myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują . Chociaż raz spotkałam je w restauracji z sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek Przynajmniej ja mam takie wrażenie
Eli Gotowaniesuszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista) Krok
Eli Gotowanieminut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką
Eli Gotowanieporcję 4 jajka 1/2 kostki sera białego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1 ogórek gruntowy , może być szklarniowy 2 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oleju do smażenia ( u mnie jest to olej rzepakowy) sól,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 Umytą zieleninę posiekać . Ogórek i ser pokroić
Eli Gotowaniezagnieść tak, żeby było równiutko brązowe. Ten kawałek i jeden z białych włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie trzecim kawałkiem wyłożyć blaszkę nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Blaszkę włożyć do piecyka nagrzanego do 180 C i podpiec spód na złoto. Następnie wyłożyć na podpieczony spód dżem wymieszany z zapachem rumowym. Na wierzch zetrzeć na tartce
Przepysznik - BLW i nie tylkotalerzu z kubkiem kakaa obok, stanowiły szczyt dziecięcych marzeń. Choć przyznam się szczerze, że najbardziej lubiłam kluseczki na drugi dzień na śniadanie, podsmażone na patelni, razem z masełkiem i bułką tartą. Mmmm, taką też wersję kluseczek możecie zobaczyć na zdjęciach. Kluseczki leniwe 0,5 kg zmielonego twarogu 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szkl. mąki
Przepysznik - BLW i nie tylkodrobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć
Przepysznik - BLW i nie tylkomasą dyniową. Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki i zostawić na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę, ewentualnie 1 opakowanie rodzynek, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomusi być też super gładkie, mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelać gotowe ciasto do formy, najlepiej tortownicy o średnicy 25-25cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch można ułożyć owoce, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam brzoskwiń i na specjalne zamówienie taty, na części ciasta położyłam pokrojonego ananasa. Piec w 180 C przez
Przepysznik - BLW i nie tylkomiodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu
Przepysznik - BLW i nie tylkonastępnie dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C i piec przez 1 godzinę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo lubię pasty na kanapki. To takie łatwe i szybkie śniadanko bądź kolacja, po prostu kroję bułkę, ładuję pastę z czubkiem i rozpływam się z zachwytu nad smakiem. Mam kilka takich pastowych hitów, które robię w domu dość często, większość da się nawet przystosować do wrażliwego podniebienia Antoniny, dzisiaj jednak mam propozycję, której przez dłuższy czas latorośl moja raczej
Przepysznik - BLW i nie tylko