bułki - 33926 przepisów (strona:1517/2262)

Warkocze z sezamem i makiem 182

Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba

Apetyczna babeczka
Zupa meksykańska 212

puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego

Proste Potrawy
Bułki pszenne 156

czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15  minut. Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut. Wystudzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Ciasto jabłkowe z makiem 163

proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

Camilla w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 206

puszki Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy  i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki. Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypan ą bułką tartą. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Margarynę ucieramy z żółtkami, dodając cukier, budyń i ser. Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę. Masę wykładamy

Pyszności Słodkości
Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową 202

wsypujemy galaretkę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a nawet lekkiego tężenia. 3. Schłodzone ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną i wysypana bułką tarta blaszkę. Smarujemy je białkiem (zawsze smaruje białkiem takie ciasto aby nie tworzył się zakalec), a następnie wykładamy wystudzone nadzienie z jabłek i galaretki. Przykrywamy druga częścią ciasta, nakłuwając

Gotowanie...to proste !
Ciasto bananowo - czekoladowe a'la Brownie 267

parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp. 160-170st. Przed podaniem można oprószyć kakao. Źródło: Niesamowite smaki

Z miłości do słodkości
Babka bez tłuszczu, szybka i łatwa 205

przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wymiar blaszki to 25 x 15 cm.Wylać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Wyjąć z formy i ostudzić. Polać

Kuchnia Pokoleń
EKSPRESOWA FASOLOWA 290

Wczoraj pisałam z bratem, który mieszka w Szkocji… Pisał mi, że w nowym roku bierze się za siebie, zaczął ograniczać palenie, sam robi pizze i bułki, a wczoraj próbował naleśnikowe tiramisu. Tak w ogóle chce więcej sam gotować i korzysta z przepisów z mojego bloga. Napisał jeszcze : ” Noo fajne pomysły dajesz więc grzech nie spróbować. Może jakieś zupy

kuchniabellissima.wordpress.com
Pasztet: gotowany indyk z bulionu 219

warzyw. Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową

Pij soki wyciskane
Placuszki marchewkowe. 181

prostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki: 500 g marchwi 1 cebula 4 jajka 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać dokładnie w misce z pozostałymi składnikami. Smażyć na oleju do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Wegańskie burgery z ciecierzycy 151

kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie  właśnie ciecierzyca.  Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki wody z ciecierzycy 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych

wegujemy
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 360

wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych

królestwo garów
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 212

jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego

Eat me! Fit me!
Babka karmelowo-fistaszkowa 206

sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjać i studzić na kratce

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania