Zupa z kukurydzy i marchewki 214zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchni
Metrowiec 224końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone
Malinowo w kuchni
Jabłecznik Z Budyniową Pianką 256podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń
Gotowanie...to proste !
Pudding chia 310jagoda A gdy zniknie – będzie szkoda! Ale gdy w brzuszku ląduje już niczego nie żałuję :) Taki smak to sama radość nigdy go nie mam dość omleciki i placuszki musli, bułki i racuszki Wszystko smaczniejsze to mam gdy konfitury trochę dodam. Miłego wieczoru :) Gratuluję!!! :) Swoje dane adresowe proszę przysłać na adres email mala.cukierenka@gmail.com, Pozdrawiam gorąco
Mała Cukierenka
Bułeczki z ziołami 206Małych i pysznych bułeczek nigdy dość, bo i kanapeczki do pracy czy do szkoły. Na śniadanie z wędliną ale i z dżemem smakują wybornie. Warto piec bułki bo i fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio
Moje Małe Czarowanie
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 229chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno
O kuchni z uczuciem
Sernik z brzoskwiniami 233godzinę. Masa serowa Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy przekręcony w maszynce dwukrotnie ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Na upieczone ciasto wykładamy masę serową. Brzoskwinie kroimy i wykładamy
Mieszam w Garnku
Kluski z ricotty w sosie pomidorowym (Polpette di ricotta al sugo) 202ziołami . Odstawić do wystygnięcia. Ricott ę przełożyć do miski. Dodajemy jaja, śmietanę i mieszamy. Dodajemy mąkę, tartą bułkę, cebulę z ziołami. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Uformować okrągłe kulki lekko wilgotnymi rękoma. W garnku zagotować osoloną wodę
La grande e la piccola cuoca
Zapiekane jajka w dwóch wersjach: z anchois i z szynką parmeńską (Uova in cocotte con le acciughe e prosciutto crudo) 215jaja 100 gr szynki parmeńskiej 1 bułeczka razowa 1 łyżka masła rozmaryn s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szynkę pokroić w kawałki. Bułkę pokroić w kostkę bez sk ó rki. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Podsmażać szynkę z pokrojoną bułeczką i rozmarynem. Foremki wysmarować masłem. Do każdej foremki
La grande e la piccola cuoca
Warkocz drożdżowy cynamonowy 151Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze
O kuchni z uczuciem
Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach – łagodnej i pikantnej. 537rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy
Słodkie okruszki
Pasztet z grochu 211Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie kroimy i przygotowujemy kanapki
psgotujemy
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 213wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wystudzić na kratce, rozkroić na dwie części wzdłuż. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietanę kremówkę
Zrób to smacznie
Żarcie na kółkach| Start sezonu 2016 167których będę pamiętać do końca życia, a szkoda. Jedyne co mi smakowało to… ser i bekon, jak mówi nazwa Popracowałabym tutaj szczególnie nad mięsem, aby było aromatyczne, soczyste. Bułka była zdecydowanie za sucha. Dodatkowo, nikt się nie pytał jak wysmażyć wołowinę. Jednak plusem była miła obsługa. Urban Burrito Burrito z wołowiną i dodatkami – mała porcja jak na dużą
Kuchnia Bazylii
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 244Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając. D o ł ożyć puree z banana i stopniowo dodawać suche składniki, nadal miksując. Foremki do babek wysm arować masłem i opruszyć bułką tartą. Przełożyć do nich ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza
Grunt to przepis!