bułki - 33426 przepisów (strona:1584/2229)

ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 182

dodać do zupy. Zmiksowałam wszystko blenderem. Powstała w ten sposób pożywna zupa krem. Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami. Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 155

marynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki do sałatki. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki. Podsmażyłam je na chrupko na patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-) Sałatka była pyszna! Polecam

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 205

posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia.   Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy  wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki.  Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
CAMEMBERT PIECZONY Z GRZANKAMI 175

już w środku miękka i lejąca. Aby ser jeszcze podpiec-włożyłam go na około 10 minut do piekarnika. Na te 10 minut włożyłam również do piekarnika kawałki pokrojonej bułki. Posypałam je granulowanym czosnkiem,oregano,ziołami prowansalskimi i bazylią. Grzanki maczałam w rozpuszczonym serze... Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PIECZONYM CZOSNKIEM 189

około 15-20 minutach był mięciutki  i idealnie rozsmarowywał się na grzankach. Posmarowałam nim bułeczki. Posypałam ziołami prowansalskimi i solą. Następnie pokroiłam suszone pomidory . i nałożyłam je na bułki. Kolej na szynkę parmeńską. Jest bardzo cieniutka i delikatna. Użyłam do zapiekanek dwóch serów:  mozzarelli i sera koziego. Na wierzch posypałam słodką papryką. Wstawiłam zapiekanki do rozgrzanego piekarnika

potrawyregionalne
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 172

mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I BUNDZEM 184

czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem. Jest to ser z mleka owczego. Można oczywiście użyć innego, dowolnego sera. Wstawiłam je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut. Smacznego

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 159

Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem   i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze

potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 214

mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ 188

waniliowy. Dodawałam jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około

potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 202

pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.  Pokroiłam je i dodałam do sosu.  Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku. Można użyć blendera i wszystko zmiksować. Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i posmarować je naszą salsą. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 181

Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam.   Wsypałam kaszkę manną. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej. Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą.  Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki.    Przyprawiłam startym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszałam.   Pozostało już tylko nadziać farszem kurczaka. Można go zaszyć

potrawyregionalne
BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 188

można polać odrobiną oliwy. Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny. Pastę  baba ghanoush  można podawać z  plackami chlebowymi pita. Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki. Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado. Smacznego

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 181

mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu. Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na  głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.   Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 197

gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera

potrawyregionalne