bułki - 33426 przepisów (strona:1569/2229)

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 127

pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
Babka piaskowa wielkanocna 158

miksera. Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 162

zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka czekoladowa 147

masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 215

przekładamy do misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makowy wianuszek z białek 172

orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 165

podać sos musztardowy „a la Robert”. „ Kotlety z dzika. Ze świeżego, niebejcowanego schabu czyli polędwicy pokrajać kotlety i ubić tak samo mocno jak wieprzowe. Przyrządzać je można smażone, panierowane bułką, albo naturalne, obsypane mąką (saute) i podać z rozmaitymi sosami ostrymi jak: pomidorowy, musztardowy „Robert” i inne...” Sos Robert lub sos Roberta – to sos musztardowy, zwany też cebulowym ostrym; obie

królestwo garów
Babka makowa gotowana 187

masy. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się

Kuchnia Pokoleń
BABKA MAJONEZOWA 164

ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta imbirowa z gruszkami 159

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao

Na Ciasteczkowych Papierach
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 151

ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam

SMYKWKUCHNI
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 129

miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy

królestwo garów
Sobota w kuchni 163

tygodnia. Nie żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem

Kucharzyca
Pasztet z chleba ze śliwką 220

malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym

Co na wege obiad?
Baba drożdżowa z ziemniakami. 192

swoją objętość.  U mnie początkowo ciasto było oporne i nie chciało rosnąć ale po jakimś czasie ruszyło pięknie w górę. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić pieczenia na 170'C Piec ok 45 min  , Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest gotowe. ( patyczek wbity w cisto po wyjęciu będzie

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania