Pasztet drobiowy z wątróbką 191redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut
Pyry na Gaz
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 212migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć
Jadło i czytadło
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 193Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość
Codzienna kuchnia niecodzienna
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 257pomarańczy) 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Foremkę do babki z kominem dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Zetrzeć skórkę z jednej sparzonej wcześniej pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło
Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie innym sposobem 198sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła
królestwo garów
CIASTO SALCESON Z JABŁKAMI 195pokroić w dowolnej wielkości kawałki, dodać do wymieszanego ciasta, wymieszać łyżką drewnianą. Blachę ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 35-40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową
Zrób to smacznie
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 334miksowanej masy. Dolać do ciasta roztopioną margarynę i krótko zmiksować na niskich obrotach. Wsypać wiórki, lekko wymieszać i przełożyć do kominowej formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą - ja piekłam w formie silikonowej, więc wystarczyło ja jedynie lekko posmarować tłuszczem . Piec ok 50 minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom
Grunt to przepis!
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 215obiadek, z tej porcji wyszło 25 małych klopsików. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek
Kuchnia Pokoleń
Babka piaskowa. 195miksujemy ze sobą. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i po 1 jajku. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Smacznego
Magia jedzenia.
Zapiekany ryż z truskawkami i borówkami 196Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ryżową a wierz posypujemy owocami. Pieczemy 1 godzinę w 160-180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchni
Tort Rafaello 220dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie
Życie zaczyna się w kuchni
Fasolka szparagowa z zasmażką 202Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem lub masełkiem, a podana z podsmażoną mąką czy bułką tartą to prawdziwy rarytas. Przestudzona fasolka to również świetna przekąska – zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Ale pamiętajcie ugotowania fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha zarazem. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej ok 1 łyżeczki soli do wody
Życie zaczyna się w kuchni
Bruschetta 215mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią. Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad? Składniki: bułka np. paryska oliwa z oliwek 1 duży ząbek czosnku 3 pomidory 1 duża kulka mozzarelli bazylia Przygotowanie: Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki np.kromki lub małe bagietki na pół wzdłuż. Czosnek obieramy
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto kakaowy salceson 424pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchni
Jogurtowe ze śliwkami 239suche składniki, a w drugiej mokre. Łączymy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta obkładamy wypestkowanymi śliwkami, skórką do dołu. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchni