nazwa bardzo kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne! :) Składniki: Mięso 2 duże filety z kurczaka czosnek granulowany rozmaryn sól pieprz Sos: 2 cebule 1,5kg pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa(...)wrzucamy na patelnię do cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;) Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Czerwona PorzeczkaFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól(...)posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć
Bulliomakaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające(...)Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum
Kraina Miodem Płynącaprawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie(...)octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj. Smacznego! English version
karmelowyPrimo Gusto 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka łyżek mąki pszennej, u mnie mąka typ 450 od Pliczko 100 g startego parmezanu sól, pieprz Sos: 60 g masła 50 g mąki pszennej, u mnie mąka typ 450 od Pliczko 700 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 jaja 50 g startego parmezanu sól, pieprz(...)ręcznikiem, obtaczamy w mące i smażymy na lekko złoty kolor na patelni. Naczynie, w którym będziemy piekli musakę smarujemy oliwą. Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł
MamaOskarkapróbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka(...)takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem i warzywami; w sosie sojowym
More food, love and dreamsprzygotowania surówka. Lekko słodkawa. Dobry dodatek do mięs. składniki 2 szt. - ok 300 g - kalarepki 1 szt.- ok 150 g - jabłko sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżki musztardy 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 6 - 7 posiekanych listków mięty sól, pieprz Przygotowanie Składniki sosu wymieszać w dużej misce widelcem. Kalarepkę(...)jabłko obrać, pokroić na ćwiartki ( z jabłek usunąć gniazda nasienne) , zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski z sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego
Stare Garysuszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie mrożoną fasolę.Wszystko(...)być al dente więc należy działać dosyć szybko. Podlewać lekko sosem sojowym. Dodać płatki bulwy Lilly. Ma się zrobić prawie przeźroczysta ale musi być chrupiąca. Na sam koniec wsypać opłukaną czerwoną fasolę. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca i dodać do reszty. Przesypać na talerz i na wierzchu ułożyć rybki :) Polecam do tego sos teriyaki
Jemy Pijemyczosnku niedźwiedziego dolać śmietankę 30% :) ( czasem można zaszaleć z kaloriami ) i parmezan. mieszać aby nam się wszystko ładnie połączyło. Dolać mleko i gotować wszystko do powstania kremowego sosu. Posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty i suchy można wlać troszkę wody z gotującego się makaronu. Dodać ugotowany makaron. Ja tym razem użyłam makaronu, który(...)wyglądał jak dredy loki ;) Połączyć makaron z sosem. SMACZNEGO
Jemy Pijemyzaryzykowałam. I nie żałuję ! Do przygotowania potrzebne są: 1 opakowanie grzybów Szmaciaków 2 cebule pokrojone w piórka 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 5 łyżek masła sos sojowy woda pieprz Grzyby namoczyć w zagotowanej z sosem sojowym wodzie. Gdy napęcznieją pokroić je w drobniejsze kawałki i odcedzić, nie wylewając wywaru. Na patelni roztopić masło i zeszklić(...)cebulkę i czosnek. Dodać grzyby i dusić kilka minut, często mieszając i podlewając przygotowanym wcześniej wywarem. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Mega szybka i pyszna przystawka. Ja uwielbiam te grzyby
Jemy Pijemycynk, miedź, selen, są bogate w bialko. Dla jednej osoby podaje się od 6 do 12 sztuk. Ja oczywiście wybieram tą drugą opcję. Najbardziej smakują mi z sosem szalotkowym, który jest najprostszy na świecie: drobno pokrojone szalotki i ocet winny czerwony. Można je jeszcze jeść z sokiem z cytryny , z pieprzem , tabasco, zapiekane z masłem czosnkowym, zapiekane w sosie holenderskim(...)kraj to obyczaj... Jednak u mnie nr 1 to sos szalotkowy
Jemy PijemyTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę
Jemy PijemyPrzepisów na sos holenderski jest cała masa, z winem , z sokiem z cytryny, znalazłam gdzieś nawet z octem winnym. Tym razem wypróbowałam ten z cytryną gdyż wina w lodówce chwilowo zabrakło :) Sam w sobie nie bardzo mi smakuje i o mały włos go nie wyrzuciłam, ale dałam mu szansę i polałam nim szparagi. Ktoś kto wymyślił to połączenie musiał być(...)Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna pianka lekkim strumieniem dolewać ciepłe klarowane masło. Sos zacznie nam automatycznie gęstnieć. Jeszcze chwilę ubijać. Podawać od razu :) Idealny do szparagów czy jajek po benedyktyńsku
Jemy Pijemycukier się rozpuści. Dodaj cytrynę, wodę z mąką, wymieszaj, zagotuj i ściągnij z gazu. Połowę przetrzyj przez sito (tak, by zmniejszyć ilość pestek), a potem dodaj do pozostałego sosu malinowego. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją małą strużką do sosu (najlepiej zahartuj ją dodając do niej odrobinę sosu malinowego). Całość odstaw do schłodzenia, a gdy wystygnie włóż do lodówki na kilka
Mania Wypiekaniakafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz(...)posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem. Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami. Danie jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Patrząc na składniki wydawało się, że wyjdzie niewielka porcja, a tymczasem wyszło
Codzienna kuchnia niecodzienna