wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem
Słodkości i nie tylkomomentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć
Ciastka - domowe słodkościdrodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy mrożone filety z morszczuka, które miały czas aby odtajać. Morszczuka kupiłam z myślą, że przygotuję z niego Dietetyczne kotlety rybne bez mąki, bułki tartej i bez tłuszczu. Ostatnio podawałam Wam już rybny przepis: Morszczuk z piekarnika . Dietetyczne kotlety rybne są świetną alternatywną dla kotletów rybnych panierowanych i smażonych na tłuszczu. Takie kotleciki są idealnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej dac ,u mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170 stopni
w mojej kuchninaleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
kgwjanczewougniatamy, aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część kruszymy i rozsypujemy na dnie blachy następnie wykładamy starte jabłka. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy
Moje-pitraszenieprodiż, ale podam Wam sposób na przepyszne mięsko przygotowane w prodiżu. Pamiętam czasy, kiedy w domu jeszcze moja mama i babcia piekły w prodiżu ciasta, mięsa i bułki. Zawsze obserwowałam przez szklaną szybkę w pokrywie czy już się upiekło. Teraz ciasta piekę w nim sporadycznie, ale mięsa częściej. Upieczone są mięciutkie, delikatne, soczyste. Jeszcze jedna zaleta tego urządzenia
O kuchni z uczuciemsuszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek do grzanek
Karo in the Kitchenziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek
Di gotujeFlejtucha elegancko, bankowo coś wypadnie, na 100% się ubrudzisz, będziesz wyglądać jak jedna z bliźniaczek Olsen w filmie "Czy to ty czy to ja" :) Klasycznie podaje się go w bułce pszennej, ja zamieniłam ją na pełnoziarnistą grzankę i podałam z frytkami z batatów i czipsami z jarmużu. SKŁADNIKI: - 500 g mielonej wołowiny - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 5 ząbków
Kuchnia bezglutenowa LoliPyszne, nie tylko na początek dnia – domowe maślankowe bułeczki z sezamem : -) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40 g drożdży - 1/2 szklanki maślanki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki
Zainspirowana w kuchniKieleckiego szczypta chili Wykonanie: Soczewicę przepłukać wodą i odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i dobrze zmiksować na pastę, przyprawić do smaku solą ,ub pieprzem. Podawać z grzanką, bułką a nawet chrupkim pieczywem, smakuje wyśmienicie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla . W oryginale jest podawana
Moje Kuchenne Rewelacjemannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić
Monia miesza i gotujePyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto
Wielopokoleniowo