Pulpety cielęce w sosie koperkowym 196pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem. Dodać połowę przesmażonej cebuli, jajko, przyprawić. Dokładnie mieszamy naszą masę. Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mącę. Do garnka
magiczna kuchnia Kasi
Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym 231taki dzień nie liczymy kalorii. Smażymy pączki, faworki, karnawałowe róże. Ostatnio widzę przepisy na pączki pieczone ale jak dla mnie to nie są pączki a po prostu drożdżowe bułki. Oczywiście możecie się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam. Pączek musi być smażony. Dziś mam pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków z pysznym kremem czekoladowym z kakaowcem. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchni
Ciasto Kinder Pingui 288mleko. Na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie
Aga w kuchni
Ciasto Salceson 228wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. 2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto 289oliwek Wykonanie : Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek. Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto i połówki pomidorków. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez kilka minut - do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego
kolorowotorcikowo
Kluski leniwe z serem białym 1330wodę z odrobiną soli i delikatnie wkładaj na wrzątek porcję klusek. Gotuj ok. 2 min. aż wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki
Calzonella.com
Uśmiech teściowej - czyli kruche ciasto z jabłkami i budyniem 385typu 500) ¾ szkl cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 masła bądź margaryny ( ja zawsze używam masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mleka DODATKOWO: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, masło i proszek do pieczenia. Jak już uzyskamy jednolitą masę, ciasto dzielimy
Calzonella.com
Szarlotka 203dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni
Pyszności Słodkości
Tarta z gruszkami 319pozostała zwarta. Zmrożone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Teoretycznie do ciasta kruchego i półkruchego nie musimy smarować formy tłuszczem. Ja jednak lekko smaruję formę i wysypuję ją bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 30 minut, aż do jego zrumienienia. W trakcie pieczenia ciasta do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy
Jacob Tastes
BABKA POMARAŃCZOWA 201olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej
Ciastka - domowe słodkości
Schabowy w panierce 254schab,polędwica panier do mięsa Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu jajka Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić.Jajka roztrzepać , dodać zioła i wymieszać.Kotlety maczać w jajkach i bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzenie
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 219Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto powinno podwoić objętość). Uformować kulki, ułożyć na desce posypanej mąką. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki gotować na parze (umieściłam je na durszlaku nałożonym na garnek z gotującą się wodą) przez około 10-12 minut. Pampuchy gotowałam partiami. Jeszcze szybciej pójdzie jeżeli dysponujecie piecem parowym
Moja Galeria Smaku
Faszerowany kalafior 243wody. Włożyć go tak żeby góra kalafiora była u góry. Następnie zahartować zimną wodą i odsączyć. Przygotować mięso mielone – posiekać cebulkę, ząbek czosnku i dodać do mięsa. Jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, majeranek również wrzucamy do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Można dodać do mięsa łyżeczkę vegety, ale to już tylko jak ktoś chce
Kuchnia Pokoleń
Makowiec podwójnie rolowany 227pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru
Wypieki Rene
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE! 192wgryźć w takie puszyste ślimaczki. Wyciągnę gorące z pieca, niech chwilkę przestygną. Nastawię kakao, bułeczki wystawię na chwilę na balkon żeby nie były zbyt gorące. Rozleje kakao do kubków. Bułki z powrotem do kuchni, raz ciach oderwę póki gorące, póki konfiturą malinową mogę ubrudzić brodę! O tak! To mój plan na jutrzejszy poranek! Buziaki! PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNI