ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:58/3191)

Babka zebra 1145

sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Na blogu znajdziecie już zebrę z białek , a dziś zapraszam Was na tą klasyczną(...)formy, na wierzch masy jasnej nałożyć 2 łyżki masy ciemnej i na nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 186

mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski(...)francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Pozostałe białko lekko ubijamy i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo kokosową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i posypujemy nasionami chia. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta też smarujemy białkiem. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1838

czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Di gotuje
Ciasto jogurtowo - kokosowe (jak sernik) 143

ciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :) Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ ( klik ) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki(...)część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Spód ciasta smarujemy dżemem a następnie wylewamy masę jogurtowo - kokosową. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce wprost na masę (lub skubiemy kawałki ciasta i je układamy obok

My simple kitchen
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 588

Kruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i powoli dodawać cukier. Cały czas ubijać. Musi powstać gęsta i puszysta masa. Gdy białka będą sztywne, dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Całość lekko wymieszać. Przygotowaną pianę przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 70-80 minut w 150 ºC  (aż do momentu, gdy beza z wierzchu

Ugotować
Makaroniki orzechowe 124

wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) 201

Pomysł autorski (mój). Zapewne pamiętacie moje ptysie ziemniaczane...? Fakt są pyszne, a ciasto troszkę pracochłonne. Pomyślałam sobie, ze przy okazji można zrobić go więcej, bo idealnie przechowuje się w lodówce i nadaje się do różnych pysznych rzeczy. Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz(...)czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia.   Każdą z parówek przeciąć na 3 części i dokładnie oblepić ciastem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Di gotuje
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 324

sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:ciasto:150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego(...)Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.Moje posty

Słodka Strona
Kremówka z Bitą Śmietaną 266

jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny. Kremówka z Bitą Śmietaną -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego  (po ok. 300 g) cukier puder masa kremowa: 500 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 36% nasionka z jednej wanilii lub 25 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g cukru 6 żółtek(...)złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa kremowa: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, nasionka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) i dalej gotujemy.  W tym samym czasie w pozostałych

Słodka Strona
Przekładaniec świąteczny 161

Pyszne ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki(...)wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Miodownik z orzechową wkładką 138

Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem(...)mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy.  Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej orzechy Przełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy

kruche babeczki
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 166

ścianek naczynia. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku każde następne gdy poprzednie się połączy , miksujemy aż uzyskamy gęste kremowe ciasto. Masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką o kształcie dużej gwiazdy. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe kształty, zachowując odstęp od siebie bo ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik

Wanilia i Kardamon
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 151

płynnego miodu 1 jajko 1 1/2 łyżeczki sody kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto) 1 mały słoik powideł śliwkowych Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych migdałów 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła(...)rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki.Ciasto upiec.  Masa:  Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.  Wykonanie ciastaMasą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę. Ja zamiast biszkoptów

Pychotkaaa
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 459

ciasto Pani Walewska:500 g mąki1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru200 g masła6 zółtekSkładniki na masę bezową:8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki cukru pudrugarść posiekanych orzechów lub płatków migdałowychMasa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki maki pszennej3 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego250(...)zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego.Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!   Smacznego Post Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto z czereśniami 133

trzepaczki lub szpatułki mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy. Do naszego ciasta dorzucamy ćwiartki czereśni i mieszamy do momentu ich równomiernego rozprowadzenia w masie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i układamy na nim pozostałe połówki czereśni. Ciasto ponownie wkładamy(...)upieczeniu ciasto odstawiamy w foremce do wystudzenia na ok 10-15 minut. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Ułożenie czereśni na ręczniku papierowym zapobiegnie zabarwieniu masy. Wyciągnie też nadmiar wody, który przedłużyłby czas pieczenia. Drukuj przepis Artykuł Ciasto z czereśniami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni