sosy - 72234 przepisów (strona:1520/4816)

TARTA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I KAPARAMI 165

prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś tak pysznego i życzyłabym sobie, żeby jakiś Alvaro przygotował specjalnie dla mnie takie cudo. Do tego białe winko, goździk(...)ciasto:  2 szklanki mąki pszennej  3/4 kostki masła  1 całe jajko  szczypta soli  oraz :  300 g wędzonego łososia  mały słoiczek kaparów  sos holenderski przepis  tu tłuszcz do wysmarowania formy   Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać pokrojone w małe części

pieprzny smaczek
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 276

lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz za'atar bardzo ładnie dopełniają "a'la libańskiego" charakteru dania. Przyznam się, że mój Mąż(...)łyżeczkę) sól, pieprz do smaku oliwa pieczona cieciorka: 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie

Chilli Czosnek i Oliwa
Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów 206

chcieliby mieć już tu i teraz ciepłe, pełne słońca lato. Składniki -knedle z jagodami Iglotex , nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem. -masło -gęsty sos do deserów- u mnie mango -mango z wanilią u mnie  Eterno -płatki migdałowe u mnie od  Skworcu -morwa biała suszona Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Roztop łyżkę(...)masla na patelni, dodaj knedle. Lekko je zaromatyzuj pachącym masłem. Do miseczki wsyp płatki migdała i obtocz w nich, każdą kulkę osobno. Na talerz wylej trochę sosu mango. Poukładaj knedle w migdałach na talerzu. Dodaj mango z wanilią, posyp morwą. Jak smakuje? Smakuje wybornie.  Połączenie borówkowego nadzienia ,ze słodyczą mango i chrupiącą morwą, nadaje daniu tropikalnej i słonecznej całości

Z Kuchni Do Kuchni
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 316

łososiem Składniki (na 2 osoby) 2 równej wielkości filety z łososia o wadze 18-20 dkg każdy (ze skórą) 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 lemonka Garść młodych listków rukoli ¼ łyżeczki płatków tajskiej chili (dla tych, którzy lubią ostre) Sól i pieprz (do smaku) 1 szklanka czerwonej quinoa Składniki uważane za afrodyzjaki zaznaczone(...)patelni i odłożyć na bok. W międzyczasie zetrzeć skórkę lemonki na tarce typu zester, a jej sok wycisnąć do niewielkiej miseczki; dodać do soku startą skórkę, pozostały miód, sos sojowy, płatki chili (jeśli lubicie ostre) i dobrze wymieszać. Na tą samej patelni, z której smażyliście rybę, dodać wymieszane w małej miseczce składniki z sokiem z lemonki; gotować na niewielkim ogniu

Jem więc Jestem
Pizza z grzybami. Gotuję z dzieckiem. 205

Kolejna pizza, którą można przygotować wespół z dzieckiem. Można skorzystać z gotowego sosu pomidorowego, ale najlepiej przygotować go samodzielnie z 3 pomidorów. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody), 200 g pieczarek (lub innych grzybów), 4 pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, pietruszka(...)startego sera. Przepis: Przygotowujemy sos pomidorowy z 3 pomidorów. Gotować je na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku i odstawić na bok. Rozłożyć ciasto na pizzę. Przykryć je drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzchu rozprowadzić sos pomidorowy z 3 pomidorów. Rozłożyć plasterki czwartego pomidora. Przyprawić ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki. Posypać z wierzchu drobno startym

MODA NA BIO
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 212

natknąłem się na filety drobiowe, które prosiły się już o zjedzenie, względnie zamrożenie. Chciały to mają. Czego użyłem? -połówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy(...)pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu

BaRepas
Dwa herbaciane desery tropikalne 236

używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów. -płatki migdałowe od  Skworcu -lody u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych migdałów -morwa biała suszona do posypania -sos do deserów u mnie mango Wykonanie Przygotuj 700 ml wrzątku.Wsyp 3 łyżeczki herbaty BASILUR i parz około 8 minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu. Odcedz fusy, herbatę podziel(...)proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych i dużych..i nawet niespodziewanych gości. Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 326

Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki czerwonej; 1/2 awokado; 20 g pora; 50 g pieczarek (pokrojonych w plastry i uduszonych na patelni); słodka papryka mielona, pieprz cayenne. Sos: 100g jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 5 listków bazylii; pieprz ziołowy. Zaczynam.           Składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na początku może się wydawać(...)napęcznieją.                      W tym czasie kroję pierś z kurczaka w kostkę, doprawiam i smażę na patelni. Następnie robię sos. Wszystkie potrzebne składniki miksuję aż otrzymam gładką konsystencję.            Po 30 minutach smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni. Placki smażę dość długo

Życie na widelcu
Bajgle z kurczakiem i sosem kaparowym 228

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bajgle z grillowanym kurczakiem, sałatą i sosem kaparowym to pyszna i sycąca kanapka, która może stanowić nasz obiad lub kolację. Delikatny kurczak w bułce z wyrazistym sosem kaparowym świetnie smakuje. Przepis znalazłam w książce Beaty Śmiechowskiej zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef. Post Bajgle z kurczakiem i sosem

Marta Gotuje
Zrazy z szynki wieprzowej 282

wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie zagęścić sos mąką rozmieszaną z zimną wodą i zabielić śmietaną. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie sosem sojowym. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pasta cebulowo - pieczarkowa do kanapek, pizzy i czego tylko zapragniecie. 193

paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około(...)minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek można

BaRepas
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 344

spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów   ok. 200 ml soku pomidorowego(...)puszkę pomidorów i sok pomidorowy.   Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy.   Najlepiej podawać z ryżem

W kuchni bez szafek
Sałatka z serem feta 362

dania głównego. Składniki: 1 mix sałatek 1 duża łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej 100 gram sera feta 1 średnia cebula czerwona 1 awokado sok z pół cytryny Sos winegret 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z pestek winogronu 1 łyżeczka domowej musztardy sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Seler kroimy w plasterki. Paprykę, obraną cebulę oraz(...)kosteczkę drobną. Awokado obieramy przekrawamy na pół wyciągamy pestkę, skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny oraz również kroimy w kosteczkę. Sałatę przykładamy do miski dodajemy wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos, do małej miseczki wkładamy wszystkie składniki dokładnie mieszając aby się dobrze wszystko połączyło. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę przed podaniem łącząc ze sobą wszystkie składniki.  Smacznego

kgwjanczewo
Cebularze na bogato z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym. 214

elastyczną kulę. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około(...)minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy do elipsy i środek formujemy za pomocą małej szklanki. Tak powstałe zagłębienie wypełniamy nadzieniem, górę posypujemy startym serem

BaRepas
Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 218

chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy

BaRepas