bułki - 33426 przepisów (strona:1594/2229)

Korzenne ciasto z jabłkami 164

Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Wuzetka na osiemnastkę 181

wymieszane z proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brokuły pieczone 246

wielu dań obiadowych. Jedliście kiedyś pieczone brokuły? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Smakują inaczej i cała moja rodzina orzekła, że jest zdecydowanie lepszy od tego z wody. brokuł masło bułka tarta tarty parmezan Brokuły podzielić na różyczki, ułożyć w naczyniu w którym będziecie je piekli, lekko skropić oliwą

Polska Zupa
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA 171

vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam bułki lidlowskie fitness lub z pestkami dynii) i sałatą lodową z vinegretem. 8. Z uśmiechem diabła wcielonego zapytaj czy ktoś chce lody na deser( Siaśka i Sylwia skapitulowały i zjadły desera

Fiolka w kuchni
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 172

rozgrzną patelnie z nią! c) w panierkę i dopero na patelnie z nią!(opcja complicated) I. obtoczyć w mące II. obtoczyć w mące,jajku III.obtoczyć w mące,jajku, bułce tartej czy otrębach ale...toby zabiło smak ryby. A my chcemy jeść rybę nie panierkę. *Przed wszystkim można rybę namoczyć w mleku...ale któż ze studentów by to zrobił

Fiolka w kuchni
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 167

Doprawić. Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa! tym do mięsa kokosy możecie otwierać...ewentualnie) /blenderem/widelcem. 6. Z papki formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych dziwnych rzeczy-nie liczy.Zdecydowanie opiera się na tym,że kotlety są z naturalnych składników nie w proszku

Fiolka w kuchni
Burgery z kaszy i botwinki 234

rękoma masę. Formuj w miarę równe kotleciki. 8. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka

Fiolka w kuchni
Kotlety z kaszy i marchwi Pingwina Larsa. 143

książki Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Przyprawy: imbir chili pieprz kmin rzymski Wykonanie: 1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka i mieszaj chwilę) Potem ugotuj

Fiolka w kuchni
Izmir Kofte 186

porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku

Fabryka pomysłów
Ciasto marchewkowe z orzechami 173

pieczenia. Na koniec wsypujemy starte orzechy i marchewkę, mieszamy łyżka do połączenia się składników. Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Swojskie bułeczki 180

ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże

kgwjanczewo
Szarlotka 253

Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu szarlotkę

Salonik smaków
Torcik Wuzetka 359

miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach. 2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona śmietankę ubijamy

Gotowanie...to proste !
Mleczne bułeczki śniadaniowe… 191

Mięciutkie, puszyste bułeczki mleczne o neutralnym smaku, które będą smakowały równie dobrze z odrobiną dżemu, jak i domową wędliną i … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Chleb z twarogiem i jogurtem 152

zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu

Grunt to przepis!