Masło… jest u mnie w kuchni zawsze. Często z niego korzystam, nigdy nie zamieniłbym go na margarynę. Masło kojarzy mi się z dzieciństwem i zjedzoną w biegu świeżą bułką z masłem i miodem. Przy zakupie masła zawsze zwracam uwagę na jego skład. Nie może mieć mniej niż 82% tłuszczu i nie może zawierać żadnych roślinnych dodatków, bo w tedy
rabarbarowomannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem
Pysznie & Piękniekawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki 250 g chudego mięsa mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej w mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz
Pysznie & Pięknieutrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka i wlać olejek waniliowy. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie. Po 5 minutach wyłożyć ciasto
Pysznie & Piękniekolejno żółtka oraz cukier puder. Wsypać mąkę i zmielone kasztany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180°C przez około 45 minut. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniewmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy. Kładziemy na talerz i zalewamy
Kryzysowa Książka Kucharskatego idealne, gdyż są w pierwszej piątce najlepszego pożywienia na świecie. Mamy zatem bardzo tanie źródło bardzo dobrego pożywienia. Niestety w sytuacji kiedy mamy sporo sprzętu w plecaku na bułki nie zostaje już za wiele miejsca dlatego spożywamy je same, popijając np. kawą zbożową z termosu. Wyjątkowo zdjęcie nie w tonacji dark mood, bo z terenu :) Składniki: - płatki owsiane górskie
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: - średnie ziemniaki - olej - czosnek granulowany Wykonanie: Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera. Plasterki mają być osobno, ale mają się trzymać na cienkiej warstwie.. Polewamy delikatnie olejem, sypiemy czosnkiem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kryzysowa Książka Kucharskaplenerze i chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :) Składniki - kasza kukurydziana - woda - olej - wędzona papryka - pomidory - cebula Wykonanie: Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza
Kryzysowa Książka Kucharskawiem jakie to było? To było wszystko taki najgorszy sort. Bez kartki można było czasem dostać taką rzecz jak bułczanka. To było coś w rodzaju kaszanki, ale z bułki. Wtedy się szło, bo ona była w czymś ugotowana, więc jak się to gotowało w wodzie, to któraś pękła i robiła się z tego taka zupa. Szło się do rzeźnika
Kryzysowa Książka Kucharskapulpety: kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory z puszki pół opakowania, oliwa z oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka
kulinarne odsłony patiolejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już
kulinarne odsłony patidekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy
słodki bratekzetnie się w nim zbyt mocno i ser będzie po prostu gruzełkowaty jak twaróg. Podawać gorący prosto z pieca maczając w nim na chrupiąco zapieczone długie paluszki wykrojone z bułki lub chleba. Również podłużne krakersy świetnie się nadają do nabierania fondue. Do sylwestrowego Fondue trzeba oczywiście podać również szampana Szczęśliwego Nowego 2017 Roku
Sztuka gotowania w/g Samirykrewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski Roladki z bakłażana Skrzydełka miodowe Skrzydełka bbq Kurczak ala kfc Sushi Oliwki w cieście Frytki z batatów Rolada serowa Smażony ser Nadziewane bułki Wędliny Zapiekanki makaronowe Przepisy z alkoholem Przekąski słone - wszystkie Drinki i napoje
Gotowanie i blogowanie