proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka
Smakowite Daniamasę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić
Ciastka - domowe słodkościjednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ).Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby
Ciastkozercyglazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi i szczęśliwi, że nawet piekarnie mają urodziny tylko raz do roku... W każdym razie, poza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżyczyć. Jeśli macie ochotę na takie mięso to zapraszam po przepis Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 mała główka kapusty pekińskiej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz natka pietruszki Do miski włożyć mięso, poszatkowaną drobno kapustę pekińską oraz pozostałe składniki. Wszystko wyrobić na gładką masę. Do formy keksówki wyłożonej
O kuchni z uczuciemspecjalne zamówienie :) Składniki 4 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 4 plastry sera sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta Sposób przygotowania Schab rozbić, posypać solą i … Czytaj dalej Schabowe po hawajsku
czarrna od kuchniJeśli w poprzednim wpisie już wystarczająco przekonałam Was do upieczenia własnych bułek do hamburgerów i nabraliście ochoty aby takową bułę wraz z zawartością pożreć w całości, mam dziś dla Was propozycję na kompozycję środka. :) Przypomnę jeszcze tylko przepis na buły: klik. Zróbcie wszystko, aby Wasz hamburger nie był nudny! Skoro macie już fantastyczne pieczywo, środek również musi zaskakiwać! Moja rada
Garniec Magaliewiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć resztę owoców. Można udekorować płatkami migdałów i lekko posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez około godzinę – najlepiej sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem
Jacob TastesDelikatny drób z wyrazistym akcentem Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami
czarrna od kuchniprzeciśnięty czosnek, przestudzoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smarujemy cienką warstwą farszu naleśnik, boki zaginamy do środka i rolujemy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Ja smażę na patelni i krokiety przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krokiety można mrozić i po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Jeśli
ladykitchenprzesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem
Mieszam w GarnkuSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz bułka tarta 2 łyżki tartego chrzanu 1 żółtko 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z jajkiem, … Czytaj dalej Mielone z nadzieniem chrzanowym
czarrna od kuchniHreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka - inaczej hreczka. Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można
Czarnawisienkaczasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać np. szklanką kółka, wylepić nimi foremki do babeczek (foremki można wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą aby ciasto nie przykleiło się) i ponakłuwać widelcem Piec około 20 min (na złoty kolor) w 180C. Wystudzić i wypełnić np. kremem, kajmakiem, budyniem
Amatorka kuchennatylko i wyłącznie na słodko – z cukrem i śmietaną. Pamiętajmy, żeby naszym dzieciom pokazywać różne smaki niech ma możliwość wyboru tego, co lubi Twarożek wybornie smakuje z własnymi bułkami lub chlebem. Ja uwielbiam do twarogu pić kakao. Drukuj Twarożek po wiedeńsku - z czosnkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 gr sera białego ( dałam półtłusty) mały kubeczek jogurtu naturalnego
Mieszam w Garnku