lodówce. Mąkę mieszamy z solą i cukrem. W szklance łączymy olej z mlekiem i wlewamy do suchych składników, mieszamy widelcem do połączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła(...)jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie łączymy masę z posiekaną w większe kawałki czekoladą (proporcje mlecznej do gorzkiej możecie zmienić). 5. MONTAŻ PLACKA (10 min) Na ciasto wykładamy masę z czekoladą, dorzucamy skarmelizowane owoce i ozdabiamy kratką z pozostałej 1/3 części ciasta (jeśli jesteście leniwi, to możecie zetrzeć ciasto na tarce nad owocami, wtedy uzyskacie kruszonkę – jest to znacznie
Nerds Kitchenjaja Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść całość. Dodać jaja, zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto(...)wyłożyć ser a tam gdzie był mak wyłożyć ser. Po upieczeniu ciasto należy kroić po krótszym boku - każdy kawałek będzie zawierał trochę maku i trochę sera. Po wyłożeniu obu mas ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto można
Ze smakiem bez glutenudawna kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka(...)śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkimargaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Wszystkie składniki wymieszać, ciasto podzielić na dwie części. Ja robię dwie kulki, które zamrażam - o wiele lepiej jest tarkować takie ciasto. Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kartoflanki (ewentualnie 1 cały budyń) aromat do ciasta Wszystkie składniki wymieszać. Jedną(...)część ciasta zetrzeć na dno blachy, następnie wylać masę serową, na sam koniec zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ponad godzinę. Ciasto wkładać do zimnego piekarnika. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara
My World by Dagmara Rekciasto jasne: 2 szklanki mąki * 3 żółtka 1/2 kostki masła (100 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto ciemne: połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka(...)białek i delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu
Domowa Cookierenka Agi180C i pieczemy około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie jednak po kilku chwilach robi się twarde. Można je wyrównać a ścinki odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta. Masa; Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie(...)gładki. Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilkunastu godzinach, kiedy blaty zmiękną. Przed podaniem ciasto wyjąć na jakieś pół godz. z lodówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.saszetki stewii (waniliowa i standardowa) -> 2g - 50 ml mleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje. Składniki na masę serową: - 2 kostki tofu Polsoja (360g) - 100 g obranego banan(...)saszetki stewii - 2 g Wodę z olejem podgrzewamy, dodajemy karob, zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy do momentu powstania bezgrudkowej masy. Ciastem wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 200*, po wstawieniu ciasta zmniejszamy do 180* i tak pieczemy przez 55-60 minut. Po ostygnięciu polewamy karobową polewą. Smacznego
Zdrowie na języku :Panalogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek. Masa: Z 750 ml mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było(...)rbatą i s marujemy masą wafelkową. Przykrywamy ostatni m blatem ciasta, który rów nież nasączamy. Do p okruszonego wcześniej ciasta (tego na ogon) dodajemy tro ch ę masy , tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę. Za pomocą masy przytw i erdzamy stópki i ogonek. Cał y tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki
Czerwona Porzeczkapaski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć(...)paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć
Mania Wypiekaniamasła 1 cukier wanilinowy 1 puszka kajmaku (460 g) do dekoracji orzechy pekan Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze je rozprowadzić użył łyżki metalowej, którą co jakiś(...)całości zgęstniało. Zdejmij z ognia i ostudź. Ucieraj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj masę budyniową cały czas ucierając. Na dolny placek wyłóż połowę kajmaku następnie wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim plackiem i wyłóż pozostały kajmak. Kawałki ciasta udekoruj orzechami. Smacznego
Niezły Młynektortu powstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy(...)pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy na pół dolną część nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył
sierotka maRysia w kuchniuzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie. Składniki: ciasto na okrągłą formę, tortownicę o średnicy(...)szerokości. Masa: Jajka miksujemy z dodatkiem serka topionego, dolewamy śmietankę, 2 – łyżki posiekanego koperku, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzone ciasto przelewamy masę jajeczną, dodajemy pieczarki, brukselkę i układamy jajka żółtkiem do góry. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180°C ok. 40 min. do suchego patyczka, wierzch powinien być przyrumieniony. Smacznego
Moniki Smakołykipyszne) także nie mogłam się oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania. Upiekłam i się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam! Dla kogo: dla fanów nowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g(...)minut w temperaturze 170 stopni, aż do "suchego patyczka". Najlepiej po upieczeniu studzić na kratce. Wykonanie masy: Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym. Upieczone ciasta przełożyć masą z serka (większość wykorzystać na środek) zostawiając część na górną cienką warstwę. Po posmarowaniu górnej warstwy ułożyć na masie dekoracyjnie połówki orzechów. Ciasto włożyć do lodówki lub podawać od razu
Mania WypiekaniaWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto nazwałam je Kukurydziana kokosanka :) Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :) Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej . Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej(...)lodówki i wykorzystać do innej potrawy . Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę , dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę kokosową , na masę kokosową zetrzeć resztę ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut ( każdy piekarnik jednak piecze inaczej więc sprawdzajmy nasze ciasto, ma być złociste i chrupiące
Sama słodycz i szczypta chiliproszę jak się wszystko zmienia...Mam tylko ogromną nadzieję, że na święta chociaż troszkę poprószy. Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na dwukolorowy sernik. Ciasto jest kakaowe, a masa serowa kakaowo-śmietankowa. Bardzo smaczny serniczek. Polecam SKŁADNIKI przepis na dużą blaszkę CIASTO 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy. Połowę masy serowej przekładamy do drugiej miski i dodajemy do niej 1 łyżkę kakao. Masy serowe wykładamy na ciasto-najpierw masę białą a potem masę kakaową wylewamy zygzakami. na wierzch dajemy ciasto. Pieczemy 50 minut w temp 170 stopni. Gdy ostygnie możemy polać go polewą lub posypać cukrem pudrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku