części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujePrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach
Weekendy w domu i ogrodziepołączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
Kubki smakujest najlepszy czas na brukselkę ! Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają, ale może to dlatego, że z reguły podawało się ją taką lekko rozgotowaną i polaną masłem z bułką tartą ? Faktycznie, takie danie może się szybko znudzić, a przecież brukselka ma wiele twarzy. Dziś zapraszam Was na jedną z nich, oto smażona brukselka z pastrami. Oczywiście do jej przygotowania
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników. 4. Wlewamy wodę i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. 6. Ciasto równomiernie wykładamy na blaszkę. 7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 stopni i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Rada: Ciasto sprawdzamy
Mój pomysł namałe kawałki, po czym wsypać do miski z mąką. Początkowo wgniatać masło zewnętrzną częścią dłoni, później wcierać równocześnie przesypując mąkę by ciasto się napowietrzyło. Powinna powstać nam struktura przypominająca bułkę tartą. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść, tak aby ciasto się nie lepiło i nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą
Passions hobbies lifeDodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 6 jajek. Krem: Mniej więcej 2/3 serka miksujemy z kakao. Resztę odkładamy do drugiej miseczki
Państwo Wojtczuk gotujątosty oraz zapiekanki, aby sprawdzić jak się zachowuje po podgrzaniu. W roli "na gorąco" ser sprawdza się bardzo dobrze. Ładnie się rozpuszcza, ale nie rozpływa i nie ścieka z bułki, lub nie wypływa z tostów. Jego wielkość świetnie pasuje do kromki chleba tostowego. Ser ma bardzo delikatny smak i zapach dzięki czemu dzieciaki go pokochały, wcinały go i na zimno
Państwo Wojtczuk gotująPierwszy raz bułki te robiłam sporo czasu temu, a ostatnio postanowiłam je powtórzyć. Przepis trochę przerobiony pochodzi z książki "Domowy wyrób tradycyjne pieczywo" Eleonora Trojan. Składniki: 500 g mąki pszennej, 40 dag drożdży, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy
Państwo Wojtczuk gotująoprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i kształtować bułki. Ukadać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Jak szybko złapią kolor, przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym
Państwo Wojtczuk gotująsztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 7 jajek. Krem: Serek miksujemy żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę
Państwo Wojtczuk gotująotarta z 3/4 cytryny oraz sok z 1 cytryny. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Krem: Serek waniliowy miksujemy, żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii
Państwo Wojtczuk gotująmiksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. W między czasie wlewamy kilka kropli aromatu waniliowego. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Mus: do garnka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie truskawki przekładamy do blendera i blendujemy, a wygotowany z nich sos odlewamy
Państwo Wojtczuk gotujądoprawiamy solą i płatkami chili, podlewamy winem i sokiem z cytryny, dokładamy listki oregano. Po 2-3 minutach zwiększamy ogień i gotujemy, aż 1/3 wina odparuje. Podajemy z białą bułką. Sosik jest również wyśmienity. a chili dodana z umiarem idealnie się komponuje z całością i nawet dzieciom nie przeszkadza
Państwo Wojtczuk gotująGotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, gotujemy ok 3 minut od wypłynięcia. Gotowe kluseczki podaję zazwyczaj z jogurtem naturalnym i odrobiną cukru. Można je również podać z bułką tartą i cukrem, lub roztopionym masłem. Jak kto lubi
Pani domowa