wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia. 3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając
Gotowanie...to proste !parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp. 160-170st. Przed podaniem można oprószyć kakao. Źródło: Niesamowite smaki
Z miłości do słodkościprzesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wymiar blaszki to 25 x 15 cm.Wylać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Wyjąć z formy i ostudzić. Polać
Kuchnia PokoleńWczoraj pisałam z bratem, który mieszka w Szkocji… Pisał mi, że w nowym roku bierze się za siebie, zaczął ograniczać palenie, sam robi pizze i bułki, a wczoraj próbował naleśnikowe tiramisu. Tak w ogóle chce więcej sam gotować i korzysta z przepisów z mojego bloga. Napisał jeszcze : ” Noo fajne pomysły dajesz więc grzech nie spróbować. Może jakieś zupy
kuchniabellissima.wordpress.comwarzyw. Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową
Pij soki wyciskaneprostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki: 500 g marchwi 1 cebula 4 jajka 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać dokładnie w misce z pozostałymi składnikami. Smażyć na oleju do zrumienienia
zadanie-gotowaniekolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca. Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki wody z ciecierzycy 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych
wegujemywersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych
królestwo garówmielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam smakiem tartej mozzarelli. Aby nie było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa.. i zamiast bułki tartej coś nowego - mielone orzechy włoskie. Miodzio! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (można zastąpić wołowym, wieprzowym) 1 średnia cebula 1 jajko 6 - 7 pomidorków koktajlowych (tyle mniej
Zasmakuj Kuchnijedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego
Eat me! Fit me!sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjać i studzić na kratce
Obiad gotowygruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce
Obiad gotowydziwią. Jeszcze niedawno można było zobaczyć, jak na przerwie ktoś wyciąga owiniętą w folię kanapkę, pieczołowicie ją rozpakowuje i wgryza się w przekrojoną i przełożoną szynką i serem bułkę. Znacie to, prawda? Mnie zwykłe kanapki jakoś specjalnie nie kręciły i na pewno nie przekładałam je żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania w torbie). Dlatego zawsze starałam
Obiad gotowyminut (jak szparagi). Korzeń po obraniu ciemnieje jak obrane jabłko, można temu zapobiec kropiąc go sokiem z cytryny. Z wężymorda można przygotować sałatkę, spożywać go obsmażonego z bułką tartą jak kalafior, można dodać go do jajecznicy lub omleta czy zapiekanki. Wężymord jest rośliną dwuletnią, rośnie w krajach o umiarkowanym klimacie (można hodować go w Polsce). Sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie
WojnaNaSmaki.pltortownicy i włożyć do piekarnika. Piec 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia na kratkę. Usunąć papier do pieczenia. Bułkę rozdrobnić i zalać 500 ml mleka. Odstawić, by zmiękła. Potem zblederować. Pozostałe mleko zagotować. Dodać cukier i cukier wanilinowy, masę kajzerkową i wiórki kokosowe. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodzie