bułki - 33426 przepisów (strona:1535/2229)

Babka 127

miksować, powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem.  Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Tiramisu 152

białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć wszystko razem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i mikserem na małych obrotach wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru.  Składniki na Tiramisu:  500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka

Aromatyczne Podróże
Pasztet z soczewicy 142

sól, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową, smak powinien być nieco wyrazisty (po dodaniu masy jajecznej , złagodnieje). Dodać jaja i wszystko dokładnie wymieszać.  Przygotowaną keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki i stuknąć nią delikatnie parę razy o blat, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet piec ok 40-50 minut w temperaturze

Aromatyczne Podróże
Babka cytrynowa 155

sztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i  powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny

Aromatyczne Podróże
Ciasto z brzoskwiniami 118

delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe kawałki brzoskwinie. Do lekko nagrzanego piekarnika , wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok 40-45 minut w temperaturze 170 stopni

Aromatyczne Podróże
Ciasto z dyni 127

proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy.  Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą.  Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony,  w temperaturze 180 stopni.  Polewa:  125 g serka typu philadelphia 50 g miękkiego

Aromatyczne Podróże
Keks siostry Anieli 380

pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec w temp. 170 stopni przez 1 godzinę

Aromatyczne Podróże
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 162

świeżych śledzi prosto z kutra. W międzyczasie poszłam do piekarni przy głównej ulicy, gdzie na zapleczu wypiekane jest pieczywo, a jego zapach niesie się po całej okolicy. Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko tego rynku, a czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz

Posadzone i zjedzone
Ciasto korzenne 141

Piekarnik nagrzać do 175°C . Mleko zakwasić wlewając do niego sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek, sodę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszać i odstawić. Masło zmiksować z cukrem do białości. Dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas miksując

Posadzone i zjedzone
Babka z kardamonem i pomarańczą 115

osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 0/5 łyżeczki zmielonego kardamonu Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać skórkę z pomarańczy i kardamon i utrzeć

Posadzone i zjedzone
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 188

włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i utrzeć na najniższych

Posadzone i zjedzone
Proste ciasto piernikowe na białkach 147

łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, już bez papieru do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 175°C . W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki

Posadzone i zjedzone
Babka z czekoladą i wiśniami 161

zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/mikołaja lub czekoladę w tabliczce posiekać w kostkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze

Posadzone i zjedzone
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 129

cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki wymieszać w misce. Suche składniki wymieszać w drugiej misce i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Przełożyć

Posadzone i zjedzone
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 159

proszkiem i sodą. Mąkę dodać do płynnych składników i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania