bułki - 33926 przepisów (strona:1519/2262)

Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 146

soków z kartonu, które zawierają dużo cukru – wybieraj świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie

Kuchnia Bazylii
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 350

wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie małe bułki, usmażcie mniejsze kotlety, na wysokość 1,5cm. Jeśli gotujecie w rozpustnym stylu dowolnym – zrobicie burgery grubsze, takie na 2cm. Jakie są idealne proporcje wagowe?   Przyjęło się, że mały burger

Karo in the Kitchen
Pasztet drobiowy z wątróbką 170

redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut

Pyry na Gaz
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 195

migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.   Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć

Jadło i czytadło
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 171

Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość

Codzienna kuchnia niecodzienna
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 205

pomarańczy) 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:  Foremkę do babki z kominem dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą.  Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej wcześniej pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło

Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie innym sposobem 171

sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła

królestwo garów
CIASTO SALCESON Z JABŁKAMI 167

pokroić w dowolnej wielkości kawałki, dodać do wymieszanego ciasta, wymieszać łyżką drewnianą. Blachę ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 35-40 minut.  Ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową

Zrób to smacznie
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 313

miksowanej masy.  Dolać do ciasta roztopioną margarynę i krótko zmiksować na niskich obrotach. Wsypać wiórki, lekko wymieszać i przełożyć do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą - ja piekłam w formie silikonowej, więc wystarczyło ja jedynie lekko posmarować tłuszczem .  Piec ok 50 minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom

Grunt to przepis!
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 195

obiadek, z tej porcji wyszło 25 małych klopsików. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek

Kuchnia Pokoleń
Babka piaskowa. 169

miksujemy ze sobą. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i po 1 jajku. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Smacznego

Magia jedzenia.
Zapiekany ryż z truskawkami i borówkami 144

Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ryżową a wierz posypujemy owocami. Pieczemy 1 godzinę w 160-180 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni
Tort Rafaello 187

dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.  Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
Fasolka szparagowa z zasmażką 180

Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem lub masełkiem, a podana z podsmażoną mąką czy bułką tartą to prawdziwy rarytas. Przestudzona fasolka to również świetna przekąska – zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Ale pamiętajcie ugotowania fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha zarazem. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej ok 1 łyżeczki soli do wody

Życie zaczyna się w kuchni
Bruschetta 148

mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią.   Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad? Składniki: bułka np. paryska oliwa z oliwek 1 duży ząbek czosnku 3 pomidory 1 duża kulka mozzarelli bazylia Przygotowanie: Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki np.kromki lub małe bagietki na pół wzdłuż. Czosnek obieramy

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania