok. 0,5 meta na podłogę. Wystudzić(...)ostatni blat, nakłuwamy, nasączamy i całość zakrywamy pozostałą masą twarożkową - górę i boki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy masę śmietankową, którą dekorujemy ciasto. :) Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki (30-36%) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy ziarenka
Cooking Monsterbudyniami wlewamy do gotującego się sosu. Zmniejszamy gaz i gotujemy (ciągle mieszając), aż masa zgęstnieje. Ściągamy z gazu dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i przelewamy na ciasto (uwaga, dość szybko zastyga). Na masie truskawkowej układamy kolejną warstwę herbatników i znów wstawiamy ciasto do lodówki. Na końcu, podgrzewamy śmietankę (powinna być tylko ciepła) i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy(...)śmietanką. Przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki. Ciacho najlepiej jeść na drugi dzień, chociaż już po kilku godzinach w lodówce będzie pyszne Proste i pyszne ciasto bez pieczenia Masa truskawkowa z masą chałwową i czekoladą – pycha Ciasto bez pieczenia z truskawkami i chałwą Ciasto dla każdego – bez pieczenia Proste i szybkie ciasto – truskawkowe
Relaxtimewiedziałam, czego mogę się spodziewać, bo wcześniej nie korzystałam z gotowych mas. Poniżej przedstawiam swoje spostrzeżenia. 1. Opakowania są duże. Każde waży 1 kg, więc wystarczy na duże ciasto. 2. Masy mają konsystencję i smak przypominający masę budyniową. 3. Masa waniliowa ma ładny kolor, jest bardzo słodka, jak dla mnie za bardzo. Jednak po połączeniu z ciastem czekoladowym, słodycz(...)przez tylkę zachowuje nadany kształt, ale po kilkunastu minutach w cieple, nieco się rozpływa i babeczka się chwieje. Natomiast na pewno świetnie sprawdzi się przy przekładaniu dużych blatów ciasta. 5. Masa malinowa zaskoczyła mnie. Przede wszystkim ma bardziej stabilną konsystencję. Babeczki nią przełożone trzymały się prosto, nic się nie rozpływało. 6. Masa malinowa smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jest lekko kwaskowa
W mojej kuchniKruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)ceramiczne kuleczki to pieczenia tart, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 25 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia, usunąć ceramiczne kulki i zrumienić ciasto. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Masa czekoladowa; Wiśnie osączyć na sicie z syropu, przełożyć do rondelka zalać rumem przykryć odstawić na 3 godziny do lodówki-w tym czasie kilkakrotnie przemieszać. Ponownie osączyć
Wanilia i Kardamonmożemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie(...)ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy
Smakowy Rajmieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy – możemy pociąć je na plastry i wyłożyć spód lub odrywać po kawałeczku i uklepywać. Wlewamy masę serową. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce, posypujemy(...)dokładnie wierzch ciasta. Spód ciasta możemy również podpiec, jeśli nie macie wprawy w robieniu ciast, natomiast nie jest to konieczne, w tym przepisie ciasto spokojnie wyrośnie razem z masą serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 60-75minut, zmniejszamy temperaturę do 100*C i zostawiamy jeszcze na 15 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Gotowanie i blogowaniemascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone(...)francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Lekko ubijamy 1 białko i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo chałwową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta też smarujemy białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu
mojewypiekiinietylkoposypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy ok. 30 minut, studzimy. Masa serowa: Ser mielimy. margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser, a następnie resztę składników. Ubijamy pianę, dodajemy sera, delikatnie mieszamy. Wykonanie ciasta: Ciasto wkładamy(...)pasków równej wielkości, wyjmujemy co drugi pasek ciasta, w to miejsce wlewamy masę serową, drugą warstwę robimy odwrotnie: tam gdzie była masa serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami
słodki bratekserek mascarpone. Z obu ciast odcinamy cieniutkie warstwy ciasta i kruszymy do miseczki. Teraz łączymy ciasta. Najpierw układamy 1 ciasto, wykładamy na niego 2/3 masy i przykrywamy drugim ciastem. Resztą masy obkładamy całe ciasto i posypujemy wcześniej przygotowanymi okruszkami. Smacznego
Kuchenne Wariacje