bułki - 33426 przepisów (strona:1590/2229)

Tort Truskawkowy 168

bezy • 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie

Moje Słodkie Piekiełko
Cytrynowiec 257

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.   Masa cytrynowa:   2 budynie ugotować w 0,5  l. wody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę

Moje Słodkie Piekiełko
Czubajka Kania po Staropolsku 137

nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się pięknie rozłożyła, osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano! Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 112

sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk. Bułki Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 - 40 min. Pieczemy w 190°C przez 20 min.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Babka piaskowa z kardamonem 233

masła. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałą mieszaninę dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni

Mohiella
Babka biszkoptowa cytrynowa 154

dodania ostatniego żółtka.  Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy

Gotowanie i blogowanie
Omlet z brukselką 131

typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie też przepis

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem 95

wydawał się bajecznie prosty. Dodatkowo zachwyciły mnie zdjęcia innych uczestników akcji, którzy kusili nimi już od piątku. Chlebek roztacza niezwykły aromat, moi rodzice stwierdzili, że w smaku przypomina bardziej bułkę, ale ja uważam, Czytaj dalej... Artykuł Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Leczo z kiełbasą bekonową. 135

zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną cukinię.Chwilę podsmażyć, dodać bulion, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka ale nie może się rozgotować. Podawać z bułką lub z czym wolicie :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 207

talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule

Karo in the Kitchen
Babka wielkanocna 119

dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o średnicy około 23 cm smarujmy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto (foremka powinna być wypełniona w około 60%) Pieczemy około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Tradycyjna babka na rodzinne Święta Wielkanocne gotowa! Ania

Ania i Marcin gotują
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 258

obiad polecam zapiekankę z kalafiora. Jak zapytałam się znajomych co najczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą. Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić.  Składniki: 1 duży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu

Niezły Młynek
Dorsz skrei z risotto 139

odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach. Ryba w środku powinna być śnieżnobiała i błyszcząca. Podaj skrei z risotto, groszkiem i karmelizowaną cytryną. Posyp koperkiem. The post Dorsz skrei

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania