Składniki: 4 bułki kajzerki 1 średnia cukinia ok. 300g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej zioła prowansalskie sól pieprz KETCHUP EXTRA KIELECKI PIKANTNY firmy WSP SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż składniki będą miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem i ziołami. Smażyć jeszcze do momentu
Prosto i Smacznie z Anetąłyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście
Zrób to smaczniePodsmażamy ją do lekkiego zarumienienia ok. 2-3 min. Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ
Nerds Kitchendrobiowe roladki:) Nadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ), sól, pieprz
Z miłości do słodkościwzdłuż szerszego boku zawinąć. Powstały rulon pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Przed pieczeniem, wzdłuż każdej bułki odcisnąć kantem dłoni lub końcówką drewnianej łyżki, wgłębienie. Wciskając środek uzyskamy efekt lekkiego "rozjechania się" boków, co nada drożdżówkom ładny kształt. Trzeba pamiętać również, że bułeczki dość mocno wyrastają, więc
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna zrezygnować z dodatku kurczaka i przygotować danie warzywne Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 pęczek koperku 1 jajko sól, pieprz bułka … Czytaj dalej Kotlety drobiowe z soczewicą
czarrna od kuchniskórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam . Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min. Gdy ciasto znajduje się w piekarniku, ja ubijam białka na sztywną pianę dodając porcjami
Ciasteczkowy Potwórsię ją przygotowuje. Smakiem zaskoczy każdego. Płaty ryby osolić świeżo mieloną solą morską i doprawić czarnym pieprzem. Do miseczki wsypać potarty parmezan, posiekany tymianek, posiekany bardzo drobno ząbek czosnku, bułkę tartą, pastę z suszonych pomidorów,oliwę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć tuńczyka z dwóch stron po minutce. Smażyć według upodobań, zależy jak lubicie. Jest masa zwolenników ryby lekko surowej
Kuchnia Pokoleńgorące wlewamy do suchych składników. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy. Standardową blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 części (jedna nieznacznie większa od drugiej). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście równomiernie smarujemy dżem dyniowy
Rozpustne gotowaniesprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazy zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie uderzyć w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo sie tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec
Grunt to przepis!postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków powoduje, że pod koniec miesiąca, przed wypłatą czy przed wysłaniem stypendium, starcza jedynie na bułkę i pasztet. Cóż zrobić, by zjeść smacznie, a tanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala
Be Fit Be Strongzakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchnikońcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone
Malinowo w kuchnipodanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń
Gotowanie...to proste !