Bułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm samymi
healthy dreamsostatnie pięć dni, spędziłam poza domem. Równało się to z robieniem obiadków na wynos. Zmęczyłam się noszeniem pudełek z lunchboxem, więc postanowiłam uprościć sobie życie. Wpadłam na pomysł wegańskiej bułki, która dostarcza mnóstwo białka, błonnika i innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem
healthy dreamspączków z głębokiego tłuszczu. Gdy natknęłam się na pączki z piekarnika, nie byłam co do nich przekonana, przecież jak pączki mogą być z piekarnika! Myślałam, że będą smakować jak bułki z marmoladą. Jednakże pomyliłam się, po naciśnięci powracają na swoje miejsce, marmolada nie wypływa, a dodatkowo są o wiele zdrowsze od pierwowzoru, a wraz z lukrem to kompozycja doskonała! :) Składniki
Piekę, bo lubięBrukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach. Brukselka w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitymakaronu i wymieszać, przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chili. Ja tym razem zapiekankę upiekłam w tortownicy ale możecie w normalnym żaroodporny naczyniu. Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć makaron. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać resztą parmezanu. Moi domownicy zapiekankę jedli z Majonezem Kieleckim smakowała wybornie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 i 1/4 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła 25 ml wody, letniej 80 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniakażdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa
Kulinarne życieschłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu układamy na całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy
Kulinarne życiekaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki
Kulinarne życiemasy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obracamy do góry dnem na talerz. Galaretkę rozpuszczamy
Kulinarne życieMamy sezon na fasolkę szparagową, którą chyba każdy lubi. Najczęściej podawana jest z bułką tartą, ja bardzo lubię fasolkę w upały na zimno, jest rewelacyjna. Fasolka szparagowa na zimno Składniki: - 500 g fasolki szparagowej - 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - ząbek czosnku - 2 łyżki octu balsamicznego z modeny - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową
Kulinarne życiewszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą kwadratową formę. Na wierzch wykładamy owoce i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 st. Życzę smacznego
Kulinarne życielodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką
Kulinarne życieoddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut. Krem truskawkowy - 250 g truskawek - 1 galaretka truskawkowa Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej
Kulinarne życiemiejsce na jedną godzinę. Po upływie czasu dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html Życzę smacznego
Kulinarne życie