łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania, rybę możesz ugotować na parze, wcześniej ją doprawiając solą i pieprzem. SOS: Cebulę pokroić
Calzonella.compuszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170st
Kocham Czekoladęzawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami
Fiolka w kuchniporcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Buon appetito ! Notes * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnimieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na kilka grubych kawałków i formujemy z nich długie bułki, lekko je rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, posypujemy suszoną bazylią.Następnie układamy paseczki szynki, cebuli i sera.Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy je ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się zezłocą
e-PrzepisyKulinarnezapobiegając zakwaszeniu organizmu , a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię pod każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki
Wołowina od rekinaDodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych Ugotujcie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów i porównajcie
Codzienna kuchnia niecodziennapyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami
Smaczna Pyzarazu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfasolce jest nie wskazany! Jest trochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą , fasolkę w sosie pomidorowy m, albo a’la gulsz, Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików ? Składniki: fasolka szparagowa w dowolnej ilości na 1 l bardzo gorącej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladowe, różyczki dekoracyjne, mięta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania na gęstą i lśniącą pianę. Jak przygotować biszkopt do tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFasolka szparagowa jest lekka i prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść
Bon appetit mon amiewytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie
NiePieprz.plwylać do formy - u mnie forma silikonowa o kształcie kwiatka i średnicy 25cm w najszerszym przekroju; z racji formy silikonowej, nie wymagane tu było smarowanie jej masłem i wysypywanie bułką tartą . Czereśnie umyć. osuszyć na sitku, wydrylować. Wrzucić na wierzch wylanego do formy ciasta. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 40-45 minut - środkowy poziom; grzałka góra-dół
Grunt to przepis!