sosy - 72234 przepisów (strona:1513/4816)

Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal) 396

Przepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek(...)kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki na pół. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem (mieszamy ze sobą jogurt, musztardę i przyprawy). Całość mieszamy.   Całość ma: 753 kcal w tym: białko 63,2 g, tłuszcze 31,1 g, węglowodany 75,9 g, błonnik

e-PrzepisyKulinarne
Pomidor – kolejna porcja dietetycznych przepisów. 178

pieprz. Przepis: Pociąć kromki chleba w grubą kostkę i rozłożyć w misce. Razem zmiksować pomidor, cebulę i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak uzyskanym sosem zalać chleb odłożony do miski. Dodać ocet. Delikatnie ugniatać, tak by chleb równomiernie wchłonął sos pomidorowo-cebulowy. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Na godzinę przed podaniem do stołu wyjąć(...)lodówki nasz miąż chlebowy przesycony sosem pomidorowo-cebulowym, rozłożyć go do małych szklaneczek lub miseczek, w których będzie podany. Do chleba dodać pocięty w plasterki liść sałaty i bazylię. Całość wymieszać. Udekorować listkami bazyli, pietruszki lub rukoli. Sałatka włoska pomidor-mozzarella. Na 10 porcji Potrzebne nam będą: 2 pomidory, 5 listków bazylii bądź rukoli, 1 mozzarella, 3 łyżki oliwy

MODA NA BIO
Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym 209

temat klasyki trwają ;) Wzięliśmy w obroty makaron, pomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym   Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki(...)przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.  Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi.  Pychota

Lawendowe Niebo
Makaron z truskawkami (mrożonymi) 182

konkurować z nim jedynie pod względem wyglądu. ;-) Polecam zimą wspomnieć lato. Choć zwykle jadam ciemne makarony, są takie dania, w których koniecznie musi pojawić się ten tradycyjny. Do truskawkowego sosu wybrałam makaron od Makarony Polskie . Miękki, ale zarazem sprężysty dobrze dopasował się do sosu. :-) 450g mrożonych truskawek 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki zwykłego cukru 1 mały(...)czym dodajemy rozmrożone truskawki i trzymamy na gazie do ponownego zagotowania. Odstawiamy. 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 3. Do przestudzonych truskawek dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Sosem polewamy makaron

Szefowa kuchni
Buraccio - carpaccio z buraków 209

Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie ' Gotowanie z pasją '. Zapraszam od przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 1 duży burak 12 ziaren bobu 100 g serka koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy po 4-6 plastrów buraka (w zależności, ile porcji zaplanowaliśmy). Na każdy plaster buraka wykładamy łyżeczkę sera koziego. Skrapiamy sosem balsamicznym, wykładamy ziarenko bobu, ponownie skrapiamy sosem i ozdabiamy koperkiem. Przed podaniem możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka z roszponką i serem camembert 163

Składniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić(...)energicznie nim potrząsać. Polać sałatkę  sosem

O kuchni z uczuciem
Gulasz wołowy z kapustą pekińską i batatem z szybkowaru 236

miseczki lub z naleśnikami. Wołowina wspaniale przechodzi smakiem kapusty pekińskiej, zaś batat nadaje jej delikatnej słodyczy. Kawałki batata gotuj do totalnej miękkości, aby później zagęścić nimi sos. Jeśli wolisz słodki ziemniak bardziej jędrny, skróć czas jego gotowania o jakieś 30 sekund.. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie(...)otwórz garnek, dodaj kawałki słodkiego ziemniaka, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III otwórz garnek, zamieszaj kilkakrotnie całość łyżką, aby kawałki batata rozpadły się i zagęściły sos, dopraw w razie potrzeby do smaku Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję sosu (wersja mniej dietetyczna), dodaj do gulaszu utarte masło z mąką i całość zagotuj

Szybko Szybkowar
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 192

był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowany stek był podawany z jasnym lekkim sosem i porcją ziemniaków. Ostatecznie w USA funkcjonowało kilka restauracji Delmonico ale ostatnią z nich zamknięto jeszcze w 1923 roku. Obecnie pod tą nazwą można znaleźć wiele restauracji, lokali czy hoteli(...)dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno posiekanego sól i pieprz do smaku Przygotowanie

naRuszcie
Currywurst - niemiecki fast food 458

użyjemy do przygotowania dania był dobrej jakości. Ja użyłam łagodnego keczupu od Reypol - smaczny, delikatny i wyrazisty zarazem, z doskonale dobraną kompozycją przypraw jeszcze bardziej wzbogacił i podkręcił smak sosu. 400g dobrej jakości kiełbasy 2 cebule 150ml keczupu, u mnie od Reypol 1/4 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny(...)keczup i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.  2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut. 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.  4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Tortilla z kurczakiem i warzywami 199

gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli :  Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.  Następnie zalać(...)kilka minut.  Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu   pokroić w grubsze paski. Dodatki warzywne:  Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki. SOS   Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Ciasto na placki podzielić na 4 części

Kuchnia Danusi
Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 251

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną

VioletoweKucharzenie
Paprykarz z tuńczykiem 170

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150  ryżu pełnoziarnistego  mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę  pokroić w  kostkę , marchew i seler  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę

Zakamarki mojej kuchni
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 155

środka :) Ja wpuściłam ją nawet do kuchni i od razu czmychnęła mi na talerz ;) SKŁADNIKI: jarmuż ser z niebieską pleśnią grejpfrut (wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać(...)nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy. Gotowym sosem polać sałatkę. Razem z WESTWING HOME AND LIVING przedstawiam kilka propozycji, które

Kuchnia w opałach
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 158

bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto:    500g mąki pszennej,  2 jajka,  sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać(...)kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej),  sól, pieprz,  łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką

Z miłości do słodkości
Sos winegret 187

zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka musztardy ewentualnie płaska łyżeczka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można dodać np. posiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :)  Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może

Proste Potrawy