bułki - 33426 przepisów (strona:1528/2229)

Owsiany chleb z jabłkami 137

wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni  góra dół wstawiam do niego miskę z gorącą wodą i wstawiam chleby

wesoła kuchnia
Babka z batatem 145

odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika

wesoła kuchnia
Tort filiżanka kawy 161

dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło

wesoła kuchnia
Bajgle 151

formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję

wesoła kuchnia
KNEDELKI BANANOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 152

potrzebujemy zaledwie 10 minut! Knedelki są bardzo dobre i znikają w mgnieniu oka, choć przyznam szczerze, że nic nie dorówna knedlom mojej mamy, nadziewanym truskawkami i polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka śniadaniowa ( z batatami, boczkiem, brukselką) 171

problem na początku to nawet nie rezygnacja z pieczywa (co zazwyczaj jest najtrudniejsze), ale przestawianie się z typowego myślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się nie nudzi, mogę

PaleoLife
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 194

zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka. Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery, to zawsze była do nich kolejka, a jak pachniało… Fakt, smakowały wybornie. Chyba w ogóle to co pamiętam

Mieszam w Garnku
KARP PACHNĄCY KMINKIEM 160

Bardzo dobry sposób na to aby Pana Karpia podać w innej odsłonie ,nie tylko jako rybę smażoną w bułce tartej ,ale np.duszoną, ze smakiem,polotem i inaczej.Przepyszny jest w tej postaci.Polecam.   1 kg.karpia 3 dag.słoniny 5 dag.prawdziwego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka sproszkowanego kminku 1/4 szkl.rosołu rybnego natka pietruszki kilka plasterków cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę oczyścić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Poduszki pszenne. 174

nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Tak upieczone chlebki przekrój i  nadziej tym, co lubisz. Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek. Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem. Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego

Gotuj Sam!
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 142

puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść 23 makaronem 24 bułką Artykuł Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7428

nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak w całych liściach - 350 g * jajka- 3 szt. * czosnek- 3 ząbki * gałka muszkatołowa

Kraina Miodem Płynąca
Złocisty kurczak 158

strony kupra. Otwór spinamy wykałaczką lub zszywamy. Nacieramy kurczaka przyrządzoną marynatą. Na dno żaroodpornego garnka wylewamy trochę gorącej wody i wkładamy przyrządzonego kurczaka. Możemy po wierzchu posypać tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio

Kulinarne przemyslenia
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 164

majonez – 1 czubata łyżka * masło – 1 łyżka * sol, pieprz, papryka ostra * świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego

Ostra na Słodko
KURCZAK W PANIERCE TROPIKALNEJ 203

Znudziły Wam się zwykłe panierowane filety w bułce tartej? Mam dla Was chrupiącego kurczaka. Fileciki w złocistych wiórkach kokosowych to dodatek do ryżu, a nawet ziemniaków. Sprawdzi się na imprezach jako przekąska jak i dla dzieci niejadków. Wiórki nadają kurczakowi fajny orzechowy posmak, a to, że były marynowane sprawia, że mięsko w środku jest soczyste, a nie suche. SKŁADNIKI: filety

Kuchnia Paulettes
METROWIEC 119

Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.  Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać równomiernie masy ciast. Zaczynając od środka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40- 45 min., do suchego patyczka.  KREM: Krem przygotować według

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania