Jajka to składnik idealny do dań na śniadanie, ponieważ z ich użyciem możecie przygotować jajka zapiekane w pomidorze , tostowych koszyczkach lub w bułce . Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia jajecznicy smażonej na maśle z dużą ilością szpinaku. Taka jajecznica idealnie smakuje podana z ciemnym pieczywem. Składniki na 1 porcję: 2-3 jajka (w zależności od wielkości) spora garść szpinaku (wagowo
Ugotowaćśrednich sztuk) 2 szkl mąki pszennej tortowej 3 czubate łyżki cukru 15g świeżych drożdży 2/3 szkl mleka 75g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder do posypania po upieczeniu nutella do nadzienia Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Walijskie Pichceniemieszać do zgęstnienia. Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń
Fabryka pomysłówBiałe szparagi idealnie sprawdzają się jako nadzienie do roladek Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szaragów 1/2 zielonej papryki pasta oliwkowa listki bazylii do panierowania: 1 jajko bułka … Czytaj dalej Roladki drobiowe ze szparagami
czarrna od kuchnismakiem".Kiedyś była też grupa "Babeczki" i magazyn "Chochla". Iwona smakuje życie cudownie gotując i piekąc. Jej ciasta, a zwłaszcza torty , wzbudzają mój zachwyt. W pieczeniu chleba i bułek jest dla mnie mistrzynią. Gaja to autorka bloga Plantacja pozytywnych myśli , bloga "do myślenia", jak to ja określam. Chyba każdy jej tekst zmusza do przystanięcia na chwilę i zastanowienia się
Codzienna kuchnia niecodziennaMargarynę utrzeć z cukrem i jajkami.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar. Piec w 180°C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniesłoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki
słodki bratekFast foody nie muszą być tłuste i niezdrowe. Składniki 4 bułki do hot dogów 4 dobre jakości parówki 1 pomidor kilka liści sałaty (u mnie rzymska) 2 dymki 2 łyżki … Czytaj dalej Hot-dogi
czarrna od kuchniGarść truskawek 1-2 pomarańcze Biszkopt: 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysm. margaryna i wysypana bułką tartą, pieczemy w 200 stop przez 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa: 1. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę
Gotowanie...to proste !mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze
moj przepis nazawsze jadłam szparagi po prostu ugotowane. Bez żadnych dodatków. I takie smakują mi najbardziej. Tak samo jak fasolka szparagowa prosto z wody, bez żadnych bułek i omast, ale człowiekowi zawsze mało i chce spróbować coś innego. Sezon grillowy sprzyja eksperymentom. Jeśli za oknem buro i ponuro, śmiało ugrillujmy coś w piekarniku. Składniki: Szparagi zielone Sól morska Olej rzepakowy Pieczone
Karczma Honoriettybardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie
O kuchni z uczuciemPrzygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swą objętość to włączyć piekarnik. Rozgrzać go do 190°C . Bułki mocno spłaszczyć, za pomocą dna literatki (lub szklanki od nutelli) zrobić w nich wgłębienie. Następnie w przygotowane otwory wyłożyć ostudzony budyń. Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się
Ugotowaćpieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze
Kulinarne przygody Gatityjajko, aromat i miksujemy. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, 25 dkg mąki, szczyptę soli i miksujemy. Dodajmy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło ( 2 łyżki masła zostawiamy do smarowania bułek ) i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę formując wałek. Dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. Układamy
Maminek kulinarny