bułki - 33926 przepisów (strona:1574/2262)

Pasztet jajeczny 274

remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia

Ala piecze i gotuje
Babka kakaowa z dżemem 204

mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada wołowa z suszonymi pomidorami 210

będzie wtedy soczyste. Jak macie garnek elektryczny do wolnego gotowania to ustawicie na wolne gotowanie i czas 3 godziny. Podawać z kluseczkami, kaszą, ziemniakami lub jak ja pampuchami czyli bułkami drożdżowymi na parze. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Babka cytrynowo – pomarańczowa 227

łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa

Kuchnia Pokoleń
Babka ponczowa 196

wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć i podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 45 minut. Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia. Poncz

królestwo garów
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 180

dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 195

sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą. Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie potem zwiększyć temperaturę 160*C - 180*C i piec według czasu podanego w przepisie zwykle jest

W Moim Magicznym Domu
KRÓLICZKI WIELKANOCNE 159

być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. P tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Lepimy dużą kulę wielkości bułki i mniejszą oraz rolujemy część ciasta na uszy- kroimy nożem na małe paseczki, obracamy i spłaszczamy delikatnie. Kleimy też małą kuleczkę na ogonek. Łączymy dwie kule na nich kładziemy uszy

KuchcikoweLove
Mazurek marchewkowy 200

koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego

Świat Ciasta
Babka krówkowa 477

Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje

Aga w kuchni
Gołąbki z kaszą jęczmienną 263

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam gołąbki, szczególnie te tradycyjne - z ryżem lub bułką. Koniecznie muszą być domowe. Pamiętam jak mama zawsze jednocześnie gotowała dwa rodzaje, bo każdy miał swoje ulubione. Jednakże od czasu do czasu - lubię je trochę "zmienić" lub urozmaicić. Przypomniało mi się, że moja babcia do farszu używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Takie gołąbki smakują

Di gotuje
PIECZYWO BEZ GLUTENU – PODSUMOWANIE AKCJI 398

Akcję na zdrowe, bezglutenowe pieczywo uważam za niezwykle udaną. Wiele ciekawych pomysłów, jeszcze więcej inspiracji. Dziękuję wszystkim uczestnikom. Mam nadzieję, że nie tylko mnie ułatwiliście życie

Mam To Na Widelcu
Jogurtowe babeczki Wielkanocne 269

Cały czas mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Wyrobionym ciastem wypełniamy foremki silikonowe (jeżeli macie formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 18-23 minuty.  Babeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.  Smacznego jajka

Niezły Młynek
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 184

włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka

wyzwania kuchenne
Babka piaskowa – najprostsza 326

szklanki cukru 3 łyżki cukru z wanilią 250 g stopionego masła lub margaryny łyżka kakaa Sposób wykonania : Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Mąki i proszek przesiać do miski. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąki, cały czas

Niebieski kubek z kawa