bułki - 33926 przepisów (strona:1548/2262)

Ciasteczka z ricottą. 230

Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę

zadanie-gotowanie
Babka kefirowa 179

dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku   przez ok. 60 minut w temp 180stC. Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą

Camilla w kuchni
Kotlety zapiekane w cukinii 1068

Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę mięsną. Z masy uformować

O kuchni z uczuciem
12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie 218

patisonów jest na tyle delikatna, że nie wymaga obierania. 9. Patisony w powodzeniem „naśladują” inne przysmaki: smażone na oleju przypominają frytki, marynowane ogórki, a ugotowane i polane masełkiem z bułką tartą- fasolkę szparagową 10. Duże, dojrzałe warzywa mogą mieć mdły posmak. 11. Zbiór patisonów przeprowadza się od lipca do połowy października 12. Skórka patisona musi być jak gładka i napięta

Tradycyjna Kuchnia
Jabłkowo-bananowe kluski kładzione 207

Pyszne, lekko słodkie kluseczki z owocami zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać na różne sposoby: z zasmażką z bułki tartej, posypane cukrem, cynamonem albo ze śmietaną. Składniki: 2 spore jabłka 2 banany 3 jajka łyżka cukru 2,5 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

e-PrzepisyKulinarne
Całuski 299

później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej mąki masa będzie się bardzo kleić, dodajemy jeszcze trochę. Po wyrobieniu, formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe

Ratunku obiad
Piersi z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku. 253

mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy do wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kotleciki z dorsza w wersji fit 226

słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki tartej lub zastąpić ją otrębami albo rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi – wymieszaj je z jajkiem i obtocz w nich każdy kotlecik. Usmaż na oleju rzepakowym. Pyszności! Z czym podawać kotleciki z dorsza

Tradycyjna Kuchnia
Biwakowe kanapki 200

zrobić szybką pastę do kanapek. Proponuję   zakupić: - pasztet z drobiem i chrzanem firmy PROFI -małą musztardę stołową -mały słoiczek chrzanu -cebulę  -keczup -pomidor -ogóreczki konserwowe -chleb lub bułki Podaje proporcje na małą porcje pasztetu ( 131 g ) Pasztet wykładamy do miski, dodajemy łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę musztardy i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy na gładka masę. Obficie smarujemy pastą kromki

Kulinarne przemyslenia
Brownie z płynną czekoladą w środku 268

miseczce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, ostudzić.  Ubić jajka, dodać cukier, miskować. Dodać mąkę, miksować.  Wymieszać z masą czekoladową.  Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Masę rozlać do foremek.  Piec 20 minut w 200 stopniach.  Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami :) Smacznego! Przepis, zdjęcia, wykonanie i inspiracja: Agnieszka

Kuchnia smaków
Rogale na śniadanie 190

Staram się urozmaicać wszystkie posiłki. Dlatego w weekendowe śniadania wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...       Składniki

Kuchnia u Krysi
Sos z białej rzodkwi 171

prośbę, dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło.   Składniki: mały korzeń białej rzodkwi (ok. 150 g) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu 10% lub winnego   2 żółtka ugotowane na twardo 4 łyżki   gęstej śmietany (min. 12%) ½ łyżeczki cukru sól          Wykonanie: Rzodkiew

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w kapuście włoskiej 212

oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól             Składniki na sos z białej rzodkwi: mały korzeń białej rzodkwi 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu winnego 2 żółtka ugotowane na twardo 4 łyżki   gęstej śmietany (min. 12%) ½ łyżeczki cukru sól         Wykonanie: Kapustę opłukałam. Liście włożyłam

Kuchnia u Krysi
Vichyssoise 185

śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki. Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim     Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego

Kuchnia u Krysi