bułki - 33426 przepisów (strona:1599/2229)

Knedle z serem 144

delikatnym ciastem. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia potrawa, a przy tym niesamowicie smaczne. Knedle możemy podać zarówno ze śmietaną i cukrem, polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce. Należy to jednak robić umiejętnie inaczej mogą się posklejać. Po około 30 minutach, kiedy staną się już lekko

Smaczne Potrawy
Placek Gerbeaud 162

ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego rośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na trzy równe części. Prostokątną formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i rozkładamy nim równomiernie dno formy. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych

Smaczne Potrawy
Ciasto cytrynowo - cukiniowe 177

wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm.  Piec około 50 min w temp. 180st.  Źródło:  Brunetka w kuchni

Z miłości do słodkości
Krokiety mięsne z kapustą 209

kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób wykonania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z borówkami 238

zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę

Kuchcik gotuje
Chicken and tomato bruschetta 153

zawsze świetnie smakuje. Składniki: 1 duży pomidor, filet z kurczaka (upieczony), 1 ząbek czosnku, (posiekany), chilli (posiekane). Aby zrobić bruschette należy podgrzać patelnie, najlepiej taką do grilla. Pokropić oliwą bułkę, i grilować po jednej minucie z każdej strony. To samo należy zrobić z pomidorami. Pomieszać posiekany czosnek z chilli i dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę

Smaki Przyprawy i Kolory
Kotlety mielone z piekarnika 172

wtedy je robię. Tutaj trochę odchudzona wersja. 500 g mięsa mielonego cebula jajko sucha kajzerka musztarda olej sól Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, a kiedy

Polska Zupa
Paluszki z królika i kiszonej kapusty dla dzieci 207

dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika,  wołowego lub wieprzowego (5x5cm) garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych  pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej  szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu

MamaOskarka
Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 181

wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą  blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez około 55 minut w 180 stopniach

Pan i Pani Smith w kuchni
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 262

minut na gładką masę.  Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.   Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch

Grunt to przepis!
Biszkopt. 231

ubitych białek i delikatnie łączyć.  Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować masłem o obsypać bułką tartą.  Piec w temp.180 stopni ok.30 min. U mnie tym razem było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest

W kuchni u Moniki
Chleb czosnkowy z bazylią i oregano. 282

Bardzo polubiłam pieczenie chleba i bułek. Tym razem jest chleb czosnkowy z bazylią i oregano. Składniki: 6g suszonych drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, łyżka bazylii, łyżka oregano, 6 ząbków wyciśniętego czosnku. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć

W kuchni u Moniki
Ciasto brzoskwiniowe. 320

pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń

W kuchni u Moniki
Lekkie piankowe ciasto. 284

proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pianka z galaretką

W kuchni u Moniki
Bułki "ślimaki" 267

mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!! Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży suchych

W kuchni u Moniki