bułki - 33426 przepisów (strona:1545/2229)

Babka piaskowa wielkanocna 179

miksera. Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 182

zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka czekoladowa 166

masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 244

przekładamy do misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makowy wianuszek z białek 186

orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 177

podać sos musztardowy „a la Robert”. „ Kotlety z dzika. Ze świeżego, niebejcowanego schabu czyli polędwicy pokrajać kotlety i ubić tak samo mocno jak wieprzowe. Przyrządzać je można smażone, panierowane bułką, albo naturalne, obsypane mąką (saute) i podać z rozmaitymi sosami ostrymi jak: pomidorowy, musztardowy „Robert” i inne...” Sos Robert lub sos Roberta – to sos musztardowy, zwany też cebulowym ostrym; obie

królestwo garów
Babka makowa gotowana 202

masy. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się

Kuchnia Pokoleń
BABKA MAJONEZOWA 185

ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta imbirowa z gruszkami 182

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao

Na Ciasteczkowych Papierach
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 176

ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam

SMYKWKUCHNI
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 146

miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy

królestwo garów
Sobota w kuchni 181

tygodnia. Nie żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem

Kucharzyca
Baba drożdżowa z ziemniakami. 209

swoją objętość.  U mnie początkowo ciasto było oporne i nie chciało rosnąć ale po jakimś czasie ruszyło pięknie w górę. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić pieczenia na 170'C Piec ok 45 min  , Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest gotowe. ( patyczek wbity w cisto po wyjęciu będzie

Malinowa Kawiarenka
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8219

jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem

Kuchnia domowa Ani
BABKA WIELKANOCNA z kremem cytrynowym i miętą! 197

pieczenia - 160 g mąki ze zmielonych płatków owsianych Jajka utrzyj z cukrem na puch, dodaj mleko, mąkę i olej, całość wymieszaj na gładką masę. Foremki posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Pieczemy 40 minut w temp. 165 stopni C. Studzimy na kratce. KREM: - 5 łyżek serka twarogowego - kremowego (możesz też użyć mascarpone) - 3 łyżki lemon curd Całość utrzyj na gładką

SMYKWKUCHNI