Dżem na morelach 217naszym domu uwielbiają wszyscy. Dlatego w ubiegłym roku, kiedy mieliśmy ich wysyp przygotowałam z niego dżemy, by potem w naszym domu w zimie pachniało nimi. Mają mnóstwo witamin, a bułka posmarowana dżemem morelowym smakuje doskonale. TRUDNOŚĆ: łatwe
Gotuję Testuję
Klopsiki w sosie śmietankowym 238pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić
Gotuję Testuję
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 184byle jak. Nie za długo aby nie uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać. Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając
Dieta moja pasja
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 237Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać, ale po co tyle fatygi jak możne iść na skróty? Osobiście najbardziej o tej porze roku smakuje mi sos malinowy, zaś latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się nie ma co się
Dieta moja pasja
Szarlotka sypana z budyniem. 185plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem ( ilość według uznania) dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale na litrze mleka. Tortownicę (28 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Na dno wysypujemy 3/4 kruszonki, na nie połowa jabłek, gorący budyń. Znów jabłka i reszta kruszonki. Całość lekko wystawała z formy, ale to nic w pieczeniu siądzie. Zwłaszcza jabłka
Dieta moja pasja
Pleśniak z rabarbarem i cukrem trzcinowym. 192wzorki dodajemy sok z cytryny i partiami wymieszany z kisielem cukier. Miksujemy aż piana ładnie się zaróżowi i nabierze wyraźnej sztywności. Tortownicę 24 - 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Na spód ścieramy jedną z białych części ciasta, na nią wykładamy rabarbar, następnie ciemne ciasto, piana i na wierzch jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Dieta moja pasja
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 217puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania
Dieta moja pasja
Proste, szybkie ciasto na upalne dni. 200sody oczyszczanej szczypta soli łyżka soku z cytryny cukier waniliowy łyżka kakao + łyżka wody Polewa Przepis -----> TU Tortownicę 25 cm smarujemy ( tylko spód) masłem i wysypujemy bułką, boki pomijamy, aby ciasto miało lepszą przyczepność i się ładnie wspinało do góry. Mąkę przesiewam z sodą. W naczyniu mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy mąkę z sodą
Dieta moja pasja
Piernik bardzo prosty i pyszny 276sodę, przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą keksówkę (podłużną formę) lub dwie średnie wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C , godzinę. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli będzie mokry
Kuchnia Pokoleń
Tort z migdałów palonych 184pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier biały: ubić pianę
królestwo garów
Kiełbaski z sosem z cukinii , pomidorów i fenkuła - w wolnowarze 245gotować w ustawieniu Low 3- 4 godziny. Godzinę przed końcem gotowania dołożyć kiełbaski - zanurzyć je delikatnie w sosie. Podawać kiełbaski posypane natką pietruszki, z dużą ilością sosu i dobrą bułką. Smacznego
Stare Gary
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ 227rozpuszczalną (suchą), aromat i cukinię. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu - studzimy. Polewa : Śmietankę przelewamy do garnuszka. Podgrzewamy dość
Walijskie Pichcenie
Knedle z mięsem 219ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 szkl mąki Warmińskiej Młynomag sól nadzienie 450 g mięsa mielonego sól pieprz szczypta estragonu szczypta lubczyku 1 łyżka bułki tartej (kiedy mięso jest zbyt luźne) Mięso mieszamy z przyprawami. Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka . Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne
Gotowanie jest łatwe
PULLED PORK BBQ NA DOMOWYCH FRYTKACH 222Pulled Pork to bardzo popularne mięso w Uk. Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem. Zapraszam. Mięso pulled pork 1 kg łopatki lub karkówki Sos BBQ Sól i pieprz Frytki 8 ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli Dodatkowo Jarmuż myty i drobno siekany PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patki
Ciasto cytrynowe 410mniejszych obrotach miksera stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Na koniec dodać ciepłe masło ze skórką z cytryny i aromatem waniliowym. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 55-60 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Ciasto polać polewą czekoladową. Cukier puder i kakao wsypać do rondelka. Zalać 3 łyżkami wrzątku. Chwilę
coolinarnastrefa.blogspot.com