Tort śmietanowy z czarną porzeczką 203koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu
Życie zaczyna się w kuchni
Śmietanowy tort z ciasteczkami Oreo 238koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu
Życie zaczyna się w kuchni
Tatar wołowy 189Cześć Jedną z moich ulubionych przystawek jest tatar. U mnie w domu podaje się go najczęściej na kanapkach z bułki lub chleba. W wersji bardziej eleganckiej można go podać ładnie uformowany w lekko spłaszczoną kulkę (w kulce można zrobić wgłębienie na żółtko) otoczony posiekaną cebulką, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Tatar wołowy Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, widelec, łyżkę
blog.moje-pasje.info
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM 164CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek) Składniki: Około 4 ,5 szklanki mąki, 20 g drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka + jedno do posmarowania bułek, 50 g masła, szklanka mleka, szczypta soli; masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania cukru wanili owego. Przygotowanie: Drożdże dokładnie łączę
JejKuchnia
KOTLET SCHABOWY Z JAJEM 162Kotlet schabowy z jajkiem, ziemniaki, pieczarki i cukinia panierowane w bułce, ogórek kiszony
JejKuchnia
HAMBURGER DOMOWY - PYCHA! 250Kotlet mielony. Bułka do hamburgerów. Podsmażona cukinia z czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką, cayenne i solą. Pomidor, papryka, ogórek, cebula. Kapusta czerwona. Sos z ketchupu i majonezu
JejKuchnia
Tulipan 228nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao. Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy
Lawendowe Niebo
Kotleciki z zielonego groszku 170samego groszku i dużej ilości smakowych dodatków. Czy groszek musi być mrożony? Nie. Bez problemu kotleciki powinny wyjść z zielonego groszku z puszki, ale zapewne będzie trzeba dodać bułki tartej do zagęszczenia. Puszkowany groszek jest znacznie bardziej nasiąknięty wodą od tego świeżo ugotowanego. Jednakże pod względem wartości odżywczych polecałbym sięgnąć po mrożony. Jest łatwo dostępny i moim zdaniem smaczniejszy
Blendman
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 171układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope
Domowe kajzerki. 227Gdybyście mogli wybrać: domowe bułki czy te ze sklepowej półki, to które byście wybrali? Z pewnością te domowe. A dlatego, że są bardziej pachnące, mięciutkie, syte, nienapompowane jak te z Biedronki i przede wszystkim swojskie. A jeżeli Wam powiem, że wystarczy kilka minut je zagniatać i na końcu uformować, by je przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie
Poezja Smaków - blog kulinarny
Babka majonezowa 185łyżką, mąki wymieszane z proszkiem dosypywać stopniowo i delikatnie łączyć z masą, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, połączyć. Foremkę babkową, najlepiej z kominem wysmarować masłem, nie posypywać bułką tartą! Piec około 50 minut w temperaturze 180° C, po upieczeniu wyjąć, wystudzić w foremce, ostudzoną wyjąć i oprószyć cukrem pudrem, można polukrować, lub polać polewą czekoladową, jak kto lubi
kgwjanczewo
Cytrynowa babka ucierana wg Aleex 186dodać otartą skórkę z 2 wcześniej umytych i sparzonych gorącą wodą cytryn, zmiksować. Porcjami, cały czas miksując, dodawać sok z cytryn. 6. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste. 7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200 stopni C około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem. W razie potrzeby dopiec jeszcze 10 – 15 minut
W mojej kuchni
Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 165skórki będą mało widoczne. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotowe. Kto nie ma melasy, może sobie posłodzić czymś innym. Foremkę proponuję wysmarować lekko tłuszczem i obsypać bułką tartą. Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować, później nie ma problemów z wyjmowaniem. Wstawiamy do zimnego piekarnika , ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około
Dieta moja pasja
Chleb z garnka 1237moim domu co jakiś czas pachnie domowym pieczywem. Najczęściej takie pieczywo jest zjadane tego samego dnia, ale bywa tak, że piekę większą ilość bułek aby moja córcia miała następnego dnia do szkoły a mąż do pracy. Ten przepis na chlebek jest rewelacyjny, ponieważ mimo, że jemy go następnego dnia, w środku nadal jest miękki a skórka jest chrupiąca. Składniki
Amatorka kuchenna
Jabłecznik bez ucierania 215Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie 1 warstwa – na dno formy wysypać 1/3 składników suchych 1 warstwa – wyłożyć połowę jabłek i obsypać cukrem brązowym 3 warstwa – 1/3 składników suchych 4 warstwa
Kuchnia Pokoleń