bułki - 33426 przepisów (strona:1557/2229)

Czekoladowa kostka piernikowa 212

proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz powidła, całość miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto

Kocham Czekoladę
Sernik Wiedeński 179

główką i odstawiasz. W rondelku na małym ogniu topisz masło pokrojone na małe kawałki. Ciepłe masło (niech się, broń Boże, nie przypali!) odstawiasz do wystygnięcia. Smarujesz tortownicę masłem, wysypujesz bułką tartą, odstawiasz na bok, żeby nie przeszkadzała. Rozbijasz jajka nad garnkiem, w którym potem ubijesz pianę. Białka lądują w garnku, żółtka – w makutrze. Garnek z białkami wstawiasz do lodówki

Kocham Czekoladę
Wielkanocna babka cytrynowa 160

proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce

Kocham Czekoladę
Tarta z truskawkami i budyniem 150

budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem. Tartę pieczemy ok 20-30 min z rozsypanym na pergaminie grochem lub fasolą ( zapobiegnie wybrzuszeniu). Ostatnie 10 min zdejmujemy fasolę/groch

Mieszam w Garnku
Torcik wiśniowo-czekoladowy 190

koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem

Kuchcik gotuje
Pulpeciki mięsne w sosie serowo-koperkowym 202

serek topiony śmietankowy pęczek kopru Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe bułeczki z serem. 177

roztopionego masła 500 g sera białego zmielonego 1 jajko 4 /  łyżek cukru do smaku  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety z Indyka z Mozzarellą i Papryką 168

500g mięsa mielonego z indyka  1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki  kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej  po 1/2 łyżki :sól,pieprz, papryka czerwona,czosnek 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy  olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Natkę dokładnie siekam. Papryczki

Gotowanie Patki
Sernik truskawkowo-bananowy na biszkopcie 254

cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekrarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż biszkopt się przyrumieni na wierzchu, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić

Monia miesza i gotuje
Knedle z truskawkami 127

truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru

kuchnia doski
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 213

lodówki na 30 minut. Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałeczki. Obsypać cukrem i wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki okrągłej blaszki. oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne

Kuchnia Pokoleń
Tarta z rabarbarem 215

łyżek płatków migdałowych 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  100 g cukru Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Wysmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą formę o średnicy 22-24 cm wylepiamy ciastem. Następnie posypujemy ok. 3 łyżkami płatków migdałowych. Cukier biały + mąkę ziemniaczaną mieszamy i połowę wysypujemy na płatki migdałowe. Rabarbar tniemy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Słowniański karku czuje miętę 153

karkówka sprawdziła się najbardziej jako wędlina. Jako danie główne, była dla mnie trochę zbyt mdła i nieco gumiasta (winię mój brak umiejętności). Ale pokrojona w cienkie plasterki, na dobrej bułce, z sałatą, ogórkiem marynowanym i francuską musztardą była idealna. I ten aromat mięty. Mniam!  To co do mnie nie przemówiło, to miętowe "czipsy"- autorzy polecają podjeść listki , które zapiekają

les mirabelles
Bezglutenowe odwrócone ciasto limonkowe z bananami, 180

dodać skórkę z sokiem z limonki oraz wlać olej. Wymieszać delikatnie jedynie do połączenia inaczej piana zacznie opadać.  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i oprószyć bułką tartą. Dno keksówki wyłożyć pokrojonymi plastrami banana (ok. 2 cm grubości), skropić sokiem z cytryny lub limonki a następnie  posypać rodzynkami i posiekanymi w paski morelami. Na tak przygotowany

vaniliowoczekoladowa
Kaszanka z jajkiem i cebulą 118

Trudno mi przekonać się do kaszanki w jakiejkolwiek formie, ale ta bardzo mi smakuje, zwłaszcza położona na świeżej bułce. Zapraszam po przepis na to proste, zdecydowanie NIE dietetyczne danie. ;-)  500g kaszanki 4 cebule 4 jajka sól, pieprz olej 1. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. 2. Kaszankę obieramy ze skóry, kroimy w plastry

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania