Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 241szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarny
Puszyste ciasto z truskawkami 492masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości). Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Udostępniając wpisy
Kocham Czekoladę
BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI 238olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy umyte borówki, mieszamy delikatnie i wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50-55 minut (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenie
Mintaj w panierce z płatków owsianych 204można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni
Uniwersalne ciasto drożdżowe 207poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy, możemy podjąć nawet tuż przed uformowaniem kształtu naszego przyszłego wypieku. Będę do niego regularnie odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu
Proste-przepisy.pl
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 251wyrobić na kleistą masę dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góras/dół, piec około 60 minut, pasztet po wyjęciu z piekarnika
W Mojej Kuchni Lubię
Dieta CTZO, dzień szósty 185pietruszka, liście 120 g pomidor Przepis: łososia ugotować na parze, ostudzić, zmielić z pomidorem. Przyprawić pieprzem, oregano i bazylią, na końcu dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z posmarowaną margaryną bułką. Dziś dzień wolny, również od treningu. Śniadanie zjadłam ok. 10, a o 12 zjadłam drugie śniadanie. Obiad ok. 14:30. Był bardzo syty i długo czułam się pełna. Podwieczorek
Kucharzyca
Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju 212wlać olej i wymieszać. Na końcu, na najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut
My simple kitchen
Sandacz smażony na pergaminie i frytki z batatów 252potrzebuje żadnych udziwnionych dodatków. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Smakuje wyśmienicie! Szkoda też obtaczać ją w czymkolwiek, mące, a już absolutnie w bułce tartej. Nie tylko zatraci smak, ale niewidoczny będzie piękny, charakterystyczny pokrój łuski. Usmażyłam ją na patelni, tak jak to czyni K.Okrasa - na pergaminie. Super sposób, szybko i patelnia czysta! Sandacza podałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką 381łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Ze składników zagnieść ciasto ręką, by porobiły się grudki wyglądające jak kruszonka. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę, trochę przygnieść. 3. Na ciasto wykładamy owoce. Rabarbar tylko umyłam i pokroiłam na plasterki takie ok. 1 cm, nie obierałam go, skórka mięknie w temperaturze
dobra gospodyni dom wesołym czyni
aksamitny sernik z truskawkami na biszkoptach pieczony... 284okrągłe 200 gram jajka, cukier, starta skórka z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach keksówka 30 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, na dnie ułożyć biszkopty, miałam biszkopty waniliowo-kakaowe do masy jajecznej dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną, wlac olej i krótko mikserem na średnich obrotach połączyć składniki masę
W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 209Kotlety z indyka sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła
Zdrowie na języku :P
Keks Z Rabarbarem 204proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką. 3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy. 4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka
Gotowanie...to proste !
Dieta CTZO, dzień czwarty 206rozpoczęcia diety posiłki po obiedzie nie były czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś. Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej
Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień trzeci 194użyłam kaszy orkiszowej, a buraka upiekłam w folii i pokroiłam w plastry. Podwieczorek 10 g jogurtu naturalnego 100 g twarogu półtłustego 5 g masła 50 g bułki grahamki 15 g rzodkiewki 5 g szczypiorku Przepis: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz pokrojony drobno szczypiorek oraz startą na grubych oczkach rzodkiewkę, całość wymieszać. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Rzodkiewkę
Kucharzyca