bułki - 33426 przepisów (strona:1542/2229)

CIASTO KRÓWKA 150

oleju Ciasto orzechowe: 4 białka,  0,5 szkl. cukru,  20 dag zmielonych orzechów włoskich,  1 łyżka mąki pszennej,  1 łyżka mąki ziemniaczanej,  1 łyżka bułki tartej,  2 łyżki miodu,  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła,  1 puszka masy krówkowej kakaowej,  2 łyżki spirytusu Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny

słodki bratek
MARMURKOWA BABKA Z JAGODAMI 180

szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek

słodki bratek
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 169

proszkiem do pieczenia i octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy

słodki bratek
Pyszna i łatwa babka 251

wanilią). Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem. Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły  i utworzyły jakiś wzorek :) Piec w rozgrzanym

The Sweet Damsel
Pasztet z jajka i cieciorki 224

łyżkach oliwy - zioła posiekać - całość wymieszać, dodać jogurt, ser, surowe jajko, zioła, sól i pieprz - masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - piec 25-35 minut w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia  SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Dwukolorowa babka marmurkowa 151

dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao. Każdą masę mieszamy. Foremkę do babki (średnica 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazaki, następnie wykładamy resztę jasnej i ciemnej masy i ponownie lekko masę mieszamy. Wstawiamy

psgotujemy
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem 192

być ciut luźniejsze Rozwałkować rękoma i odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano. Przygotowanie farszu: Umyty szpinak pokroić dość drobno i podsmażyć na maśle, dodać przecisnięty czosnek oraz pokruszony biały ser Wszystko składniki wymieszać i podsmażyć

Proste Potrawy
Przepiórki na sposób francuski 168

jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania. 4 przepiórki, 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ), 4 goździki, laska kory cynamonu, sól, 200 g słoniny, kilka kromek bułki lub chleba tostowego Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce

królestwo garów
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 127

olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu

Mania Wypiekania
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 191

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki

Smaczne Zdrowe
Chleb z nasionami na drożdżach 183

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego

codojedzenia
PIECZONY PASZTET MIESZANY 205

dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.Na wierzch każdego wlać po 2 łyżki wywaru.Piec w piekarniku w temp 170-180 st.C przez ok 1 godz. Pasztet jest gotowy gdy zaczyna odstawać od foremek,górę możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułki do hamburgerów z sezamem 139

około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut

Ewusiowe Smaki
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 162

proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku. Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.   Masa truskawkowa:   1 1/2 - 2 l musu truskawkowego  galaretki

Niespełnione zdolności kulinarne
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 185

czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki  skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności

zadanie-gotowanie