stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :) SKŁADNIKI 4 płaty papieru ryżowego 4 szparagi czerwona papryka woreczek kaszy jaglanej ząbek czosnku pomarańcza 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cukru muscovado 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki orzeszków pinii papryczka jalapeno 2-3 gałązki świeżej mięty 5-6 listków świeżej bazylii 5-6 gałązek pietruszki(...)świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników. Orzeski pinii lekko zarumienić na patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie, aż będzie zupełnie miękki. Na środku papieru ułożyć farsz
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu tabasco 3 łyżki sosu worchester świeży tymianek świeżozmielony pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso doprawić sosem tabasco, worchester oraz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (lub oregano) do smaku. Przecisnąć przez
DefinicjaSmakusmak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone w soli morskiej i oliwie z oliwek oraz cudowna lekko słodka(...)porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy
DefinicjaSmakubazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty pomidorowej 1 szklanka ugotowanej(...)farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita. Cukinie wyciągamy z piekarnika i łyżką nakładamy do nich farsz
DefinicjaSmakupatelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli. Zalewamy, winem oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje. Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polędwiczkę z dorsza dokładnie(...)sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha. Na talerzu przy pomocy łyżki układamy małe porcje puree, a na nich układamy kawałki ryby. Można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym lub śmietanowym. Smacznego
DefinicjaSmakunieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 bataty 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą(...)minut. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę/jogurt, gałkę muszkatałową, słodką paprykę i sól morską. Blendujemy na gładką masę. W kubeczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Do kokilek nakładamy na przemian łyżkę pure i łyżeczkę sosu z tahiną ( tak, jak przy cieście zebra). Wstawiamyna na 18-20 min do piekarnika nagrzanego
DefinicjaSmakuNieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu(...)ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo 1/2 dojrzałego mango 1 żółta papryka 1 cukrowa cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Wszystkie składniki marynatu łączymy ze sobą i dokłądnie nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki
DefinicjaSmakuroku słońce nas trochę po rozpieszcza. Kila nie słodkich pomysłów, a na sam koniec kilka słodkich pomysłów na ochłodzenie ^^ Cukiniowe gofry ze świeżym łososiem i jogurtowym sosem czosnkowo-chrzanowym Ostatnio włączyła mi się cukiniowa "faza" i próbuję jej w każdym połączeniu, a gofry to już inna sprawa, bo mogłabym je jeść chyba codziennie w milionach wersji i wciąż(...)placki z tuńczykiem i kukurydzą, podane z pomidorem i keczupem Szybko, prosto, a jak smacznie, w sam raz na szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy, sos czosnkowy Ostatnio zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka, pieczonych
More food, love and dreamsPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej(...)pierogów). W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Wrzucać po kilka na gotującą się wodę. Gotować ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu podawać z sosem czosnkowym i pestkami dyni. Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1/2 łyżeczki
Bulliobędę regularnie pisać. Dziś mam dla Was pomysł na danie, które było przygotowane 13 kwietnia i nie miałam kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć(...)plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam! Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli na 100 g), zlać wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Przykryć. Podawać z sałatą
Kuchnia moimi oczamiProste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża(...)cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego do momentu, aż się zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyacebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy przyprawy: sól, papryka słodka, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie (5 ziarenek) olej do smażenia sos beszamelowy: 300 ml mleka sojowego niesłodzonego 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny masło roślinne (duża łyżka) Przygotowanie: cebulę, czosnek i pomidory obieramy i drobno szatkujemy(...)grubości około 3 mm, tak samo postępujemy z bakłażanem, z tym że pomijamy obieranie ze skórki. Wszystkie plastry smażymy na patelni grillowej z każdej strony (może być zwykła patelnia). Sos: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i intensywnie cały czas mieszając dodajemy mleko, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Zagotowujemy. Układanie musaki: Dno formy delikatnie wysmarować olejem. Pierwsza warstwa
greenscarfKolorowa pyszna sałatka na sałacie. Truskawki w towarzystwie serka camembert oraz szynki dojrzewającej. Całość skropiona pysznym sosem balsamicznym. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty, u mnie mieszanka z mojego warzywniaka 1 serek camembert 100 g szynki dojrzewającej w cienkich plastrach 4-5 dużych truskawek olej rydzowy sos balsamiczny Składniki na dwie porcje sałatki. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Serek pokroić(...)Pomiędzy kawałkami sera ułożyć plasterki szynki zwinięte w "różyczki". Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć między kawałkami sera i szynką. Tuż przed podaniem sałatkę skropić olejem rydzowym i sosem balsamicznym
Monia miesza i gotujeKupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe. Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 30 ugotowanej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 12 plasterków wędzonego boczku przyprawa do kurczaka esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Filety z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół, rozbijamy delikatnie, ale cienko przez folię spożywczą. Każdą porcję posypujemy przyprawą do kurczaka. Ugotowaną wcześniej fasolkę dzielimy na porcje(...)przekładamy je na mięso i zwijamy roladki spinając je wykałaczkami. Roladki smażymy na patelni z każdej strony ok. 10 minut. Do garnka wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr i doprowadzamy do wrzenia. Roladki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem. Smacznego
Salonik smakówznalazłam dorodne strąki nie mogłam im się oprzeć :) Składniki : bob groszek zielony, najlepiej świeży Przygotowanie: Bób i groszek ugotować, bób obrać ze skórki Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: kilka gałązek mięty 3-4 łyżki oliwy sok z cytryny do smaku Przygotowanie sosu: Umyte listki mięty włożyłam do moździerza - utarłam Dodałam oliwę oraz
Proste Potrawy