grubych oczkach. • W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. • Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. • Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. • Po tym czasie posypać wierzch resztą startego
To co kochammasa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Po wyjęciu babki z formy i lekkim przestudzeniu polać
To co kochamsztuki kiwi żółte • masło do smarowania • liście bazylii • 3-4 łyżki oliwy do polania Wykonanie: • Bagietkę pokroić na skos na równej wielkości kromki. • Posmarować bułkę masłem. • Kiwi obrać i pokroić w plastry. • Mozzarellę pokroić w plastry. • Kłaść na zakładkę plasterek kiwi zielonego, mozzarelli i kiwi żółtego. • Wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochamdodać jogurt. • Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. • Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. • Piekarnik nagrzać do 170 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem
To co kochamłyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata • Gotować przez
To co kochamskórą na tarce. • Pomidor pokroić w drobną kostkę. • Połączyć warzywa z serkiem, doprawić majonezem, solą i pieprzem. • Posypać posiekanym szczypiorkiem. • Podawać z bułką z masłem
To co kochamsmakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę
To co kochampokroić na mniejsze kawałki, dodać kilka łyżek twarożku i zmiksować blenderem. • Dodać resztę twarożku i połączyć razem z masą łososiową. • Podawać jako pasta na bułkę ciabattę lub jak w oryginale z bajglami. • Wycisnąć na pastę kilka kropli soku z cytryny, lub wymieszać sok z twarożkiem. Nie należy dodawać soli
To co kochampszennej • 1 łyżka octu winnego • cukier puder do posypania Wykonanie: • Dużą prostokątną blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować masłem i posypać tartą bułką. • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie rozłożyć równo na dno blaszki. • Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. • Białka ubić
To co kochampieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy. • Z masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut
To co kochamdodać jogurt i sok z cytryny. • To jest porcja na dużą babkę, ja zrobiłam dwie mniejsze. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. • Piec 40 minut w temp 160 st.C. • Po wystygnięciu wyjąć babkę z formy, polukrować i ozdobić
To co kochamkonsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej
To co kochamObiad? Jaki obiad w taki upał? Polecam szybki kalafior, gdzie zamiast tradycyjnej bułki tartej z masłem proponuję płatki migdałowe i orzechy. Taki odchudzony kalafior jest lekkostrawny ale równocześnie sycący. Ja jestem w stanie zjeść połowę ,bo uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Składniki: • 1 kalafior • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
To co kochamłyżek mąki (ja użyłam kukurydzianej) łyżka serka twarogowego (u mnie chrzanowe Almette) sól i pieprz + amarantus ekspandowany do obtoczenia kotletów ( oczywiście możecie użyć dowolnych płatków, otrębów, czy zwykłej bułki tartej) Przygotowanie 4 jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy kilka razy zimną wodą. Por drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Lekko solimy. Natkę drobno siekamy. Jajka
Kuchnia Ellie