bułki - 33926 przepisów (strona:1574/2262)

Chleb z nasionami na drożdżach 194

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego

codojedzenia
PIECZONY PASZTET MIESZANY 211

dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.Na wierzch każdego wlać po 2 łyżki wywaru.Piec w piekarniku w temp 170-180 st.C przez ok 1 godz. Pasztet jest gotowy gdy zaczyna odstawać od foremek,górę możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułki do hamburgerów z sezamem 146

około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut

Ewusiowe Smaki
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 172

proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku. Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.   Masa truskawkowa:   1 1/2 - 2 l musu truskawkowego  galaretki

Niespełnione zdolności kulinarne
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 199

czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki  skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności

zadanie-gotowanie
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe. 188

nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.  Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż się zrumienią

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z bakłażanów imam bayildi. 173

pieczarkami i serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii,  sprzedawano już bułki z pieczarkami, ale chyba nie nazywane jeszcze zapiekankami. Ach... co to były za czasy! Nad światem wisiała groźba atomowej zagłady. Nad Polską ponura mgła w kolorze zomo-blue

zadanie-gotowanie
Kanapka BLT. 192

Ważne by chrupkość dobrze usmażonego boczku połączyła się z soczystością dojrzałych pomidorów w towarzystwie świeżej zielonej sałaty. Nie można oprzeć się tej kombinacji!  Niebo w gębie ;) Składniki: 1 bułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa 2 lub 3 plastry surowego boczku 1 duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej

zadanie-gotowanie
Babka gotowana 142

cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową  i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Pyszności Słodkości
Babka z ajerkoniakiem 194

cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i  piec w temperaturze 180°C  przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne 202

utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 40-50 minut w temp

Z miłości do słodkości
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 198

plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190st. Dodatkowo

Z miłości do słodkości
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 154

części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie około 15 minut

Ewusiowe Smaki
Potrawka z indyka, pyszna 303

musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem lub makaronem. Można też serwować z chlebkiem lub bułkami. Pychotka

Kuchnia Pokoleń
Babka na oleju z lukrem z kiwi 214

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do babki wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st. Do miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, ubijać do momentu, aż masa zwiększy trzykrotnie objętość

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania