bułki - 33426 przepisów (strona:1564/2229)

"Chleba naszego poprzedniego..." 158

mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy,  powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki podziw

I tu będę miała takie te
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 138

białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości

I tu będę miała takie te
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 161

potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu

I tu będę miała takie te
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 171

oprószam cynamonem. Do słodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam

I tu będę miała takie te
Słodko-pikantne paluszki z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym. 293

misce połączyć składniki od pozycji 2 do 7 i obtoczyć w masie mięso. Zostawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać rozdrobnione krakersy i płatki (można również użyć bułki tartej) i obtoczyć w nich dokładnie kawałki kurczaka. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i skropić od góry oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na 20 - 25 minut

zadanie-gotowanie
Bagietki faszerowane wg Aleex 146

pieprzem i czosnkiem. 4. Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski. Ewentualnie doprawić do smaku. 5. Przygotować bagietki. Odciąć cieniutką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ. Środek bułek posmarować masłem. 6. Miąższ z bagietek porwać na kawałeczki i dodać do farszu. Dodać garść drobno startego żółtego sera. Wymieszać. 7. Jajko rozkłócić dokładnie w miseczce, wlać je do farszu

W mojej kuchni
Ciasto z truskawkami i kruszonką z migdałami 139

wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę

Kuchnia Pokoleń
Jajecznica z cebulką i pieczarkami 186

się o tę pyszną jajecznicę. Poza tym można wykorzystać go także do przygotowania zapiekanek. Wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość pieczarek i cebuli, a całość doprawić chilli i ziołami. Nałożyć na bułki, posypać je mozzarellą i wstawić na 7 minut do rozgrzanego do 200 ºC - et voila! Aksamitna jajecznica: 6 jajek (porcja dla 2 osób) ok. 2 łyżki mleka (można użyć też

Cooking Monster
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 188

już produktów do gotowania i nie przydarzy się pomyłka w postaci kupienia czegoś podwójnie. To takie proste! :) Ja wiem, że na pierwszy rzut oka to może nie wyglądać na bułkę z masłem, ale spróbujcie raz i nie zrażajcie się, gdy na początku będzie trochę przeszkód. W końcu nie od razu Rzym zbudowano. Z każdym kolejnym razem będzie łatwiej i skończy

Cooking Monster
Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami 228

Przepis zainspirowany TYM filmikiem. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;)   Ciastka

Cooking Monster
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 164

krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne! Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - maj 187

Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już

Cooking Monster
Kotlety schabowe w panko 154

anko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych. Nie jest droga. Ja za 200 g zapłaciłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik biało - czerwony 285

obrotach do połączenia składników ,     białka ubić na sztywną pianę ,dodać resztę barwnika      i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Blaszkę nasmarować margaryna i posypać bułka tartą, masę wyłożyć do blaszki ,wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka" Wyjąć i studzić na kratce. Sernik : Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Wypieki Rene
Tosty francuskie czyli tosty z chałki 145

których się zakochasz! " , jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około 1 cm pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem) 3 jajka pół łyżeczki cukru waniliowego  masło lub olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania