bułki - 33426 przepisów (strona:1527/2229)

Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 142

się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka i smażone na blasze lub suchej patelni – piekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy… Z czym podawać

Blendman
Domowa shoarma z kurczaka 199

każdy kawałeczek pokryty był przyprawą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, na niedużej ilości rozgrzanego oleju usmażyć kawałki kurczaka. Podawać z frytkami lub bułką pita i surówką

Posadzone i zjedzone
KOTLETY DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I PŁATKAMI GÓRSKIMI 187

szpinakiem,jajkami i PŁATKAMI( nie mielimy i nie gotujemy,maja być surowe ).Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.Dobrze masę wymieszać.Jesli masa będzie za rzadka dosypać odrobinę bułki tartej.Formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Osaczamy na papierowym ręcznikiem.Podajemy z frytkami lub z chipsami i sałatką z pomidora.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MOKRE CIASTO DYNIOWO POMARAŃCZOWE 260

proszek do pieczenia. Wlać masę dyniową i całość miksować 2 minuty. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę wysmarować olejem i posypać odrobiną bułki tartej. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180º na funkcji pieczenia góra i dól przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem ciasto – mój piekarnik wszystko szybciej piecze więc czas pieczenia może zależeć

kuchniabellissima.wordpress.com
PIERNIK MARCHEWKOWY 283

trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy łyżką. Formę keksówkę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub mąką i przekładamy masę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kartacze -Cepeliny 140

pieprz sól do smaku 1 kajzerka  czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną wyciskarka  *obrane  i surowe  ziemniaki

Viola cooks with passion
Pieczony kurczak z rosołu 369

przepadacie. Nie będę Wam podawała dokładnych proporcji, więc dostosujcie je sami do własnych potrzeb. kurczak ugotowany w rosole (dowolne części) rosół przyprawa do kurczaka (ja zazwyczaj ją mieszam z bułką tartą w proporcji 1:1) Ugotowanego kurczaka należy dokładnie obtoczyć w przyprawach i następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. (Bez różnicy, czy kurczak będzie bezpośrednio z rosołu, czy spędzi

Di gotuje
Po co mi ten blog… 164

przyjemnie satysfakcjonujące.   Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast bułki tartej użyjesz otrębów, może wchłoną mniej tłuszczu? Zamiast pasty chili może dasz coś łagodniejszego, wiedząc że domownicy nie lubią tak pikantnych potraw?   Myśli są niewidzial­ne, ale bez­myślność

Karo in the Kitchen
Nadziewane bułeczki na ciepło 800

takie same Są proste, efektowne i bardzo smaczne. Koniecznie zjedzcie je, kiedy będą jeszcze ciepłe. Przepis na nadziewane bułeczki Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki dowolne bułki szynka ser masło Przepis 1 Nacinamy bułeczki w kilku miejscach. 2 Nacięcia smarujemy masłem i wkładamy w nie szynkę oraz ser. 3 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około

Kuchnia Bazylii
Dietetyczny pasztet z kurczaka 176

więcej. Masę pasztetową doprawić do smaku solą , pieprzem i ewentualnie (wedle upodobań) papryką , kolendrą i bardzo dokładnie wymieszać. Masę pasztetową przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (olej, masło) i posypanych bułką tartą.  Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła. Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 185

przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity

Codziennik Kuchenny
Zielona fasolka z gremolatą 157

Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju.  Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.  Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu

Codziennik Kuchenny
Roladki z piersi kurczaka z salami 349

Składniki: 2 większe, pojedyncze piersi z kurczaka, 4 plasterki salami, 4 plasterki sera żółtego, bułka tarta, 2 jajka, garść natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Pasztet z cukinii 182

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu) 1 marchewka 1 i ¾ szklanki bułki tartej 3 jajka 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 średnie cebule ½ szklanki oleju 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz Cukinię myjemy, obieramy

kulinarnyswiatdomi
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 155

galicyjskiej kanapki. Pewnie nie wiecie, o czym mówię, więc pozwolę sobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie

Food Square

Proponowane wyszukiwania